Langer dan 8 maanden in het buitenland en uitschrijven gemeente

Eerste keer backpacken Thailand
Reisverslag: Eerste keer backpacken in Thailand
29 september 2016
Wifi vliegvelden over de hele wereld
Wifi voor vliegvelden over de hele wereld
7 oktober 2016

Langer dan 8 maanden in het buitenland en uitschrijven gemeente

Langer dan 8 maanden in het buitenland

Het maken van een wereldreis of een leven als digital nomad is een populaire bezigheid. Reizen wordt steeds toegankelijker en veel backpackers kiezen er dan ook voor om voor langere periode de wereld rond te reizen of van het reizen definitief hun levensstijl te maken.

Onbezorgd voor lange periode op reis gaat niet zomaar. Er zijn een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Een uitschrijving heeft gevolgen en daarom deel ik een uitgebreid artikel met alle belangrijke informatie waar je rekening mee moet houden wanneer je lang op reis gaat.

Langer dan 8 maanden in het buitenland = uitschrijven gemeente

De algemene regel is dat het verplicht is om je uit te schrijven bij de gemeente wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze berekening wordt gemaakt over een periode van één jaar en hoeft dus niet aaneengesloten te zijn. Zelf uitschrijven bij de gemeente kan uiterlijk 5 werkdagen voor vertrek waarbij de eigen gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) worden gehaald. Wanneer je pas op reis besluit om langer dan 8 maanden in het buitenland te blijven is het bij veel gemeenten mogelijk je uitschrijving alsnog online te regelen. Een uitschrijving bij de gemeente heeft gevolgen en niet elke reiziger zit daar op te wachten. Wanneer echter blijkt dat je op papier geen vast woon- of verblijfadres hebt en voor langere periode geen inkomsten genereert start de gemeente vanzelf een adressenonderzoek. Als blijkt dat je dan langer dan 8 maanden in het buitenland zit schrijft de gemeente je alsnog uit en trakteert op een boete.

Gevolgen uitschrijven gemeente

Na uitschrijven bij de gemeente krijg je de stempel zonder vaste woon- of verblijfplaats opgedrukt en wordt deze informatie gedeeld met andere overheidsinstanties. Dit heeft een aantal gevolgen.

Geen vaste woon- of verblijfplaats
Volgens de gemeente heb je geen vaste woon- of verblijfplaats meer. Een postadres aanvragen kan wel, maar meer dan alleen post ontvangen is niet mogelijk. Om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een mobiel abonnement af te sluiten is er bijna altijd een woonadres nodig. Is op reis je creditcard gestolen en wil je in Nederland een nieuwe aanvragen? Dan kan dat problemen opleveren.

Sociale voorzieningen
Door uitschrijving bij de gemeente vervalt het recht op sociale voorzieningen zoals huursubsidie, kinderbijslag, zorgtoeslag en een uitkering. Er zijn reizigers die zich mede om deze reden bewust niet uitschrijven, ondanks ze dat wel verplicht zijn door het overschrijden van de maximale reisperiode van 8 maanden. Als de gemeente erachter komt wordt je zoals gezegd alsnog uitgeschreven en kun je onterecht ontvangen toeslagen met terugwerkende kracht terug betalen.

Wonen
Door een uitschrijving bij de gemeente vervalt het recht op huursubsidie. Dat kan een flinke financiële domper zijn wanneer je tijdens een reis een huurwoning in Nederland blijft aanhouden. Ook goed om te weten is dat er mogelijk geen aanspraak meer kan worden gemaakt op de opgebouwde jaren voor een sociale huurwoning bij Woningnet (dit verschilt per gemeente). Bij terugkomst in Nederland kun je dan weer achteraan de rij aansluiten.

AOW-pensioen
Voor elk jaar zonder inschrijving bij een Nederlandse gemeente moet 2% van het AOW-pensioen worden ingeleverd. Dat klinkt weinig, maar wanneer 8 maanden in het buitenland ineens een paar jaar wordt loopt dat percentage als snel op. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om dit vrijwillig te verzekeren. Dat kan bij de Sociale Verzekeringsbank.

Zorgverzekering stopzetten
Zonder recht op zorgtoeslag wordt een zorgverzekering voor de gemiddelde backpacker al snel wat duur. Een misverstand is dat het stopzetten van de zorgverzekering hand in hand gaat met een uitschrijving bij de gemeente. Iedereen in Nederland heeft een verzekeringsplicht voor een basisverzekering, ook wanneer je voor langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt. Deze twee staan dus los van elkaar. De verzekeringsplicht is er voor de duur van 12 maanden en een dag. De zorgpremie moet dus gewoon doorbetaald worden. De zorgverzekering eerder stoppen kan, maar dat is alleen mogelijk bij een definitieve emigratie of wanneer je gaat werken in het buitenland. In dat laatste geval is het wel nodig om de werkpapieren als bewijs te overleggen voordat je toestemming krijgt om de zorgverzekering te stoppen.

Reisverzekering
Iedereen die op reis gaat doet er goed aan een reisverzekering af te sluiten. Zeker voor een lange periode in het buitenland neemt het risico op ongelukken, ziekte en bestolen worden van waardevolle spullen toe. Let erop dat niet alles door de gewone zorgverzekering wordt vergoed en andersom. Bekijk dus goed welke verzekering je kiest.

Voor een lange reis moet je een doorlopende reisverzekering afsluiten. Omdat de meeste verzekeraars tot maximaal een half jaar dekken, blijft er maar een handjevol aanbieders over. En ook onder de overgebleven aanbieders is er slechts een enkeling die een reisverzekering biedt zonder dat daar een Nederlandse zorgverzekering of inschrijving voor nodig is. Bij de Globetrotter Reisverzekering van Allianz kan dat wel. Alleen op het moment van afsluiten is een zorgverzekering en inschrijving verplicht. Tijdens de reisduur, die Allianz tot maar liefst 2 jaar dekt, kun je dus ook zonder zorgverzekering en inschrijving onbezorgd blijven reizen.

Wereldreis? Globetrotter Reisverzekering! (tip)

Geen Nederlands recht
Zonder inschrijving bij de gemeente ben je geen inwoner meer van Nederland en daardoor vervallen een aantal rechten. Zo kun je o.a. niet meer:

– Een rekening openen en bankpassen aanvragen
– Een DigiD aanvragen en gebruiken
– Een baby inschrijven in Nederland

Ondanks een uitschrijving bij de gemeente blijf je Nederlander. Je behoudt het recht op een paspoort en burgerservicenummer (BSN). Wanneer er inkomsten in het buitenland worden gegenereerd kan het zijn dat de Belastingdienst vindt dat je belastingplichtig bent in Nederland. Met een BSN nummer kan er dan een M-formulier of P-formulier worden aangevraagd om de aangifte in te dienen en de inkomsten op te geven.

Wel of niet uitschrijven bij de gemeente?

Het wel of niet uitschrijven bij de gemeente bij een verblijf in het buitenland langer dan 8 maanden levert nog weleens discussie op tussen backpackers op het internet. Reizigers die gebruik willen maken van toeslagen zitten niet op een uitschrijving te wachten, maar er zijn er nog veel meer die geen zin hebben in ‘gedoe’. Begrijpelijk, maar dan is er maar één optie: niet langer dan 8 maanden naar het buitenland gaan.

Waarom is uitschrijven bij de gemeente verplicht bij een lange reis?

Heel simpel. Er zijn in het verleden genoeg mensen geweest die misbruik hebben gemaakt van het sociale systeem. Zo kon je grotendeels in het buitenland wonen en toch allerlei sociale voorzieningen zoals kinderbijslag, zorgtoeslag en een uitkering in Nederland blijven ontvangen. Daar wilt Nederland terecht niet aan meewerken. Echter leven we in een tijdperk waarin reizen steeds toegankelijker wordt. Daardoor gaan steeds meer mensen op wereldreis of kiezen voor een bestaan als digital nomad. Veel daarvan willen het thuis netjes regelen, maar de instanties zijn nog niet ingericht op dit type reiziger waardoor ze worden behandeld als iemand die definitief emigreert. Dat is natuurlijk een groot verschil. Het zou dan ook fijn zijn als instanties in de toekomst beter kunnen omgaan met dit type reiziger en duidelijke regels opstellen.

Ben jij al eens langer dan 8 maanden in het buitenland geweest en wat zijn jouw ervaringen?


Dit artikel bevat een affiliate link waardoor ik een kleine vergoeding ontvang wanneer jij via de link een aankoop doet. Jij betaalt hier niets extra’s voor. Met de vergoeding help je mij om Wander Rebel te behouden en verbeteren. Aan de informatie binnen dit artikel kunnen geen rechten worden ontleent.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

14 Comments

 1. Duidelijk artikel! Onlangs iets vergelijkbaars geschreven. Wel nog kanttekening: Wij hebben ons onlangs uitgeschreven. Onze zorgverzekering wordt niet stopgezet mits we gaan werken in het buitenland. Als we dat gaan doen moeten we ons contract mailen en wordt de zorgverzekering stopgezet. Daarnaast houden wij ook “gewoon” onze punten bij de woningbouw. Gelukkig! Al zal dit vast verschillen per corporatie..

  • Shamira schreef:

   De opgebouwde jaren bij de woningbouw verschilt inderdaad per gemeente. Wel goed om te weten mocht je ineens toch al je opgebouwde jaren kwijt zijn, fijn dat jullie ze mogen houden! Scheelt weer ;=) Dat van die zorgverzekering stopzetten wanneer je gaat werken in het buitenland heb ik inderdaad ook al een aantal keer voorbij zien komen. Stond toevallig ook op de planning om dit punt deze week nog even toe te voegen aan dit artikel. Thnx!

 2. Evey schreef:

  Handige info, ben ook wat reseach aan het doen voor m’n wereldreis en denk idd dat ik net als kirsten m’n punten kan houden. Volgens mij zitten wij namelijk bij dezelfde woningcooperatie. Goed om uit te zoeken!

  • Shamira schreef:

   Zeker goed uitzoeken, maar het zou inderdaad fijn zijn als je toch je punten voor een sociale huurwoning mag blijven houden. Toch zonde als je al die opgebouwde jaren ineens kwijt bent.

 3. Bas schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe een gemeente er achter moet/kan komen dat je langer als 8 maanden in het buitenland bent?

  • Shamira schreef:

   Niet zo makkelijk en daarom gokken veel reiziger het er maar op. Ze starten bijvoorbeeld een adressenonderzoek als je bijvoorbeeld al maanden geen inkomen meer hebt ontvangen of soortgelijke situaties waar de gemeente hoogte van kan krijgen. Ze worden dan bijvoorbeeld getipt door de Belastingdienst. Daar gaat meestal wel wat tijd overheen.

   • E R van der Molen schreef:

    Dit is niet mijn ervaring… ben de afgelopen week benaderd door de gemeente toen ik nog maar net een paar weken op reis was. Heb een pensioen uitkering, maar heb vanwege de benodigde inkomsten voor het reizen mijn flat verhuurd. Voor een jaar ( was advies makelaar) . De huurders schreven zich in en de gemeente zag dat ik een jaar wegging en startte meteen een adressenonderzoek waarbij ik vrolijk ( niet op de hoogte van de 8 maanden regel) zei een jaar te gaan reizen in Europa… Ben meteen uitgeschreven als zijnde geemigreerd naar Spanje, waar ik toen op dooreis naar Portugal kampeerde… terwijl ik het komende jaar zeker ook 4 tot 5 maanden in Nederland zal verblijven. Gemeente blijft onvermurfbaar en ik vlieg nu terug om eea recht te zetten. Officieel is deze absoluut ongewenste emigratie alleen via de rechter te veranderen. Wat een zootje !

    • Shamira schreef:

     Wauw, wat een belachelijke actie van de gemeente zeg! Hoewel er nog veel onduidelijke regels zijn zou uitschrijven niet nodig zijn wanneer je tijdens een jaar reizen zeker 4 tot 5 maanden in Nederland verblijft. Je bent dan immers minder of maximaal 8 maanden aaneengesloten in het buitenland en dat is voldoende om in NL ingeschreven te mogen blijven. Hopelijk kan het snel weer voor je worden omgezet!

     • Ellen schreef:

      Shamira, heb juridische hulp ingeschakeld maar ben ook speciaal teruggevlogen vanuit Portugal om eea -zo mogelijk- aan de balie te regelen. Telefonnisch kwam ik nergens. Had een vervolgafspraak bij Burgerzaken na een week en ze hebben een oplossing kunnen vinden. Waarschijnlijk ook omdat er een juridische verkeerde aanname was. Kostte me veel geld maar het is beter dan het alternatief van uitgeschreven zijn ,wat rampzalig was voor me. En ik vertel het zoveel mogelijk mensen om dit zeer stressvolle gedoe te voorkomen terwijl je gewoon een tijd wilt reizen.

 4. Kees schreef:

  En als het slechts 1, 2 of bijvoorbeeld 7 dagen langer dan 8 maanden reizen is? Heb je dan ook een probleem of wordt dit wel door de vingers gezien?

  • Shamira schreef:

   Ik ben niet van de gemeente, dus ik kan helaas niks garanderen. Maar dat zal waarschijnlijk geen probleem vormen. Ze moeten er eerst achter zien te komen dat je al zolang weg bent en dan gaan ze eerst nog een adressenonderzoek starten.

 5. Kees schreef:

  Ok, dank voor de reactie Shamira!

 6. Maartje schreef:

  En hoe zit het als je tijdens je reis freelancer wordt, geen bedrijf mag inschrijven in NL, maar wel belastingsplichtig bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *