Bestelbus ombouwen naar camper: bestelbus kopen

Opera House Sydney
Leukste stad van Australië: Sydney of Melbourne
20 april 2018
Wander Rebel journaal – April 2018
1 mei 2018

Bestelbus ombouwen naar camper: bestelbus kopen

Volkswagen Crafter L2H2

Reizen is vrijheid, maar constant onderweg doet ook thuis missen. Met een eigen huis op wielen wordt het beste van beide werelden samengevoegd. Niet voor niets stijgt het aantal mensen met een camper, maar wie zelf zijn eigen huis wil inrichten bouwt er gewoon zelf één!

Met alle voorbeelden op Pinterest is het geen probleem om inspiratie op te doen voor het inrichten van je nieuwe huis op wielen. Toch is dat perfecte camperplaatje nog ver weg, want eerst moeten er keuzes gemaakt worden. Beginnend bij de aanschaf van de toekomstige zelfbouw camper.

Bestelbus ombouwen naar camper: de aanschaf

Een bestelbus ombouwen naar camper is geen project dat zomaar even wordt gedaan. Vooraf een plan maken voorkomt fouten achteraf en dat begint al bij de aanschaf van het voertuig. Welke bestelbus is de juiste? Waar moet je allemaal op letten? En hoe zit het met bpm? Daarom in dit artikel een compleet stappenplan voor de aanschaf van jouw perfecte bestelbus / camper.

#1 Soort bestelbus
Begin bij de basis door te bepalen welke plannen er zijn als de camper eenmaal af is. Worden er alleen korte tripjes in Nederland mee gemaakt, lange reizen door Europa of zijn er zelfs plannen om richting Afrika te gaan? Afhankelijk van de plannen valt de keuze voor een benzine- of dieseluitvoering en kan het verstandig zijn om naar een 4×4 exemplaar te kijken.

#2 Inrichting bestelbus + kampeerauto keuring RDW
De details van het inrichten kunnen we bewaren voor tijdens het bouwen, maar het is goed om vooraf een globaal idee uit te werken om te bepalen welke afmetingen de bestelbus nodig heeft. Hoeveel personen reizen mee? Is stahoogte gewenst? Moet er een vast bed komen of is het ook prima als er een bed gecreëerd kan worden met een zitplek en tafel? Moet er een keuken in of voldoet een klein kookstelletje ook? En hoe zelfvoorzienend moet de zelfbouw camper worden, moet er bijvoorbeeld ook ruimte zijn voor een toilet of zelfs een douche?

Mocht je gebruik willen maken van het speciale wegenbelastingtarief voor kampeerauto’s, hou dan ook rekening met de eisen van de RDW en Belastingdienst.

#3 Kwaliteit of kwantiteit
Hierna blijven er vaak maar een aantal automerken en typen over. De keuze hierin kan afhangen van bepaalde wensen of het budget. Moet het zo goedkoop mogelijk of is het een investering voor de toekomst en mag kwaliteit best wat kosten. Zo zijn de Duitse merken vaak prijziger maar daarmee vaak ook van betere kwaliteit. De Franse merken zijn beter betaalbaar, maar kwamen bijvoorbeeld niet zo best uit de bus toen bleek dat zij de meeste gebreken hebben tijdens apk-keuringen. Uiteindelijk hangt de kwaliteit vooral ook samen met de staat van de auto op het moment van kopen en hoe er daarna wordt omgegaan met preventief onderhoud. Indien je geen voorkeur hebt, staar je dan ook niet blind op één merk. Populaire bestelbussen zijn o.a. Mercedes Sprinter, Volkswagen Crafter, Peugeot Boxer, Renault Master en Fiat Ducato.

Onthou in ieder geval één ding: goedkoop is meestal ook duurkoop. Koop dan ook geen bestelbus die qua prijs te mooi is om waar te zijn.

Volkswagen Crafter L2H2

#4 Vorige eigenaren
Bij de aanschaf van een tweedehands exemplaar zegt de vorige eigenaar veel over de staat van het voertuig. Zeker in dit geval, omdat veel bestelbussen zakelijk worden gereden met een grote inzet binnen de bouwnijverheid. Niet altijd de meest fijne branche om een bestelbus van over te nemen. It’s a rental don’t be gentle, wordt weleens gezegd. Kortom, bestuurders die zo’n bus hebben gereden via hun werkgever zijn er doorgaans minder netjes mee omgegaan dan een zelfstandig ondernemer. Op onze eigen spullen zijn we immers altijd wat zuiniger.

#5 BTW & BPM
Omdat de meeste bestelbussen zakelijk zijn aangeschaft is er nog geen btw en bpm afgedragen. Wanneer de wagen als particulier wordt overgenomen moeten deze belastingen alsnog worden voldaan. Hou daarom binnen het budget rekening met deze kostenposten. De BTW is 21% en wordt direct bij het afrekenen betaald. Het bpm-bedrag hangt voornamelijk af van het bouwjaar en de cataloguswaarde van de wagen. Hoe goedkoper de netto cataloguswaarde en hoe ouder de bus, des te minder bpm afgedragen hoeft te worden.

#6 Bouwjaar
Een relatief nieuwe bestelbus is zuiniger in gebruik, maar in aanschaf + btw en bpm duurder. Een oudere bestelbus is minder zuinig, maar in aanschaf en alle bijbehorende kosten goedkoper. Mits er geen of betaalbare gebreken aan de bestelbus zitten natuurlijk. Hou er rekening mee dat hele oude diesels niet meer in de milieuzone mogen komen. In Nederland gaat het om dieselvoertuigen van voor het bouwjaar 2001, maar ook in veel andere Europese landen en steden zijn er milieuzones, milieustickers of milieu taxes ingevoerd.  Kijk op de website van de ANWB om welke landen, steden en beperkingen het gaat.

#7 Overige tips
Tips in overvloed, dus om een lang verhaal kort te maken zet ik alle overige tips op een rij.

Voor de bezichtiging

 • Kijk bij voorkeur naar een bestelbus met minder dan 250.000 km op de teller
 • Vergelijk de gegevens en staat met andere advertenties om te controleren of de koop realistisch is
 • Laat een bestelbus waarvan bekend is dat-ie een flinke klap heeft gehad tijdens een ongeluk (ook als dat hersteld is) liever staan
 • Controleer het teller rapport bij de RDW voor een kloppende kilometerstand
 • Controleer of de datum van de laatste APK nog acceptabel is

Voor de proefrit

 • Vraag wat de reden is van verkoop
 • Vraag naar het onderhoudsboekje
 • Controleer zichtbaar onderhoud zoals remmen, banden, verlichting en roestplekken
 • Controleer de motorruimte op olievlekken, groene aanslag en andere lekkages, en controleer vloeistoffen op helderheid

Tijdens de proefrit

 • Maak altijd een proefrit met een koude motor
 • Voel en luister of de auto na het starten regelmatig en netjes stationair loopt
 • Dit geldt ook voor het toerental
 • Luister naar verdachte geluiden zoals tikken, sissen, bonken en onderbrekingen vanuit de motorruimte, het stuur of vanaf onder de auto (let extra op tijdens bochten en drempels)
 • Test of alle functies werken en er geen waarschuwingslampjes branden
 • Controleer of het stuur en de koppeling vloeiend werken zonder haperingen of geluiden
 • Kijk tijdens het rijden via de spiegels of er rook uit de uitlaat zichtbaar is en welke kleur het eventueel heeft

Zou jij een bestelbus willen ombouwen naar camper en welk model heeft dan jouw voorkeur?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *