Okinawa Levontin
Vegan op reis: Tel Aviv
19 december 2017
Terugblik 2017 en mijn blog & reisplannen voor 2018
29 december 2017

Australië on a budget

Zelf rijden op Fraser Island

Met een westerse cultuur, geen aangrenzende buurlanden waardoor veel over de oceaan geïmporteerd moet worden en een vliegreis van zo’n 24 uur is Australië niet de ultieme budget bestemming. Toch is het land populair onder backpackers wereldwijd en staat een reisje Down Under op menig bucketlist.

Hoe duur is Australië? En is er een mogelijkheid om er on a budget te backpacken? Goed nieuws. Door wat handigheidjes, slimme boekingstips en wat opofferingen is het ook in Australië mogelijk om met een beperkt budget rond te reizen. In dit artikel komen ze allemaal voorbij, maar besef dat Oceanië niet te vergelijken is met het goedkope Zuidoost-Azië.

Visum voor Australië
Elke Nederlandse toerist heeft een visum nodig om Australië binnen te komen. Een gewoon toeristenvisum is hier gratis aan te vragen en geeft het recht om een jaar lang Australië net zo vaak te bezoeken als je wil met een maximum aaneengesloten verblijf van 90 dagen.

Wie naar Australië afreist om te gaan werken heeft een Work Holiday Visum nodig, deze kost $440.

Goedkope vliegtickets naar Australië
Een vliegreis van zo’n 24 uur is niet goedkoop, maar met concurrerende vliegtuigmaatschappijen en een steeds groter aanbod van vluchten richting Australië ligt een betaalbaar vliegticket voor het oprapen. Zo zijn er al retourtickets beschikbaar vanaf zo’n €650.

Zo vroeg mogelijk boeken levert je doorgaans het meeste voordeel op. Maak handig gebruik van vergelijkingswebsites en de data waarop je een vliegticket boekt en wanneer je vertrekt/terugkomt. Daar schreef ik eerder al dit artikel over met 8 handige tips voor het scoren van goedkope vliegtickets.

Vervoer in Australië
Australië is bijna net zo groot als heel Europa. Grote diverse gebieden en de lange afstanden maken het land uitermate geschikt voor een lange road trip, maar wie geen maanden de tijd heeft of op het budget moet letten zal keuzes moeten maken. De auto, een camper of de bus zijn de meest gekozen vervoersmiddelen in Australië. Welk vervoersmiddel het best bij jou past is lastig te zeggen. Australië is groot en elk deel is weer beter met een bepaald vervoersmiddel te bereizen dan de ander.

De budget optie is reizen met de Greyhound bus waarbij je middels een hop-on hop-off systeem de gewenste route kan afleggen. Een pas voor de populairste route in Australië van Sydney naar Cairns is verkrijgbaar vanaf $445.

Voor wie plannen heeft om langer dan drie maanden in Australië te verblijven is het zeker het overwegen waard om een auto te kopen. Zelfs met extra onderhoud en wat verlies tijdens de verkoop is het doorgaans nog steeds veel goedkoper dan het huren van een auto of camper. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de auto aan het einde van reis meer oplevert dan het heeft gekost! Een auto kopen klinkt misschien als een ingewikkelde optie, maar in het artikel een auto kopen in Australië leg ik alles stap voor stap uit.

Accommodaties en kamperen in Australië
Buiten de grote steden zijn er voldoende mogelijkheden om in Australië te kamperen, zelfs (of misschien juist) in de outback. Afhankelijk van de locatie zijn er zowel betaalde als gratis kampeerplekken die je met een handige app als Wikicamps binnen no time hebt gevonden.

Gratis klinkt als een mooie budget optie, maar weet dat gratis niet altijd even fijn is. In Nieuw-Zeeland zijn er talloze prachtige gratis kampeerplekken, maar in Australië zijn de gratis kampeerplekken doorgaans niet veel meer dan een kille parkeerplaats langs de (snel)weg. Met een campertje of auto met daktent is het misschien nog wel een ok optie, maar ik heb ook reizigers gezien die in een stationcar op zo’n plek gaan liggen. Alles voor het budget… Mijn tip is dan ook om iets meer te sparen zodat er onderweg ook nog wat comfort geregeld kan worden.

Auto kopen in Australië

Wie geen zin heeft in kamperen kan terecht bij de talloze ho(s)tels. Een slaapplek in een dorm kost afhankelijk van de locatie zo’n €15 tot €20 terwijl een nacht op een betaalde camping zo’n €20 tot €40 kost afhankelijk van de locatie en voorzieningen. Met reisgezelschap kan een betaalde camping dus een goedkopere optie zijn dan een hostel.

Zoek reisbuddy’s
Er zijn meer reizigers in Australië die op het budget willen letten. Voor de solo reiziger is het huren van een camper of auto een dure uitgave, maar met een aantal extra reisbuddy’s kunnen de kosten gedeeld worden. Dat geldt zowel voor de huur van het vervoer als voor de brandstof. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en hoe meer budgetvriendelijk).

Tip: andere reizende Nederlanders in Australië vind je via de Facebookgroep Dutchies in Australia.

Boodschappen in Australië
Australië is het grootste eiland ter wereld en kent daardoor geen aangrenzende landen. Dat betekent dat een groot deel van het voedsel, dranken en andere producten over zee geïmporteerd moeten worden. Daar worden de boodschappen niet goedkoper van. Vooral alcohol is erg prijzig (€6 voor een biertje buiten de deur), dus laat het bij een paar biertjes om het nog leuk te houden. Verder zijn fruit en vlees ook aan de prijs.

Goedkoop boodschappen halen kan bij Coles die vestigingen heeft door heel het land, maar ook Woolworths is goed betaalbaar. Vergeet niet na het afrekenen de kassabon na te kijken want er is regelmatig een kortingscode op te vinden voor brandstof of een biertje in de naastgelegen drankenshop.

Brandstof
Een van de weinige producten die wel goedkoper is dan in Nederland is brandstof, al hangt dat erg af van de locatie. Tanken in de grote steden kan prijzig zijn, maar weet dat in afgelegen gebied tanken nog duurder is. Zeker in de outback wordt daar door de tankstations dankbaar gebruik van gemaakt.

Een goede voorbereiding levert dan ook zeker voordeel op. Reis je bijvoorbeeld vanaf de oostkust richting Alice Springs? Sla dan wat jerrycans brandstof in bij Townsville en tank onderweg in de outback bij elk tankstation dat betaalbare brandstofprijzen rekent. De kleine dorpjes onderweg zijn nog relatief betaalbaar, maar bij toeristische trekpleisters zoals Uluru betaal je de hoofdprijs tot wel $2 per liter.

Activiteiten
Als er iets is wat een reis door Australië duur maakt dan zijn het wel de activiteiten. Rijden op Fraser Island, zeilend door de Whitsundays, een tour richting Uluru of duiken bij het Great Barrier Reef. Zomaar een opsomming van veel geboekte activiteiten waarbij de Euro’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. En toch is het zijn geld meer dan waard, want het maakt een reis door Australië helemaal af. Toch even verder sparen dus…

Zeilen Whitsundays

Ben je al zeker van een aantal activiteiten, overweeg dan om bij een van de vele reisagenten een pakket op te stellen. Dat levert nog weleens leuke voordelen op.

Internet
Een gratis camping zoeken, een foto posten op social media of even contacten met het thuisfront. Internet is handig, maar in Oceanië erg prijzig. Tevens heb je in Australië niet overal even goed bereik en ook snel is het internet doorgaans niet.

Accommodaties, maar ook een aantal horecagelegenheden bieden nog weleens gratis internet. Weliswaar vaak met beperkte data, maar dat is meer dan voldoende om even wat op te zoeken. Een andere uitkomst is de aanschaf van een simkaart. De meest populaire en dekkende provider is zonder meer Telstra.


Een specifiek dagbudget voor Australië is moeilijk aan te geven omdat het land op zoveel verschillende manieren te bereizen is. De vervoerskeuze en accommodaties hebben sterke invloed op het dagbudget, maar het zijn vooral de activiteiten die het verschil maken. Gemiddeld komen de meest reizigers uit op een dagbudget tussen de €50 en €70.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *