ICT op reis: Werken in de cloud

Roys Peak
Route zuidereiland Nieuw-Zeeland
21 april 2017
De val van Ayutthaya
Geschiedenislesje Thailand
27 april 2017

ICT op reis: Werken in de cloud

ICT op reis: Werken in de cloud

Een laptop en een internetverbinding, meer heb je niet nodig als digital nomad.

Werkzaam als freelance content creator ben ik een van de gelukkigen die een levensstijl als digital nomad kan verwezenlijken. Makkelijk is het niet en er komt stiekem veel meer bij kijken dan alleen een laptop met internetverbinding, maar als reisliefhebber ben ik maar al te blij dat mijn werk geen belemmering is om te kunnen reizen.

Leven als digital nomad gaat verder dan een laptop & internetverbinding
Werken tijdens het reizen vergt een ietwat andere voorbereiding dan wanneer je alleen voor vakantie op reis gaat. Een handzaam laptopje en een usb stick voor het opslaan van documenten is niet voldoende.

Laptops zijn kwetsbaar voor technische gebreken en geliefde producten voor diefstal. Wanneer je vakantiekiekjes daardoor kwijtraken is dat heel vervelend, want die vastgelegde herinneringen haal je niet meer terug. Maar het kwijtraken van werkdocumenten en klantgegevens is nog veel erger. Het is immers je werk en zonder deze belangrijke bestanden heb je geen inkomsten.

Werken in de Cloud
Bestanden dien je daarom ook op een andere plek te bewaren. Is je laptop gecrasht of gestolen, dan moet je via een andere weg weer bij je bestanden kunnen komen. Dat kan door te werken in de Cloud.

Werken in de Cloud betekent eigenlijk werken op afstand. Je bestanden worden opgeslagen op een server welke is verbonden met het internet. Op afstand kun je inloggen om vervolgens je bestanden te bekijken, wijzigen, toevoegen en/of te verwijderen.

Is je laptop onderweg gestolen? Dan is het mogelijk om via je mobiel, een nieuwe aangeschafte laptop of via een computer in het lokale internetcafé weer bij de opgeslagen bestanden te komen door in te loggen in de Cloud.

Welke Cloud aanbieder?
Wil je écht goed te werk gaan als digital nomad, dan is werken in de Cloud de oplossing. Het werken in de Cloud concept bestaat al eventjes en sindsdien schieten aanbieders van deze dienst als paddenstoelen uit de grond. Welke aanbieder heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding en waar kun jij met een gerust hart je bestanden opslaan?

Stack vs de rest

Eigen ervaring en aanraders
Na een aantal cloudaanbieders te hebben uitgeprobeerd ben ik bij Stack van TransIP uitgekomen, welke ook in het overzicht als beste uit de bus komt. Deze dienst voldoet precies aan de eisen en wensen die ik heb en misschien wel het belangrijkste, het werkt.

Dat laatste vergt wellicht iets meer uitleg. Zoals gezegd heb ik eerder een aantal andere clouddiensten uitgeprobeerd, waaronder iCloud. Vanwege mijn Apple-apparatuur lijkt dat toch de beste keuze en ze boden iets wat ik heel graag wilde hebben binnen mijn Cloud. Namelijk het automatisch synchroniseren van alle bestanden zodra er verbinding is met het internet. Zo heb ik vrijwel geen omkijken meer naar het opslaan van nieuwe, verwijderde of gewijzigde bestanden.

ICloud promoot de dienst o.a. met deze handige optie, maar helaas werkt het in de praktijk minder goed. Het is ontzettend traag of het werkt helemaal niet. Google Drive werkte eveneens niet zo goed en andere diensten boden mij niet wat er binnen mijn eisen en wensenpakket viel.

Zodoende kwam ik uit bij Stack en tot op heden met alle tevredenheid. Al mijn bestanden worden automatisch gesynchroniseerd zodra ik verbinding heb met het internet, het is relatief snel en ook via de app kan ik eenvoudig met mijn mobiel bij al mijn bestanden.

Werken als digital nomad
Hoewel een digital nomad voldoende heeft aan een laptop en internetverbinding en daardoor locatieonafhankelijk is, blijkt dat in de praktijk iets meer voeten in de aarde te hebben. Het gaat niet alleen meer om de vakantiekiekjes, maar ook om werkbestanden en klantgegevens. Belangrijke gegevens die je veilig wilt opslaan en waar je vanaf elk apparaat bij wilt kunnen. Werken in de Cloud biedt dan de oplossing.

Ambieer je ook een leven als digital nomad en heb je een beroep dat op afstand uitvoerbaar is? Bereid je reis dan voor met werken in de Cloud, maar vergeet ook andere belangrijke elementen niet. Bijvoorbeeld een VPN-verbinding zodat je o.a. veilig kan internetbankieren en kan inloggen in de Cloud wanneer je bijvoorbeeld werkt via een gratis wifiverbinding van de McDonalds of binnen een accommodatie.

Of het meenemen van een mifi-router zodat je kan werken met een lokale simkaart en een goedkope hotspot kan maken voor je laptop, mobiel en tablet. Of wat dacht je van deze handige reisgadgets!

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Ik schrijf echter alleen op basis van mijn eigen mening en ervaring en plaats niets op mijn blog waar ik niet achter sta.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *