ICT op reis: Veilig het internet op

Reis bucketlist 2016
Reis bucketlist 2016
9 november 2016
#2 Reisdagboek november 2016
5 december 2016

ICT op reis: Veilig het internet op

Veilig het openbare internet op

Je reisfoto’s delen op social media, contact houden met het thuisfront en even je mail checken. Internet is in dit tijdperk niet meer weg te denken en ook op reis is het voor veel reizigers een belangrijke wens.

Zo kun je de Wi-Fi filter aanzetten bij het zoeken naar een accommodatie, maar gelukkig zijn er ook andere openbare plekken met Wi-Fi zoals restaurants en vliegvelden.

Maar… als de dienst gratis is, ben jij het product. En in dit geval betekent dat privacy risico’s.

Meekijken met jouw data

Omdat veel Wi-Fi verbindingen gratis en zonder code toegankelijk zijn, is het mogelijk om alle data te onderscheppen. Dat kunnen mensen met verkeerde bedoelingen zijn, ongeacht of ze je kennen of niet, maar ook overheden (inclusief de onze) die het niet zo nauw nemen met jouw privacy.

Wat men aan het onderscheppen van je reisfoto’s heeft? Waarschijnlijk niks. Maar je wachtwoord dat je invoert wanneer je wilt internetbankieren bijvoorbeeld wel. De kans is klein dat het je overkomt, maar je zal maar net die ene persoon zijn…

Dit is het risico wat je loopt als reiziger, maar als digital nomad heb je ook te maken met vertrouwde informatie, klantgegevens etc. Gegevens die niet zomaar in handen van anderen mogen komen.

VPN Diensten

Het probleem kun je oplossen door het opzetten van een VPN verbinding. Door de VPN verbinding maak je gebruik van encryptie en is jouw data versleuteld tot en met de VPN server. Onbetrouwbare openbare netwerken hebben op deze manier vrijwel geen mogelijkheid om inzicht te krijgen in jouw dataverkeer.

Een bijkomend voordeel is dat het door de VPN verbinding lijkt alsof je verbinding maakt vanuit het land waar de VPN server staat. Staat de VPN server in Nederland, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om uitzending gemist en de Nederlandse inhoud van Netflix te bekijken.

Hoe werkt een VPN verbinding?

Na het afnemen van een VPN dienst installeer je op je laptop een VPN client. Deze software zorgt er voor dat alle verbindingen vanaf je laptop gecodeerd naar de VPN server worden gestuurd. De VPN server decodeert de verbinding en stuurt de verbinding door naar waar de verbinding eigenlijk is opgezet. Hiermee is de verbinding vanaf je laptop tot en met de VPN server beveiligd.

Afhankelijk van waar de VPN server staat, is je verbinding niet in te zien door kwaadwillende in het land waar je verblijft. Afhankelijk van de aanbieder van de VPN dienst en de VPN client, zul je handmatig moeten verbinden en een VPN server moeten selecteren. De locatie van de VPN server bepaalt ook de inhoud van bijvoorbeeld uitzending gemist en Netflix. In de meeste gevallen wil je dus een VPN server die in Nederland staat.

Welke VPN dienst?

Helaas zijn de goede VPN diensten niet gratis, maar wie er zeker van wilt zijn dat zijn of haar gegevens niet worden onderschept, is een betaalde VPN dienst de oplossing. Vooral voor digital nomads is deze dienst te adviseren.

Aanraders zijn:

 • AirVPN
 • CactusVPN
 • Private Internet Access

AirVPN
AirVPN is een populaire dienst onder de beveiligde verbindingen. Dit komt door een brede ondersteuning van apparaten en een uitgebreide dienstverlening. AirVPN kost per maand €7 en heeft VPN Servers op vele locaties, waaronder ook in Nederland.

CactusVPN
CactusVPN heeft zich vooral gericht op het omzeilen van geo-blokkades (obv je locatie kun je wel/niet gemist of Netflix NL kijken). De dienst bestaat dan ook uit een ‘SmartDNS’, die je alleen helpt bij geo-blokkades, en een VPN dienst. CactusVPN zelf is gevestigd in Moldavië, maar heeft servers in Nederland. De VPN dienst kost $5 per maand en is daarmee de goedkoopste.

Private Internet Access (PIA)
PIA is een van de grootste aanbieders en maakt indruk door de grote hoeveelheid VPN servers, waaronder in Nederland. Als gebruiker heb je dus alle keuze en is het vooral handig als je veel reist en/of veel geo-blokkades wilt omzeilen. PIA is gevestigd in de VS, wat om privacy redenen een twijfel kan zijn, echter zegt men geen logging te bewaren. Op maandelijkse basis kost PIA ongeveer $7.

Er zijn talloze andere aanbieders die ongeveer binnen dezelfde prijs range vallen en dezelfde achterliggende techniek gebruiken. Het verschil zit echter in de gebruiksvriendelijkheid en de prestaties. Mocht je zelf ook technisch zijn dan kun je natuurlijk overwegen om zelf een OpenVPN server in te richten, met genoeg geduld en technisch inzicht kan dit een leuk en waardevol project zijn.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met mijn vriend die werkzaam is als netwerk engineer binnen de ICT branche.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

 1. Matthijs schreef:

  Goed dat je ook stilstaat bij een stukje ‘security’ op reis. Hetzelfde met het posten van vliegtickets en bijbehorende barcodes. Ik denk dat veel mensen niet altijd snappen dat er vele nep hotspots worden opgezet om achter gevoelige informatie te komen en dat je veel meer deelt dan je zelf wilt. Een VPN abonnement is makkelijke (en relatief goedkope) manier om een beveiligde verbinding op te zetten. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar PIA.

  • Shamira schreef:

   Klopt inderdaad. Ik heb er eerlijk gezegd ook niet altijd bij stilgestaan, maar met een netwerk engineer als vriend heb ik natuurlijk geen andere keus haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *