Hoe kies je een goede backpack?

Geuldal Epen/Vaals
Toerist in eigen land: Vaals
8 december 2016
Altijd en overal online met een mifi-router
ICT op reis: overal en altijd online met een mifi-router
20 december 2016

Hoe kies je een goede backpack?

Hoe kies je een goede backpack

Een backpack is meer dan alleen een rugtas. Tijdens het reizen, zeker wanneer je langer op pad gaat, leef je uit deze reistas. Niet iets om op te besparen, maar te kiezen voor een goede backpack die bij je past.

Backpack, koffer of een combinatie van beide
Dit artikel gaat specifiek over het kiezen van een goede backpack, maar toch nog even kort iets over de keuze van je bagagestuk.

Backpacken wint aan populariteit, maar kies niet voor een backpack omdat alle anderen dat ook al doen. Zo reis ik zelf met een backpack wanneer ik langer op reis ga of wanneer ik van plan ben om verder te trekken op mijn bestemming. Voor een weekje Curaçao pak ik liever een trolley, voor een stedentrip alleen mijn dagrugzak en voor een road trip met eigen auto een grote weekendtas.

Kies je bagagestuk daarom op basis van je manier van reizen en wat jij het fijnste vindt om mee te reizen.

Kies voor kwaliteit

Misschien een inkoppertje, maar als je wat gewicht meeneemt op je rug is het fijn als deze wat comfort biedt. Kwaliteit hoeft niet per se duur te zijn, maar écht goedkoop is meestal duurkoop. Een kwalitatief goede backpack kost tussen de €100 en €250.

Koop bij voorkeur in de winkel, zodat je je kan laten adviseren en een aantal backpacks kan passen. Heb je dit al eerder gedaan en weet je welke backpack bij je past, dan kun je natuurlijk prima een Backpack online bestellen.

Maat backpack

De maat van je backpack bepaald grotendeels het draagcomfort. Zo zijn er dames en herenmodellen, zijn er verschillende maten ruglengtes en past de ene backpack beter bij lange mensen of andersom. En dan verschilt het natuurlijk ook nog per merk en type. Reden genoeg om je te laten adviseren door een specialist.

Pas een aantal backpacks (het liefst met wat gewicht erin) en let vooral op de ruglengte en het verstellen van de schouder- en heupbanden. Een backpack draag je namelijk vooral met je heupen omdat die makkelijker meer gewicht kunnen dragen en je daarmee de schouders ontlast.

Dat comfortniveau zal je goed doen op reis.

Hoeveel liter backpack

Binnen het aanbod van backpacks lijken vooral de backpacks met een inhoud tussen de 55 en 65 liter populair te zijn. Dit zijn dan ook de categorie middelgrote backpacks en voldoen voor veel reizigers, maar dat is natuurlijk voor iedereen weer anders. Het gaat er niet alleen om wat je fijn vindt, maar ook de bestemming, reisduur, het doel van de reis en zelfs je lichaamslengte kunnen bepalend zijn voor de inhoud die het beste bij je past.

Daarom een korte omschrijving van de soorten backpacks en voor welke reisdoeleinden deze het meest geschikt zijn.

Dagrugzak / tot 30 liter
Deze backpack kies je voor korte reizen zoals stedentrips of voor activiteiten zoals een wandeltocht. Deze backpack wordt daarom ook wel een dagrugzak genoemd.

Kleine backpack / 30 tot 55 liter
Een kleine backpack kies je wanneer weinig inpakken voor jou geen probleem is omdat licht reizen bij jou favoriet is. Ook voor reizen naar warme gebieden waarbij je weinig, dunne en lichte kleding kan meenemen is deze backpack geschikt.

Middelgrote backpack / 55 tot 65 liter
Misschien wel de meest verkochte backpack zijn de backpacks met een inhoud tussen de 55 en 65 liter. Ook voor langere reizen is deze backpack zeer geschikt en bied je de mogelijkheid om net even wat meer mee te nemen dan wanneer je een kleinere variant zou kiezen.

Grote backpack / meer dan 65 liter
Een backpack met meer dan 65 liter wordt als een grote backpack beschouwd. Het advies is eigenlijk om deze backpack alleen te kiezen wanneer je ook echt meer ruimte nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je een meerdaagse hike tocht gaat maken, grote en dikke kledingstukken moet meenemen vanwege een koud klimaat of gaat kamperen en je zelf alle benodigdheden + eten meeneemt.

Neem vooral niet meer dan je nodig hebt. Je bent vanwege de ruimte dan geneigd om meer bagage mee te nemen. Dat brengt extra gewicht met zich mee en vaak zijn dat onnodige kilo’s waarvan je later hoopte dat je ze thuis had gelaten.

Praktische functies

Vergeet ook niet op de praktische functies van een goede backpack te letten. Zo kocht ik mijn eerste backpack zonder front loader, waardoor ik alleen bij mijn spullen kon via de onder- of bovenkant van mijn backpack terwijl vriendlief super handig de voorkant van zijn backpack open kon ritsen. Een front loader is super handig, maar let bijvoorbeeld ook op voldoende aparte vakken (bijvoorbeeld om bepaalde spullen gescheiden te houden), lusjes om bijvoorbeeld je vieze schoenen aan te hangen of een netje om een jas achter vast te klemmen.

Regenhoes en flightbag

Bij de meeste backpacks ontvang je een gratis regenhoes. Een backpack kan wel tegen wat regendruppels, maar wanneer het met bakken uit de hemel komt vallen is het handig om een regenhoes te hebben en je backpack te beschermen.

Met een fligtbag kun je jouw backpack inpakken en op slot doen tijdens vliegreizen, maar een flightbag is ook zeer geschikt voor tijdens lange bus- en treinreizen. Kies bij voorkeur een flightbag die aan de achterkant opengeritst kan worden. Dan kun je de backpack nog op je rug dragen en figureert de fligtbag gelijk als regenhoes.

Koop ook een goede sluiting om je flightbag mee op slot te doen. Zo voorkom je dat iemand iets in je backpack kan stoppen of er iets uit kan halen.

Dit artikel bevat een affiliate link, waardoor ik een klein bedrag ontvang wanneer jij via de link een aankoop doet. Ik schrijf alleen op basis van mijn eigen mening en ervaring en plaats niets op mijn blog waar ik niet achter sta.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *