ICT op reis: overal en altijd online met een reisrouter

Hoe kies je een goede backpack
Hoe kies je een goede backpack?
14 december 2016
Wanneer de meeste kans op het noorderlicht
Tips om het noorderlicht te spotten
23 december 2016

ICT op reis: overal en altijd online met een reisrouter

Altijd en overal online met een mifi-router

Thuis, maar ook op reis kunnen we eigenlijk niet meer zonder internet. Het is een eerste levensbehoefte geworden en tijdens het opschrijven bedenk ik me dat deze ontdekking een beetje triest is. Maar… eerlijk is eerlijk. Het internet heeft ons en daarmee ook de reiziger vooral veel mogelijkheden geboden. Zo is het kinderlijk eenvoudig om contact te houden met het thuisfront, kunnen vrienden en familie je volgen tijdens je avonturen en is het zelfs mogelijk om reizen en werken te combineren.

Dat internet is zo gek nog niet!

Internet in het buitenland

Leuk dat internetten in het buitenland, maar echt betaalbaar is het niet. De data van je eigen bundel mag je niet meenemen en de provider rekent de hoofdprijs voor roaming. Let je even niet op, dan kan internetten in het buitenland een grotere hap uit je reisbudget slaan dan je je had voorgenomen.

Gelukkig komt daar in 2017 deels verandering in. Dan worden de roaming kosten binnen Europa afgeschaft. Dat is goed nieuws!

Buiten Europa is dit goede nieuws voorlopig nog niet aan de orde. Een optie is om dan een lokale simkaart aan te schaffen. Dan kun je gebruik maken van internet op je smartphone tegen lokale tarieven. Klein nadeel: je mobiele nummer komt te vervallen wanneer je telefoon geen ruimte heeft voor twee simkaarten. En reis je met het hele gezin of een groep vrienden? Dan heeft iedereen een eigen lokale simkaart nodig.

Overal en altijd online met een reisrouter

Niet zo handig natuurlijk die lokale simkaart wanneer je niet meer bereikbaar bent op je eigen mobiele nummer.

De oplossing: een mifi router of een reisrouter zoals ik het graag noem :=)

Een reisrouter is een klein apparaatje die de data van een simkaart om kan zetten in een WI-FI verbinding. Je koopt een lokale simkaart met data en plaatst deze in de reisrouter. Daar hebben we gelijk het eerste voordeel te pakken, je kan hierdoor namelijk de eigen simkaart in je smartphone laten zitten.

De data op de simkaart zet de reisrouter om in een WI-FI signaal. Door het WI-FI signaal kun je met meerdere apparaten verbinding maken en gebruik maken van het internet. Handig wanneer je als stel, vrienden of gezin samen reist, of wanneer je zowel internet op je mobiel als laptop wilt hebben.

Hoe werkt een mif router?

1. Simkaart
Koop een lokale simkaart met de door jou gekozen databundel. Let bij de aanschaf wel op het formaat van de simkaart. De microsim volstaat bij de meeste mifi routers.

2. Mifi router omzetten naar WI-FI
Dan kun je de mifi router gaan omzetten in een WI-FI verbinding. De gegevens die hierbij horen worden in de meeste gevallen aangegeven op het scherm van de router, anders kun je deze terugvinden in de bijbehorende documentatie.

3. Mobiel/Laptop verbinden met WI-FI
Om zelf verbinding te maken met het WI-FI netwerk log je in binnen de gebruikersomgeving van de mifi router. Hoe je dit doet hangt af van het model router. Doorgaans zijn er twee mogelijkheden.

– Inloggen middels een daarvoor beschikbare app. Bij deze mogelijkheid hoef je alleen nog het wachtwoord uit de meegeleverde documentatie in te voeren.

– Inloggen middels een browser. Bij deze mogelijkheid voer je ook het meegeleverde wachtwoord in, maar benader je eerst de gebruikersomgeving door het IP adres van de router (ook te vinden in de meegeleverde documentatie) in de adresbalk van je browser in te voeren.

Heeft je simkaart een pincode? Dan kun je die bij deze stap invoeren.

4. Eigen netwerk
Mocht je de behoefte hebben om een eigen netwerknaam en wachtwoord in te stellen, dan kan dat bij de instellingen binnen de gebruikersomgeving. Hier kun je het netwerk ook onzichtbaar maken zodat iemand alleen verbinding kan maken met jouw netwerk als hij of zij de naam van het netwerk kent.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Lizette schreef:

    Aha! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me super handig!

  2. Matthijs schreef:

    Een super handig apparaat om met meerdere apparaten op het internet te kunnen (als er geen standaard draadloos internet aanwezig is). Gebruik je er al 1? Afhankelijk van de grote van je bundel, is het wel handig om niet online video’s te gaan streamen. Ook is het misschien een tip om het automatische updaten van apps of besturingssystemen bij Wi-Fi signaal uit te zetten…het updaten kan veel dataverkeer kosten. Wel ideaal als je ‘even’ je route wilt uitzoeken of die ene accommodatie tijdens het reizen vast te boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *