Voor een strandvakantie is Denemarken waarschijnlijk niet een land waar je als eerste aan denkt. Je moet dan ook net als in Nederland een beetje geluk hebben met het weer, maar als het meezit ga je een heerlijke vakantie tegemoet! In dit artikel vind je een route langs de mooie noordwestkust en delen we onze beste 10 tips voor een bezoek.
Denemarken staat bij veel mensen niet echt hoog op de bucketlist. Binnen Europa trekken de meeste mensen liever naar het warme zuiden of als ze naar het noorden gaan hebben landen zoals Zweden en Noorwegen al snel de voorkeur. Denemarken wordt dus vaak overgeslagen en wij moeten eerlijk bekennen dat wij dat op weg naar Zweden of Noorwegen ook zo vaak gedaan hebben. Dat moest een keer anders en dus besloten we om Denemarken een keer écht te ontdekken. En wat een goed idee was dat! Zeker de noordwestkust heeft ons enorm verrast. Met mooie kustplaatsen, een heuse surfcultuur, stranden waar je met de camper op mag rijden en super mooie natuur.
Kortom: check onze route (van zuid naar noord) langs de kust inclusief onze beste tips en zet Denemarken snel op je bucketlist!
#1 Autostrand Rømø
Reis je met de auto of camper richting Denemarken? Vanaf de Duits grens is het dan nog een kleine anderhalf uur rijden naar het eiland Rømø. Dit is een klein Deens waddeneiland dat met een lange dam is verbonden met het vaste land. Je hoeft dus geen veerboot te pakken om op het eiland te komen. Rømø leeft tegenwoordig vooral van het toerisme en beschikt over de populaire badplaats Lakolk. Hier is het toegestaan om met je auto of camper het strand op te rijden. Bij mooi weer staat het dan ook vol met campertjes. Overigens is er plek genoeg, want het autostrand Rømø heeft één van de breedste stranden van Europa. Verder is het een bekende plek voor Denen en Duitsers om te blokarten. Lees hier meer over Rømø.
#2 Cold Hawaii
Niet alleen in Hawaii, maar ook in Denemarken is surfen erg populair. Het gaat dan zowel om het bekende golfsurfen, maar bijvoorbeeld ook om kitesurfen en windsurfen. De Deense kust wordt door sommigen zelfs genoemd als één van de plekken in Europa met de beste golven. Daarom wordt de Deense noordwestkust ook wel Cold Hawaii genoemd. Er heerst een hippe surfcultuur, je vindt er verschillende surfshops en in september worden hier ook de Cold Hawaii Big Air Games gehouden, waar kitesurfers van over de hele wereld aan meedoen. Lees hier meer over de beste surfspots van Denemarken.
#3 Nationaal Park Thy
Nationaal Park Thy is het oudste nationale park van Denemarken en heeft meer dan 200 km2 aan paden die je leiden door verschillende mooie landschappen zoals bossen, de duinen en het kustgebied met onder andere Cold Hawaii. Je kunt er goed fietsen, wandelen, mountainbiken en surfen, maar in het nationale park kun je bijvoorbeeld ook vissen, kamperen en wilde edelherten en zeehonden spotten. Genoeg te doen en te zien dus voor de kleine- en grote avonturier!
#4 The Atlantic Wall
De Atlantic Wall is een meer dan 5000 km lange verdedigingslinie die Nazi-Duitsland aanlegde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verdedigingslinie liep langs de westkust van Noorwegen via Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk tot aan de grens met Spanje en werd gebouwd ter voorkoming van een mogelijke invasie van de geallieerden. De muur was niet aaneengesloten, maar bestond uit verschillende verdedigingswerken en bunkers die op geruime afstand van elkaar op strategische plekken werden gebouwd. Op verschillende plekken langs de noordwestkust vind je op het strand of verscholen tussen de duinen nog verschillende bunkers uit die tijd die je kan bekijken.
#5 Bovbjerg Klint
Een andere leuke tussenstop is bij Bovbjerg Klint. Deze klif maakt deel uit van het UNESCO Global Geopark West Jutland. Vanaf de klif heb je een prachtig uitzicht, maar je vindt er ook sporen uit verschillende ijstijden. Zo vind je in het rotsprofiel tussen richels D en F (bij de vuurtoren van Bovbjerg) morenekleien uit de Saale-ijstijd (188.000 – 128.000 jaar geleden) en de resterende lagen die dateren uit de Weichel-ijstijd (115.000 – 10.000 jaar geleden). Ook de gelijknamige vuurtoren kun je bezoeken voor een uitzicht over de omgeving of om een kopje koffie met wat lekkers te nuttigen.
#7 Blokhus Strand
Vond je het autostrand Rømø voor herhaling vatbaar, bezoek dan ook Blokhus Strand als je langs de kust verder richting het noorden rijdt. Ook Blokhus heeft namelijk een heerlijk breed zandstrand waar je met de auto of camper op mag rijden, maar het is ook toegestaan om er te overnachten met je camper. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je zelfvoorzienend bent en afval(water) gewoon weer netjes mee kan nemen. Let er hier overigens wel extra op dat het zand op veel plekken wat muller/zachter kan zijn en het regelmatig gebeurt dat auto’s en campers vast komen te zitten in het zand. Vaak zijn er wel wat locals die het leuk vinden om je met hun 4×4 offroad voertuigen eruit te slepen, maar die zijn er niet altijd en dan is het toch even kijken hoe je er nou weer uitkomt.
#8 Rubjerg Knude Fyr
De Rubjeg Knude Fyr is een vuurtoren op de top van de Lønstrup klif in Jutland die bekend staat vanwege zijn verplaatsing landinwaarts omdat de vuurtoren anders in zee zou verdwijnen. De in 1899 gebouwde vuurtoren staat 60 meter boven zeeniveau en is tot 1968 in gebruik geweest. Daarna is de vuurtoren samen met de omliggende bijgebouwen lange tijd als museum in gebruik geweest, maar door toenemende erosie en ernstige beschadigingen door stuifzand werd het in de jaren ’00 verlaten en deels gesloopt. Alleen de Rubjerg Knude Fyr vuurtoren bleef staan, maar dreigde in 2023 in zee te verdwijnen. Daarop is besloten om de vuurtoren in 2019 70 meter landinwaarts te verplaatsen middels een speciaal daarvoor gebouwde rail. Nu staat de vuurtoren – als het goed is – tot ongeveer 2060 veilig. De Rubjerg Knude Fyr vuurtoren is vrij te beklimmen via een binnentrap waarna je boven een mooi uitzicht hebt over de omgeving.
#9 Råbjerg Mile
Niet ver van het noordelijkste puntje van Denemarken ligt Råbjerg Mile. Dit is het grootste wandelende duin van Denemarken en Noord-Europa. De duin is ongeveer 800 meter breed, 1 kilometer lang en 20 meter hoog. Råbjerg Mile ligt in het duingebied Skagen Odde en beweegt tot wel 18 meter per jaar in noordoostelijke richting. Omdat het een van de laatste wandelende duinen betreft, is het beschermd en aangeduid als Natura 2000 gebied. Naast de grote duin vind je hier ook veel planten en dieren die niet vaak meer voorkomen, waaronder de bedreigde moerasparelmoervlinder.
#10 Grenen
Grenen is het uiteinde van een landtong gelegen op het noordelijkste puntje van Denemarken. Hier komen twee zeeën samen en via het strand kun je er zelf heen lopen om het met eigen ogen te zien. Verder kun je onder andere een bezoek brengen aan de Det Grå Fyr vuurtoren, het Skagen bunkermuseum, de vele galeries en boetiekjes in het artistieke plaatsje Skagen en kun je er goed vogels spotten en met een beetje geluk liggen er ook zeehonden te zonnen op het strand. Lees hier meer over Grenen en tips voor een bezoek.