Lake Tekapo
Lake Tekapo: als dag & nacht
8 juni 2018
Troodosgebergte
Reisfeitjes over Cyprus
22 juni 2018

Buscamper isoleren en betimmeren

Buscamper isoleren

Grote kant-en-klare campers maken steeds vaker plaats voor een compacte bestelbus die wordt omgebouwd tot camper. Een groot voordeel is dat men zelf de indeling en inrichting kan bepalen. Nadeel is dat men moet beginnen met een kale bus en dat kost veel tijd. Inrichten is natuurlijk het leukste werk, maar eerst moet er flink geklust worden en door haast en een beperkt budget worden al snel de eerste fouten gemaakt. Vooral bij het isoleren van de buscamper gaat het vaak mis. Tijdens een camperproject is dit misschien wel de meest onderschatte werkzaamheid. En dat terwijl de klus gelijk goed uitgevoerd moet worden, want eenmaal de camper klaar kun je er niet meer bij. Er zit dan immers betimmering voor…

Soorten isolatie + methodes
De meest voorkomende isolatievorm voor campers is gericht op thermisch isoleren, maar ook tegen geluid en trillingen kan isolatie geplaatst worden. Tijd om ze een voor een toe te lichten.

Buscamper isoleren tegen trillingen

Met het interieur achterin en de vele meegebrachte spullen wordt tijdens het rijden veel trilling veroorzaakt. Dit is vooral te horen in de grote metalen oppervlakten van de bestelbus wanneer een bepaalde snelheid wordt gereden. Zeker zonder tussenschot maakt dat in de cabine meer herrie dan je lief is. Op een normaal geluidsniveau onderweg een gesprek voeren met een medepassagier wordt lastig, zo hebben wij zelf mogen ervaren tijdens een roadtrip met een oud campertje in Nieuw-Zeeland.

Gelukkig is deze vorm van isoleren in een buscamper eenvoudig op te lossen, want met een paar ontdreuningsplaten wordt de ‘plonk’ een ‘boem’ waarnaar het geluid zonder galm gelijk weg is. De ontdreuningsplaten zijn meestal een laag bitumen (ook te gebruiken als dakbedekking) die direct op het metaal worden geplakt waardoor het zwaarder wordt en minder snel gaat resoneren. Het verschil is gelijk al hoorbaar.

Isoleren buscamper tegen trillingen

Warmte-isoleren buscamper

Het thermisch isoleren van een buscamper is de belangrijkste van de drie isolatievormen. In de eerste plaats om de temperatuur binnen de camper te regulieren. Zo willen we tijdens de zomermaanden de warmte en in de wintermaanden de kou buiten houden. Dat geldt ook voor het tegenovergestelde. Zo willen we de koele lucht van een airco in de zomermaanden binnen de camper houden en in de wintermaanden juist de warmte van een kachel. Verder helpt de thermische isolatie voor het regulieren van vocht. En vooral hierom is het belangrijk om voor kwaliteit te kiezen. Vocht aan de binnenkant van de bestelbus kan op de lange termijn namelijk voor schimmelvorming en roest zorgen. Dit kan al lange tijd gaande zijn zonder het door te hebben. Het proces vindt immers plaats achter de betimmering. Zodoende is het mogelijk lange tijd in ongezonde luchtkwaliteit te slapen en krijgt roest de kans om op zo’n manier uit te breiden dat de bestelbus leeg maken en alles herstellen nog de enige en dure mogelijkheid is.

Toch kiezen de meeste amateurbouwers voor glas-, steen- of schapenwol als isolatiemateriaal (want goedkoop). Echter wanneer de metalen wanden van de camper nog koud zijn en er warme lucht met een relatief hoge luchtvochtigheid langs stroomt, leidt dit tot condens druppels op het koude oppervlak. In koude lucht is namelijk minder plek voor vocht waardoor het vocht op elkaar wordt gedrukt en er druppels ontstaan. Wanneer het vocht niet weg kan ventileren, bijvoorbeeld omdat er wol zit, blijft het zitten en zorgt het met de termijn voor schimmel en roest. Omdat goed ventileren achter de betimmering niet mogelijk is, is het aan te raden om te kiezen voor een isolatiemateriaal dat geen lucht overlaat. Kortom, een isolatiemateriaal dat direct op de bus geplakt kan worden. Xtreme of Armaflex is dan een goede optie.

Isoleren warmte buscamper met armaflex

Voor de grote oppervlakten kan een dikte van 19mm worden geplakt. Voor de minder makkelijke oppervlakten zoals kokers en naden in de bus kan gekozen worden voor een dunnere en daarmee buigzamere Xtreme of Armaflex, bijvoorbeeld 6mm. Probeer de kokers en naden ook zo volledig mogelijk dicht te plakken zodat er geen koudebrug ontstaat.

Isoleren en betimmeren buscamper betonplex

Buscamper isoleren tegen geluid

Afhankelijk van de kampeerdoeleinden en de indeling van de buscamper kan ook het isoleren tegen geluid een wens zijn. Echter dient er dan dubbelop geïsoleerd te worden (thermisch + geluid) en dat is zonde van de ruimte. Met de thermische isolatie van Xtreme of Armaflax wordt ook wat geluid gedempt, dus kies alleen voor extra geluidsisolatie als dat echt nodig is.

Betimmering

Over de betimmering zijn er vele opties en meningen. Uiteindelijk zijn er ook meerdere goede opties toe te passen. Wie voor extra zekerheid gaat kiest een vochtwerend materiaal zoals vochtwerend multiplex of het nog sterkere (maar ook zwaardere) betonplex. Zo’n 4mm voor de wanden en het plafond is voldoende (tevens ook makkelijker te buigen wanneer de wanden schuin aflopen).

Isoleren en betimmeren buscamper betonplex

Kies voor de vloer een dikkere plaat (minimaal 12mm) vanwege het gewicht dat het te verduren krijgt. Veel bestelbussen hebben een ribbelvormige ondervloer waardoor het lastig is de campervloer er recht op te monteren. Dat is op te lossen door verschillende hoogte balken direct op de ondervloer te lijmen en daar bovenop de campervloer te monteren (vergeet niet tussen de balken te isoleren). Later kan de campervloer bijvoorbeeld worden afgewerkt met laminaat, vinyl of een laag verf.

Vloer + isoleren buscamper


Het isoleren van een buscamper kost veel tijd en wie kiest voor kwaliteit ook wat meer budget. Gezien de warmte- en vochtregulering is het zeker de moeite waard. Tijdens warme en koude dagen wordt er flink van geprofiteerd en de bus gaat plaat technisch veel langer mee. Kies kwaliteit dan ook boven kwantiteit, zeker omdat het maar één keer goed gedaan kan worden.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *