Hoe word ik een digital nomad?

Nuggetpoint the catlins
In beeld: Nieuw-Zeeland
1 augustus 2017
Zonsondergang Uluru
Door het lege binnenland van Australië
8 augustus 2017

Hoe word ik een digital nomad?

Hoe word ik een digital nomad?

Kunnen gaan en staan waar en wanneer je maar wil. De ene keer in het wonderschone Nieuw-Zeeland, de andere keer in het tropische Curaçao en weer een andere keer in het goedkope Thailand. Het enige wat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding en een laptop. Kunnen werken tijdens het reizen lijkt een droom voor velen, maar er zijn er maar weinig die de daad bij het woord voegen.

Het is dan ook geen vakantie. Een digital nomad is geen toerist, maar iemand die een tijdelijk thuis maakt op een andere bestemming. Zo dompelen ze zich onder in het lokale en werkende leven in plaats van de toerist uit te hangen. Die reizen moeten immers ergens van betaald worden. Dat neemt niet weg dat er leuke uitstapjes gemaakt kunnen worden, maar toch… En het bestaan is ontzettend onzeker. Wat is mijn volgende bestemming? Waar kan ik verblijven? Kan ik dat betalen? Wat ga ik verdienen? En hoe ziet mijn leven er over vijf jaar uit?

Een leven als digital nomad is dan ook niet zo makkelijk als het lijkt en is daardoor niet weggelegd voor wie op zoek is naar vastigheid, veiligheid en zekerheid. Dan past een vaste baan in loondienst toch echt beter bij je.

Is bovenstaande voor jou allemaal geen probleem en wil je niets liever dan het roer omgooien om als reizende werker of werkende reiziger door het leven te gaan? Kortom, hoe word ik een digital nomad? Lees dan vooral verder.

Hoe word ik een digital nomad?

1. Ontwikkel de juiste skills
Hoewel veel artikelen (inclusief deze) beweren dat internet en een laptop voldoende zijn, is dat natuurlijk niet helemaal waar. Er moet gewoon gewerkt worden en dat betekent dat je iets moet kunnen wat een ander nodig heeft en daar geld voor neerlegt. En alsof dat nog niet genoeg is, dient in dit geval het beroep ook op afstand uitvoerbaar te zijn. Daar zijn aparte skills voor nodig.

Op de vraag hoe word ik een digital nomad biedt het internet uitkomst. Dat is de bron voor vele op afstand uitvoerbare beroepen. Bekende beroepen als digital nomad zijn o.a.:

 • Grafisch vormgever
 • Fotograaf
 • Online marketeer
 • Tekstschrijver
 • Vertaler
 • Webwinkelier
 • Programmeur
 • Webdeveloper

Hoe word je een digital nomad? Door kennis op te doen van fotograferen, schrijven, talen, zoekmachine optimaliseren, adverteren, e-commerce, social media, vormgeven, programmeren, bewerkingsprogramma’s en websites. Dit zijn slechts een handjevol voorbeelden van vaardigheden die nodig zijn. Denk hier overigens niet te makkelijk over. Concurrentie is er in overvloed en goed betaald worden deze beroepen doorgaans niet. Ook moet je beseffen dat kiezen voor een leven als digital nomad ook kiezen voor het ondernemerschap is. Alleen het goed kunnen van een van de genoemde vaardigheden is dan niet voldoende. Kennis van administratieve zaken, marketing en communicatie zijn eveneens belangrijk voor succes.

Inspiratie nodig? Bekijk dan deze digital nomad beroepenlijst

Hoe word ik een digital nomad zonder een beroep op afstand?
Locatie gebonden werknemers en ondernemers niet getreurd. Ook voor jullie kan een leven als werkende reiziger weggelegd zijn. Digital nomads reizen doorgaans langzaam om het mogelijk te maken werken en reizen te combineren. Daardoor blijven ze langer op dezelfde plek hangen en dat biedt mogelijkheden voor de locatie gebonden digital nomad.

Dus ben je niet zo van het online werken, dan ga je toch lekker tijdelijk op locatie aan de slag! Enkele andere toffe banen die op locaties wereldwijd uitvoerbaar zijn:

 • Duikinstructeur
 • Leraar Engels
 • Horecamedewerker
 • Toerisme (hotel, vervoer, tours etc.)
 • Oppas / Au pair

2. Beginnen als ondernemer
De meeste digital nomads werken als online freelancer en daarvoor dient een inschrijving bij de KvK te worden gedaan. Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is de meest voor de hand liggende rechtsvorm een eenmanszaak. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is zo gedaan.

Vervolgens ontvang je automatisch een btw-nummer en kun je indien nodig een aparte zakelijke rekening openen bij de bank. En dan ben je officieel eigenaar van een eigen bedrijf! En bedrijven moeten gerund worden, dus hup aan de bak! Ga netwerken, bouw een website, druk visitekaartjes, adverteer, werk samen en alle andere mogelijkheden om nieuwe klanten te trekken. Ze komen immers niet vanzelf.

3. Doe je research en plan (een beetje)
Vlieg niet gelijk naar de andere kant van de wereld om je leven als digital nomad in te wijden. Australië en Nieuw-Zeeland zijn prachtig, maar het internet is er ruk. Dat had je kunnen weten als je je huiswerk had gedaan. Wat je ook had geweten is dat deze landen nogal prijzig zijn en daarom niet zo geschikt om je net gestarte levensstijl eens uit te proberen.

Wifi is prioriteit nummer één. Daarna staat een bestemming met een betaalbaar levensonderhoud op een goede tweede plek.

Reizen op de bonnefooi is iets voor de doorgewinterde backpacker, niet voor digital nomads. Research naar een bestemming die je op het oog hebt kan dan ook geen kwaad. Kies om te beginnen ook voor iets makkelijks. Een land dat veilig is, waar veel andere toeristen en digital nomads verblijven en dat makkelijk te bereizen is. Mocht je vol voor deze levensstijl willen kiezen, dan is een sprong in het diepe niet nodig. Begin makkelijk, wen even en zie daarna maar weer wat de volgende bestemming wordt. Dat is immers het mooie van deze levensstijl!


Ambieer jij een leven als digital nomad?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

4 Comments

 1. Fem schreef:

  Heel eerlijk gezegd vind ik het concept digital nomad een beetje overrated… of misschien word ik gewoon oud, dat kan ook… Ik heb gewerkt toen ik op reis was en heb ook tussen mijn lange reis en verhuizing naar Nederland nog langere cursussen in het buitenland gevolgd en toen ook gewerkt. Dat was prachtig en bijzonder, maar ik merk dat het hebben van een thuis belangrijk voor me is. En dat reizen veel leuker is als ik niet hoef te werken. In mijn werk schrijf ik voortdurend over Hamburg/Duitsland, en dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Maar als ik dan eens echt op reis ga, ben ik blij dat ik helemaal niets hoef buiten genieten van wat ik aan het doen ben. Geen klanten, geen opdrachten, geen social media, alleen maar op reis. En na afloop weer naar huis. :)

  • Shamira schreef:

   Je hebt een goed punt. Ik vind ook dat de hele digital nomad levensstijl op het moment vooral erg hip is omdat men denkt dat je een beetje makkelijk geld kan verdienen en ondertussen vakantie kan vieren. Dat beeld wordt helaas door veel digital nomads zelf geschetst (komt toevallig binnenkort een blog over online), iets wat ik een beetje krom vind want zo is rozengeur en maneschijn is het niet. Het is hard werken, keuzes maken, veel dingen laten, discipline hebben en de nadelen kunnen omarmen. Dat is niet voor veel mensen weggelegd. Ik heb gelukkig heel mooi een combi kunnen maken en zie mezelf daardoor eerder als een parttime digital nomad, dan heb ik het beste van beide werelden :-)

 2. CJ schreef:

  Hoi, ik heb een vraag.

  Als je je huur opzegt (of in ons geval je huis verkoopt) en naar het buitenland gaat dan heb je een briefadres nodig in Nederland voor de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb)

  Mijn KVK inschrijving is op mijn woonadres (ik ben freelancer), maar bij de KVK zeggen dat ze geen briefadres accepteren als inschrijfadres.

  Hoe lossen jullie dit op?

  Ik weet dat er diensten zijn die KVK inschrijfadressen aanbieden voor een paar tientjes per maand, maar het zijn toch weer een paar tientjes extra.

  • Shamira schreef:

   Oeh lastige vraag, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Wij hebben onze koopwoning aangehouden omdat we het fijn vinden om een thuisbasis in Nederland te hebben en hier ook een aantal maanden per jaar zijn. Die situatie is daardoor niet op mij van toepassing. Wellicht dat het mogelijk is om bij iemand anders of een flexwerk kantoor je in te schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *