Help, ik ga kamperen!

Ta Moko Maori gezicht tattoo
De oorsprong van tattoos uit Polynesië
6 juli 2018
Klimaatverandering is het probleem van anderen
Klimaatverandering is het probleem van anderen
20 juli 2018

Help, ik ga kamperen!

Wildkamperen Zweden

Met een wc-rol onder de arm over de camping wandelen. Douches die pas warm worden wanneer je al klaar bent. Koken op een eenpits gasstelletje. Een gat in de grond voor de persoonlijke boodschap. En de regenachtige dagen in een veel te kleine tent doorbrengen of juist wegbranden vanwege de hitte.

Het is de nachtmerrie van iedereen die is opgegroeid zonder kampeerervaring. Zo ook ik. Toen manlief aan het begin van onze prille relatie voorstelde om te gaan kamperen in Frankrijk moest ik dan ook even slikken. Waarom in godsnaam? Ik bedoel, ga je voor het avontuur van wildkamperen of kamperen tijdens een meerdaagse wandeltocht dan kan ik me er alles bij voorstellen. Maar voor de lol op een Franse camping bivakkeren in een veel te kleine tent? Why?

Help, ik ga kamperen!

Zelf kon hij het ook niet echt uitleggen, maar het is best leuk. Aldus Niels. Maarja hij ging dan ook elke zomer met zijn ouders richting Frankrijk voor een kampeertripje. Ik daarentegen bracht mijn vakanties als kind door in gehuurde vakantiehuisjes in de Ardennen en Spanje of verbleef in van die grootschalige cheapy hotels waar kids de overhand hebben. Dat laatste is voor volwassenen net zo kut als kamperen, maar er is in ieder geval een wat ruimere kamer met bed aanwezig. Ik besloot het kamperen toch een kans te geven en kreeg er tijdens de voorbereidingen zowaar zelfs plezier in. Lekker back to basic en overleven dacht ik. Best stoer. Eenmaal in de tent bleek ik dat beeld ietwat geromantiseerd te hebben. Na een paar dagen zon viel onze kampeertrip letterlijk in het water. Daar zaten we dan. Langs de Franse kust in onze tweepersoonstent te luisteren naar de regen die op het doek kletterde. Helemaal kut…

Niels en ik zijn overigens nog steeds samen. Vreselijke kampeertripjes hoeven gelukkig dus niet het einde van je relatie te betekenen ;-)

Kamperen voor gevorderden

Toch is kamperen een populaire bezigheid onder de Nederlandse vakantiegangers. Miljoenen plannen elk jaar een kampeertrip in eigen land of zoeken hun heil over de grens. Grote kans dus dat je partner of je vriendengroep een keer voorstelt om ook eens op kampeeravontuur te gaan (help, ik ga kamperen!). Tjah, dat voorstel kun je vriendelijk afwijzen, het maar ondergaan of je kan zelf het initiatief nemen om ervoor te zorgen dat zelfs kamperen écht leuk wordt. Kortom, kamperen voor gevorderden.

Vergeet de gezinscampings vol schreeuwende kids. Vergeet de vrijdagavond bingo. Vergeet de Spaanse campings waar je in de snackbar een Nederlandse kroket kan bestellen. En vergeet de avonden buiten samen met familie mug. Kamperen hoeft geen creperen te zijn. Want waar denk jij in de basis aan bij het woord kamperen? Ik denk aan back to basic. Overleven. Avontuur. Vrijheid. Klinkt niet zo gek toch? Weg dus met dat clichébeeld en geef er een eigen draai aan.

Yes, ik ga kamperen!

Inmiddels mag ik mezelf redelijk ervaren noemen als het gaat om kamperen, ondanks ik de kampeertripjes zoals mijn eerste vakantie samen met Niels volledig links heb laten liggen. Wel trok ik met een zelfvoorzienende camper door Nieuw-Zeeland, ging ik wildkamperen in het noorden van Zweden, reisde ik met een 4×4 met daktent door Australië en heb ik thuis een bestelbus omgebouwd naar camper. Ik heb van kamperen iets leuks gemaakt!

Kamperen in Nieuw-Zeeland

Voor wie nog wel wat kampeerinspiratie kan gebruiken zet ik graag wat vrije, avontuurlijke en leuke alternatieven op een rij!

1. Meerdaagse wandeltocht met verblijf in trekkershutten
Hiken is een iets hippere vorm van wandelen. Vaak om een trektocht in de natuur aan te duiden waar kilometers worden gemaakt. Soms wel dagen of weken achter elkaar. De wereld, zeker ook Europa, ligt vol met meerdaagse wandeltochten waarbij je overnacht in speciale trekkershutten die op de route liggen. Hoe cool is het om met de wandelschoenen en rugtas over de bergen, langs kliffen of ander mooi natuurschoon te hiken om de nacht vervolgens door te brengen in een eenvoudige afgelegen trekkershut? Stoer toch!

Trekkershut

2. Festivals
Als de camping dan toch kut moet zijn, dan in ieder geval op een leuke gezellige plek. Festivals zijn ideaal voor een combinatie kamperen, feesten en gezellig socializen. En het zijn ook niet de minste festivals waar je een tent op kan zetten. Bekende festivals zoals Lowlands, Sziget, Zwarte Cross, Pinkpop, Defqon 1, Mysteryland en Tomorrowland hebben een camping voor de meerdaagse festivalganger.

3. Daktent safari
Tenten zijn doorgaans niet zo comfortabel, maar met een daktent creëer je toch een paar extra voordelen. Zo staat-ie binnen twee minuten, kan er een vast matrasje in en door de hoogte lig je altijd ver van kruipende enge beesten op de grond. Ga op safari met de daktent en doe een poging tot slapen terwijl je in de omgeving de geluiden van wilde dieren hoort. Avontuur verzekert!

Kamperen in Australië met daktent

4. Wildkamperen met de tent
De echte kampeergevorderden trekken met een tent richting Scandinavië voor een heuse wildkampeertrip. In Noorwegen, Zweden en Finland mag je namelijk kamperen volgens het allemansrecht. Er zijn natuurlijk wel wat regels, maar in de basis mag je dus midden in de natuur je tent opzetten. Buiten de bewoonde wereld. Helemaal alleen. Water uit een stromende beek halen. Kampvuur maken. Dat is pas écht kamperen!

Wildkamperen Zweden

5. Wildkamperen met de camper
Wie de tent toch wat aan de primitieve kant vindt kan er natuurlijk ook voor kiezen om de camper te pakken voor een wildkampeertrip. In principe gelden dan dezelfde regels, alleen heb je meer comfort tot je beschikking. Dat is ook wel zo fijn. Haal het maximale eruit door gebruik te maken van zonnepanelen op de camper. Dan kun je helemaal zelfvoorzienend en vrij kamperen.

Genoeg ideeën dacht ik zo om kamperen écht vrij, avontuurlijk en leuk te maken! Ben jij gek op kamperen en wat maakt het voor jou zo leuk?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *