In dubio over een wereldreis. Wel of niet gaan?

Misverstanden over het leven als digital nomad
Misverstanden over het leven als digital nomad
7 november 2017
Berlijnse Muur Gedenkstätte
Verdeeld Berlijn
28 november 2017

In dubio over een wereldreis. Wel of niet gaan?

Wat is een backpacker

Reizen is populairder en toegankelijker dan ooit. Die droom van een wereldreis ligt ineens binnen handbereik en dat brengt veel reisliefhebbers aan het twijfelen om ook die stap te zetten. Bij veel mensen blijft het bij twijfelen en daarom publiceer ik een eerlijk artikel die hopelijk bijdraagt aan het realiseren van je wereldreis droom.

Het waarmaken van een wereldreis is vooral een kwestie van doen. Dat is wat de ervaringsdeskundigen zeggen, maar in de praktijk ligt het natuurlijk niet zo simpel. Of toch wel?

Dromen en excuses
Een koopwoning, een gezin, een goede baan of juist te weinig spaargeld zijn misschien wel de meest gehoorde redenen om die lang gekoesterde reis weer terug op de plank te leggen. Het kan gewoon niet. Als ik dat thuis zei kreeg ik de reactie “Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast”. En zo is het.

Als je écht wil is het niet zo moeilijk. Voor een wereldreis hoef je geen super goede baan te hebben of rijke ouders die graag willen sponsoren. Dat hebben immers veel van je voorgangers allang bewezen en dat maakt het dan ook een slecht excuus.

Het verwezenlijken van je wereldreis droom begint dan ook met eerlijk naar jezelf te zijn. Hoe graag wil je dit? Een wereldreis klinkt misschien als een droom, maar besef dat ook op reis niet alles perfect is. Begrijp me niet verkeerd, want ik vond het een fantastische ervaring! Maar ik had ook dagen last van overgeven en diarree na het oplopen van een zware voedselvergiftiging in Bali. Door een kajakongeluk beschadigde ik het botvlies van mijn scheenbeen waar ik nu een half jaar later nog last van heb. Tijdens diverse boottochten had ik vaker dan eens last van zeeziekte. Onze gekochte auto in Australië had meer duur onderhoud nodig dan we hadden gehoopt, mijn migraine heb ik helaas niet thuis kunnen laten en ik had een ontmoeting met deze verschrikkelijk enge spin!

Huntsman spin

Een wereldreis is geen sprookje. Het leven gaat onderweg gewoon door en dingen als heimwee, ziek zijn, onvoorziene kosten etc. zijn dan ook heel normaal.

Dat neemt niet weg dat een wereldreis een fantastische reiservaring en een hele fijne zelfontwikkeling is. Daar kun je optimaal van genieten, simpelweg door tijdelijk even uit de maatschappij te stappen en in vrijheid en op eigen gevoel te leven zonder invloed van de omgeving thuis. Je moet voor jezelf zorgen, eigen beslissingen nemen, risico’s afwegen en je aanpassen aan andere culturen en gebruiken. Het verrijkt je leven en maakt je zelfstandiger, zelfverzekerder, socialer, wijzer en ruimdenkend tegenover anderen in het algemeen. In feite is het een grote ontdekkingstocht naar jezelf en volwassenheid terwijl tegelijkertijd genoten kan worden van de mooiste bestemmingen en culturen.

Ik schreef hier al eerder over in het artikel: Waarom een wereldreis een rijke ervaring is.

Later…
Een wereldreis heeft in dat opzicht alle facetten die je als (jong)volwassene en reisliefhebber wil hebben. Dus wat houd je tegen? Een huis? Een vaste baan? Huizen lopen niet weg en werken kan altijd nog. Daar hoeft zeker de jongvolwassen doelgroep van mijn blog niet over te twijfelen. Als je de kans hebt om te genieten, pak die kans dan. Want later… Tjah, wat is later? Het is even een hoge drempel die overwonnen moet worden, maar zekerheid inruilen voor vrijheid hoeft op tijdelijke basis echt geen probleem te vormen.

Een gezin starten kan ook later, net als het maken van een mooie carrière, het inrichten van een huis met mooie spullen en het rijden in een mooie auto. Een wereldreis is op uitzonderingen nagelaten een keuze. En zelfs al je al wat ouder bent, wel al die mooie carrière hebt of een gezin bent gestart hoeft een wereldreis geen droom te blijven.

    • Een wereldreis is voor alle leeftijden, kijk maar naar de inmiddels 90 jaar gepasseerde Russische Lena.

  • En een wereldreis kan ook samen met een glansrijke carrière. Kijk maar naar succesvolle digital nomads, mensen die onbetaald verlof hebben gekregen of mensen die hun reiservaring juist hebben gebruikt voor het starten van een nieuwe carrière.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Een wereldreis is dus toch een kwestie van doen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Een wereldreis is immers iets anders dan een weekje weg en daarom is het goed om afwegingen te maken, te plannen en het een en ander te regelen. Ga ermee aan de slag en je zal merken dat de stap om te gaan steeds minder groot is. Thuis alles geregeld hebben geeft rust om zonder stress te vertrekken.

Werk
Een vaste baan is voor veel mensen een belemmering om op wereldreis te gaan. Zeker een vaste functie met zekerheid van een goed inkomen en een leuke fijne werkplek is moeilijk om zomaar achter te laten.

Maak afwegingen voor jezelf en kijk realistisch naar de kansen in de toekomst. Misschien is het wel mogelijk om onbetaald verlof te krijgen en is er niks aan de hand. Misschien is het mogelijk om een deel van het werk op afstand uit te voeren of misschien liggen er wel kansen voor je als zelfstandig ondernemer. Onderschat de eigen kwaliteiten niet. Een goede baan betekent immers vaak ook dat je weer relatief makkelijk aan een nieuwe baan komt. Als onbetaald verlof dan geen mogelijkheid is, is het dan niet realistisch om te denken dat er na de wereldreis weer nieuwe deuren voor je opengaan?

Wonen
Woon je nog bij je ouders of heb je een huurwoning, dan is de stap minder groot om voor langere periode op reis te gaan. Bij een koopwoning wordt het al snel een ander verhaal. Als het de bedoeling is om terug te keren is het fijn als je letterlijk en figuurlijk weer thuis kan komen.

Een mogelijkheid is dan om het huis met toestemming tijdelijk te verhuren. Het voordeel is dat zo de vaste lasten thuis worden opgevangen en je alleen hoeft te sparen voor de wereldreis zelf. Is verhuren om wat voor reden dan ook geen optie, dan kun je ook een bekende op het huis laten passen. Zo woonde mijn broertje tijdens onze wereldreis in onze koopwoning en zorgde tegelijkertijd voor onze kat.

Een woning aanhouden zonder het te verhuren levert natuurlijk wel extra lasten op die tijdens de wereldreis blijven doorlopen. Hou daar rekening mee tijdens het sparen.

Sparen
Het is vaak dé reden om niet op wereldreis te gaan. Geld. Voor een wereldreis moet nu eenmaal flink gespaard worden en dat is voor Jan de arbeider niet te doen. Het is een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Een auto voor de deur, kinderen die rondhuppelen, een groter huis, kleding shoppen, een nieuwe telefoon, de woning leuk inrichten en uitstapjes maken kosten een hoop geld. Als men eerlijk naar zijn of haar uitgaven durft te kijken is er vast en zeker ruimte om te besparen en daardoor te sparen. De kunst van sparen zonder veel geld te verdienen is namelijk besparen.

Daar moeten zeker dingen voor gelaten worden, maar als je écht op wereldreis wil is dat het meer dan waard. En gelukkig is het allemaal zo erg nog niet. Eet eens wat vaker bij vrienden thuis in plaats van in de stad, hetzelfde geldt voor een drankje drinken of een film kijken. Denk bij het winkelen na of die nieuwe trui, spijkerbroek en schoenen wel echt nodig zijn en zoek voor andere noodzakelijke spullen eens vaker naar tweedehandsexemplaren om geld te besparen.

Hopelijk heeft dit artikel bijgedragen om realistisch naar je eigen situatie en mogelijkheden te kijken en de knoop door te hakken om die wereldreis droom in vervulling te laten gaan. Het is een kwestie van doen, maar niet zonder de juiste afwegingen te hebben gemaakt en goede voorbereidingen te hebben getroffen.

Wanneer start jouw wereldreis? :=)

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *