Langer dan 8 maanden in het buitenland en uitschrijven Gemeente

Eerste keer backpacken Thailand
Reisverslag: Eerste keer backpacken in Thailand
29 september 2016
Wifi vliegvelden over de hele wereld
Wifi voor vliegvelden over de hele wereld
7 oktober 2016

Langer dan 8 maanden in het buitenland en uitschrijven Gemeente

Langer dan 8 maanden in het buitenland

Het maken van een wereldreis of een leven als digital nomad is een populaire bezigheid. Reizen wordt steeds toegankelijker en veel reisliefhebbers kiezen er dan ook voor om voor langere periode de wereld rond te reizen. 

Onbezorgd voor langere periode op reis gaan vergt enige voorbereiding. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland doorbrengt. Een uitschrijving bij de gemeente heeft natuurlijk gevolgen. Daarom deel ik een uitgebreid artikel met alle belangrijke informatie die je moet weten vóór je langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt.

Langer dan 8 maanden in het buitenland = uitschrijven gemeente

De algemene regel is dat het verplicht is om je uit te schrijven bij de gemeente wanneer je 8 maanden of langer in het buitenland verblijft. Je wordt dan uitgeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) of het tegenwoordig genoemde Basisregistratie Personen (BRP).

Uitschrijven bij de gemeente kan uiterlijk 5 werkdagen voor vertrek persoonlijk of schriftelijk geregeld worden. Wanneer je op reis besluit om langer dan 8 maanden in het buitenland te verblijven, neem dan even contact op met de eigen gemeente. In sommige gevallen kan de uitschrijving ook online geregeld worden.

Door de gevolgen van deze regel zit niet elke reiziger op een uitschrijving te wachten. Wanneer echter blijkt dat je op papier nergens woont en er langere periode geen inkomsten zijn, start de gemeente vanzelf een adressenonderzoek. Als blijkt dat je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft schrijft de gemeente je alsnog uit het Basisregister en ontvang je een boete.

Na uitschrijving bij de gemeente krijg je de stempel zonder vaste woon- of verblijfplaats opgedrukt. Ook geeft de gemeente je uitschrijving door aan alle belangrijke instanties. Dit heeft uiteraard gevolgen. Of die in je voor- of nadeel uitpakken is voor elke reiziger weer anders.

Gevolgen van uitschrijving gemeente

Geen vaste woon- of verblijfplaats
Volgens de gemeente heb je geen vaste woon- of verblijfplaats meer. Een postadres aanvragen kan wel, maar meer dan alleen post ontvangen is niet mogelijk. Om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een mobiel abonnement af te sluiten heb je een woonadres nodig. Is bijvoorbeeld op reis je creditcard gestolen en wil je in Nederland een nieuwe aanvragen? Dan kan dat problemen opleveren.

Zorgverzekering
Iedereen in Nederland heeft een verzekeringsplicht en dient minimaal een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekeringsplicht blijft ook wanneer je voor langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt en uitschrijving bij de gemeente noodzakelijk is. Deze twee staan dus los van elkaar.

De verzekeringsplicht heb je in ieder geval voor de duur van 12 maanden en een dag. De zorgpremie dient tijdens de reis dus doorbetaald te worden. Toch kan het zijn dat eerder stopzetten mag, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om in het buitenland te gaan werken. Echter ontvang je doorgaans pas toestemming als er werkpapieren overlegt kunnen worden als bewijs van werken in het buitenland.

Heb je geen plannen om in het buitenland te werken, maar wil je toch de zorgverzekering stopzetten? Doe dit dan na de verplichte duur van 12 maanden en een dag. Een eerdere terugkomst naar Nederland levert anders een boete op en ook de periode waarover geen premie is betaald wordt met terugwerkende kracht geïnd.

Reisverzekering
Iedereen die op reis gaat doet er goed aan om een reisverzekering af te sluiten. Zeker voor een langere periode in het buitenland neemt het risico op ongelukken, ziekte en bestolen worden van waardevolle spullen toe.

Wie langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft dient een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Omdat veel doorlopende reisverzekeringen tot maximaal een half jaar dekken, blijft er maar een handjevol aanbieders over. En ook onder de overgebleven aanbieders is er slechts een enkeling die een reisverzekering biedt wanneer je geen Nederlandse zorgverzekering of inschrijving hebt.

De Globetrotter Reisverzekering van Allianz is er zo eentje. Alleen bij het afsluiten van de reisverzekering is een Nederlandse zorgverzekering en inschrijving verplicht. Maar tijdens de reisduur, die Allianz tot maar liefst 2 jaar dekt, kun je ook zonder zorgverzekering en inschrijving onbezorgd blijven reizen.

Wereldreis? Globetrotter Reisverzekering! (tip)

Wonen
Door een uitschrijving bij de gemeente vervalt het recht op huursubsidie van een huurwoning. Dat kan een flinke financiële domper zijn wanneer je een huurwoning in Nederland wilt aanhouden tijdens de reis. Bij een koopwoning blijf je wel het recht houden op hypotheekrenteaftrek. Dit recht komt echter te vervallen wanneer de koopwoning wordt onderverhuurd. De huur mag daarentegen wel belastingvrij worden verdiend. Maar let op, in dat laatste geval wordt de woning als vermogen beschouwd en dient er vermogensbelasting over de woning te worden betaald.

Ook goed om te weten is dat er mogelijk geen aanspraak meer kan worden gemaakt op de opgebouwde jaren voor een woning bij Woningnet. Bij terugkomst in Nederland kun je dan weer achteraan de rij aansluiten.

Sociale voorzieningen
Door de uitschrijving bij de gemeente komt niet alleen de huursubsidie op een huurwoning te vervallen. Ook op andere sociale voorzieningen kan geen aanspraak meer worden gemaakt. Je hebt dan geen recht meer op subsidies zoals een uitkering, kinderbijslag, zorgtoeslag etc.

AOW-pensioen
Voor elk jaar dat je niet bent ingeschreven bij een Nederlandse gemeente lever je 2% van je AOW-pensioen in. Dat klinkt misschien weinig, maar wanneer 8 maanden in het buitenland misschien wel één of meerdere jaren wordt loopt dat percentage al snel op.

Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om dit vrijwillig te verzekeren. Dat kan bij de Sociale Verzekeringsbank.

Geen Nederlands recht
Je bent geen inwoner van Nederland meer en daardoor vervallen een aantal rechten. Zo kun je o.a. niet meer:

– Een rekening openen en bankpassen aanvragen
– Een DigiD aanvragen en gebruiken
– Een bedrijf inschrijven in Nederland
– Een baby inschrijven in Nederland

Ook goed om te weten
Ondanks een uitschrijving bij de gemeente blijf je Nederlander. Je behoudt het recht op een paspoort en burgerservicenummer (BSN). Wanneer er inkomsten in het buitenland worden gegenereerd kan het zijn dat de Belastingdienst vindt dat je belastingplichtig bent in Nederland. Met een BSN nummer kan er dan een M-formulier of P-formulier worden aangevraagd om de aangifte in te dienen en de inkomsten op te geven.

Wel of niet uitschrijven bij de gemeente?

Het wel of niet uitschrijven bij de gemeente bij een verblijf in het buitenland langer dan 8 maanden, levert nog weleens discussie op tussen backpackers op het internet. Reizigers die een onderneming runnen of een woning willen aanhouden zitten niet op een uitschrijving te wachten. Maar er zijn er veel meer die geen zin hebben in het ‘gedoe’ van uitschrijven. Begrijpelijk, maar dan is er maar één optie. Niet langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven.

Op social media worden genoeg tips gedeeld of advies gegeven om onder een uitschrijving uit te komen, maar feit blijft dat je verplicht bent jezelf uit te schrijven bij een verblijf van 8 maanden of langer in het buitenland. Dat zijn nu eenmaal de regels.

Uitschrijven is overigens niet voor iedereen nadelig. Ben je bijvoorbeeld net afgestudeerd en woon je nog bij je ouders, dan kan uitschrijven bij de gemeente juist een voordeel zijn. Wanneer je langer dan 12 maanden en een dag wegblijft of gaat werken tijdens het reizen, kun je legaal afkomen van de zorgverzekeringsplicht. De risico’s dek je af met een goede reisverzekering. Zo ben je niet dubbelop verzekert en bespaart het kosten. Behalve een klein financieel voordeel is het grote voordeel vooral dat je zo vrij bent als een vogel.

Waarom is uitschrijving bij de gemeente verplicht wanneer je lang op reis gaat?

Heel simpel. Er zijn in het verleden genoeg mensen geweest die misbruik hebben gemaakt van het sociale systeem. Zo kon je grotendeels in het buitenland wonen en toch allerlei sociale voorzieningen in Nederland blijven ontvangen. Daar wilt Nederland terecht niet aan meewerken.

Echter leven we ondertussen in een tijdperk waarbij reizen steeds toegankelijker wordt. Daardoor gaan steeds meer mensen op wereldreis of kiezen voor een bestaan als digital nomad. Veel daarvan willen het thuis netjes regelen, maar de instanties zijn nog niet ingericht op dit type reiziger waardoor een wereldreiziger wordt behandeld als iemand die definitief emigreert.

Dat is natuurlijk een groot verschil en het zou dan ook fijn zijn als verschillende instanties in de toekomst beter kunnen omgaan met dit type reiziger en tevens duidelijke en eenduidige regels opstellen.

Ben jij al eens langer dan 8 maanden in het buitenland geweest en wat zijn jouw ervaringen?


Dit artikel bevat een affiliate link waardoor ik een kleine vergoeding ontvang wanneer jij via de link een aankoop doet. Jij betaalt hier niets extra’s voor. Met de vergoeding help je mij om Kompas 24 verder te kunnen uitbreiden en verbeteren.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar interessante bestemmingen en culturen. Mijn ervaringen leg ik vast in beeld en geschrift en vorm ik om tot een echt reisverhaal voorzien van de nodige tips. Op WanderRebel.com deel ik mijn verhalen.

18 Comments

 1. Duidelijk artikel! Onlangs iets vergelijkbaars geschreven. Wel nog kanttekening: Wij hebben ons onlangs uitgeschreven. Onze zorgverzekering wordt niet stopgezet mits we gaan werken in het buitenland. Als we dat gaan doen moeten we ons contract mailen en wordt de zorgverzekering stopgezet. Daarnaast houden wij ook “gewoon” onze punten bij de woningbouw. Gelukkig! Al zal dit vast verschillen per corporatie..

  • Shamira schreef:

   De opgebouwde jaren bij de woningbouw verschilt inderdaad per gemeente. Wel goed om te weten mocht je ineens toch al je opgebouwde jaren kwijt zijn, fijn dat jullie ze mogen houden! Scheelt weer ;=) Dat van die zorgverzekering stopzetten wanneer je gaat werken in het buitenland heb ik inderdaad ook al een aantal keer voorbij zien komen. Stond toevallig ook op de planning om dit punt deze week nog even toe te voegen aan dit artikel. Thnx!

 2. Yvon schreef:

  Je informatie klopt niet helemaal. Ik sta al jaren niet meer ingeschreven in Nederland, maar hen afgelopen zomer gewoon voor de Nederlandse wet getrouwd. En dat was ook nog eens met iemand zonder de Nederlandse nationaliteit. ;)
  Verder kun je ook nog gewoon stemmen, je moet je alleen registreren.
  Ben benieuwd waar je je info hebt gevonden.

  • Shamira schreef:

   Ik heb heel wat uren allerlei informatie opgezocht over de gevolgen van uitschrijven bij de gemeente. Daar kwam ik ook meermaals tegen dat je niet kunnen trouwen voor de Nederlandse wet en niet kunt stemmen. Na aanleiding van je reactie heb ik wat extra research gedaan en je hebt gelijkt (uiteraard, want je hebt praktijkervaring haha). Trouwen voor de Nederlandse wet en stemmen kan inderdaad gewoon (alleen Europees Parlement en Tweede Kamer). Dank voor je reactie! Ik heb het gelijk even aangepast.

   • Esther schreef:

    Hoi Shamira, je informatie over de hypotheekrente aftrek klopt ook niet. Ook eigen ervaring. Of dit wel of niet kan heeft niets te maken met of je wel if niet ingeschreven staat. Dus ook als je niet ingeschreven staat is het wel mogelijk. Andere factoren zijn bepalend. Wij zijn hierin geadviseerd door een aantal fiscalisten en hebben dit schriftelijk bevestigd gekregen van de belastingdienst.
    Ook kan een gemeente je niet zomaar zelf uitschrijven. Daar gaat heel wat aan vooraf.
    Verder ben Ik benieuwd waar je de informatie vandaan hebt dat je een boete opgelegd kunt krijgen als je je niet uitschrijft. Wij kregen het juridische advies dat uitschrijven zou moeten maar dat de wet niet voorziet in het opleggen van een sanctie.

    • Shamira schreef:

     Hoi Esther, ik heb mij even verdiept in je reactie omtrent de hypotheekrenteaftrek en je hebt helemaal gelijk. Wel op voorwaarde dat je de woning niet in de verhuur gooit. Ik heb het gelijk even aangepast in de blog. Wat betreft het zomaar uitschrijven heb ik nergens staan dat dit ‘zomaar’ even wordt gedaan. Daar gaat ook wat aan vooraf, bijvoorbeeld een adressenonderzoek, echter is dat wel de regel en dient men er rekening mee te houden dat de gemeente je uit kan schrijven na die 8 maanden in het buitenland. De informatie over de boete heb ik verkregen via verschillende bronnen op het internet en de gemeente. Maar ook hier zal elke gemeente er weer anders mee omgaan, helaas is er voor iedereen geen eenduidig antwoord te geven op bepaalde situaties en eventuele sancties omdat de gemeente soms zelf niet weet hoe met wereldburgers om te gaan.

 3. Evey schreef:

  Handige info, ben ook wat reseach aan het doen voor m’n wereldreis en denk idd dat ik net als kirsten m’n punten kan houden. Volgens mij zitten wij namelijk bij dezelfde woningcooperatie. Goed om uit te zoeken!

  • Shamira schreef:

   Zeker goed uitzoeken, maar het zou inderdaad fijn zijn als je toch je punten voor een sociale huurwoning mag blijven houden. Toch zonde als je al die opgebouwde jaren ineens kwijt bent.

 4. Bas schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe een gemeente er achter moet/kan komen dat je langer als 8 maanden in het buitenland bent?

  • Shamira schreef:

   Niet zo makkelijk en daarom gokken veel reiziger het er maar op. Ze starten bijvoorbeeld een adressenonderzoek als je bijvoorbeeld al maanden geen inkomen meer hebt ontvangen of soortgelijke situaties waar de gemeente hoogte van kan krijgen. Ze worden dan bijvoorbeeld getipt door de Belastingdienst. Daar gaat meestal wel wat tijd overheen.

   • E R van der Molen schreef:

    Dit is niet mijn ervaring… ben de afgelopen week benaderd door de gemeente toen ik nog maar net een paar weken op reis was. Heb een pensioen uitkering, maar heb vanwege de benodigde inkomsten voor het reizen mijn flat verhuurd. Voor een jaar ( was advies makelaar) . De huurders schreven zich in en de gemeente zag dat ik een jaar wegging en startte meteen een adressenonderzoek waarbij ik vrolijk ( niet op de hoogte van de 8 maanden regel) zei een jaar te gaan reizen in Europa… Ben meteen uitgeschreven als zijnde geemigreerd naar Spanje, waar ik toen op dooreis naar Portugal kampeerde… terwijl ik het komende jaar zeker ook 4 tot 5 maanden in Nederland zal verblijven. Gemeente blijft onvermurfbaar en ik vlieg nu terug om eea recht te zetten. Officieel is deze absoluut ongewenste emigratie alleen via de rechter te veranderen. Wat een zootje !

    • Shamira schreef:

     Wauw, wat een belachelijke actie van de gemeente zeg! Hoewel er nog veel onduidelijke regels zijn zou uitschrijven niet nodig zijn wanneer je tijdens een jaar reizen zeker 4 tot 5 maanden in Nederland verblijft. Je bent dan immers minder of maximaal 8 maanden aaneengesloten in het buitenland en dat is voldoende om in NL ingeschreven te mogen blijven. Hopelijk kan het snel weer voor je worden omgezet!

     • Ellen schreef:

      Shamira, heb juridische hulp ingeschakeld maar ben ook speciaal teruggevlogen vanuit Portugal om eea -zo mogelijk- aan de balie te regelen. Telefonnisch kwam ik nergens. Had een vervolgafspraak bij Burgerzaken na een week en ze hebben een oplossing kunnen vinden. Waarschijnlijk ook omdat er een juridische verkeerde aanname was. Kostte me veel geld maar het is beter dan het alternatief van uitgeschreven zijn ,wat rampzalig was voor me. En ik vertel het zoveel mogelijk mensen om dit zeer stressvolle gedoe te voorkomen terwijl je gewoon een tijd wilt reizen.

 5. Kees schreef:

  En als het slechts 1, 2 of bijvoorbeeld 7 dagen langer dan 8 maanden reizen is? Heb je dan ook een probleem of wordt dit wel door de vingers gezien?

  • Shamira schreef:

   Ik ben niet van de gemeente, dus ik kan helaas niks garanderen. Maar dat zal waarschijnlijk geen probleem vormen. Ze moeten er eerst achter zien te komen dat je al zolang weg bent en dan gaan ze eerst nog een adressenonderzoek starten.

 6. Kees schreef:

  Ok, dank voor de reactie Shamira!

 7. Maartje schreef:

  En hoe zit het als je tijdens je reis freelancer wordt, geen bedrijf mag inschrijven in NL, maar wel belastingsplichtig bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *