Zelf rijden op Fraser Island
Australië on a budget
22 december 2017
2017 in top 3 warmste jaar ooit
2017 belandt in top 3 warmste jaren ooit
5 januari 2018

Terugblik 2017 en mijn blog & reisplannen voor 2018

Nog maar héél even en dan staat 2018 voor de deur. Het laat je nadenken over nieuwe plannen en nieuwe kansen, maar het is ook een afsluiting van wat al is geweest. Zo is de dag dat onze wereldreis ten einde kwam alweer vijf maanden geleden! De tijd is werkelijk voorbijgevlogen, ook al voelde het de laatste weken alsof de tijd niet snel genoeg kon gaan.

Ook ik kom met een korte terugblik op 2017, maar ik kijk liever vooruit en vertel je graag over mijn plannen voor komend jaar.

Terugblik 2017

Een jaar met vele hoogtepunten, zo kan ik 2017 voor mij wel omschrijven. Het was natuurlijk het jaar van onze grote reis die ons langs Dubai, Singapore, Nieuw-Zeeland, Australië en Bali bracht. Nieuw-Zeeland in het bijzonder trouwens, want toerend met een camper over het noorder- en zuidereiland zagen we moeder natuur in haar mooiste vormen. Het land heeft absoluut onze harten gestolen. <3

Mueller lake Mount Cook

Mt John view

Melkweg Lake Tekapo

Tongariro Mount Doom

De grote reis startte één maart, maar op de valreep van 2016 kochten we ons eerste gezamenlijke koophuis in Utrecht waar we begin januari onze spullen voor mochten inpakken om te verhuizen. Wetende dat we niet veel later opnieuw onze spullen mochten inpakken voor de grote reis. Inmiddels zijn we alweer even terug en voelt het huis ook echt als thuis.

Een ander hoogtepunt is nog maar net twee maanden oud. Op 20 oktober stapten Niels en ik in het partnerschapsbootje en mag ik hem vanaf heden mijn man noemen in plaats van mijn vriend. Dat is even wennen, maar oh zo leuk! Ik heb mijn eigen naam gehouden, maar ook zijn achternaam aangenomen. Vanaf heden ga ik door het leven als Shamira van Veenendaal – de Graaf :-)

Mindere momenten waren er ook. Thuis voel ik me vaak verplicht om mee te gaan met de ‘rest’, in het bijzonder mensen die dichtbij ons staan. Ik sta anders in het leven, kijk doorgaans anders tegen zaken aan en vind andere dingen in het leven belangrijk. Daarom matcht het niet altijd en pas ik me vaker aan dan ik eigenlijk zou willen. Eigenlijk zou ik meer tijd willen besteden aan de mensen bij wie ik mezelf kan zijn en met wie ik dezelfde interesses deel, ook al staan die mensen qua kringen wat verder weg. Ook vaker nee zeggen en minder verplichtingen aangaan is best iets wat ik vaker mag doen.

Ook op werkvlak liep het niet altijd even lekker. Niels zat ruim twee maanden zonder opdracht en mijn werk is stabiel, maar echt serieuze groei blijft al even uit.

Reden genoeg om er in 2018 voor te gaan!

Plannen 2018

Het nieuwe jaar is dan ook vooral een moment om aan mezelf te denken. Op persoonlijk vlak, maar zeker ook op het gebied van ontwikkeling en carrière. Ik doe fantastische dingen en geniet van het leven, maar desondanks ben ik nog te veel bezig met anderen. Dat moet en mag anders.

Kompas 24 omdopen tot journalistiek reisblog met aantrekkelijke content
Het heeft even geduurd, maar na bijna tien jaar aanrommelen denk ik zeker te weten waar mijn passie ligt. Af en toe iets nieuws uitproberen hoort bij mij, maar het realiseren van content is een blijvertje geworden.

Al jaren klim ik als freelance tekstschrijver in de pen voor anderen. Ik heb gewerkt voor mooie kleine organisaties die maatschappelijk betrokken ondernemen en voor grote jongens zoals RTL. De afgelopen twee jaar creëer ik ook eigen content voor mijn website Kompas 24 en dat beschouw ik als een leerzame en aangename toevoeging in mijn leven als schrijver en hobbyfotograaf :-)

Skyline van Singapore

Inmiddels ben ik mij aan het specialiseren om onderscheidend te kunnen zijn, mezelf te kunnen ontwikkelen en bovenal iets aantrekkelijks voor te schotelen aan mijn lezers. Bloggen is leuk, maar ik zie het als een uitdaging om ook de journalistieke kant te belichten. Kompas 24 is inmiddels dan ook omgevormd tot een blog waar handige reisartikelen worden afgewisseld met storytelling en een stukje journalistiek. Komend jaar ga ik dit verder oppakken en aanvullen.

Om goed te kunnen worden in wat je doet is het soms nodig om te investeren. Ik volgde een cursus reisjournalistiek en ik heb me recent aangemeld voor een cursus fotografie (lekker bezig!). In de toekomst hoop ik daar video aan toe te kunnen voegen.

Mijn hoofd loopt over van de ideeën en voor komend jaar liggen er dan ook nog meer plannen op tafel voor Kompas 24 (spannend!). Ik kan alvast verklappen dat het iets met video, producten en zelfs iets offline te maken heeft, maar omdat het allemaal nog in de kinderschoenen staat hou ik de rest nog even geheim ;-)

Op de hoogte blijven? Like dan even de Kompas 24 Facebookpagina

Reizen zoals ik dat wil
Het aanpassingsvermogen kwam eerder al even voorbij en ook met reizen probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met mijn omgeving. Zijn we niet weg tijdens een verjaardag? Zijn we niet weg tijdens een feestdag? Wat is de reactie als we toch wel gaan? En wanneer loopt Niels zijn opdracht af? Etc.

Rekening houden met anderen kan altijd, maar te veel is ook niet goed. Dan is er altijd wel wat belangrijks te vinden in de agenda en dan doe je jezelf tekort. Ik mag best vaker reizen op een manier die ik wil en wanneer het mij uitkomt. En zoals ik me niet aan een ander hoef aan te passen, hoeft een ander dat natuurlijk ook niet aan mij. Dat betekent dat ik ook best eens alleen op pad kan gaan. Dat hoeft niet per se ver weg te zijn, dat kan ook in Europa of zelfs in Nederland zijn.

Lake Wabby

Dus mocht je tips hebben voor leuke solo bestemmingen/steden of dagjes weg? Laat dan vooral een reactie achter :-)

Mijn carrière een flinke boost geven
Komend jaar ben ik alweer zes jaar werkzaam als freelancer, maar de afgelopen jaren blijft groei een beetje uit. Na wat heftige gebeurtenissen zoals het onverwachte overlijden van mijn moeder en slechts nieuws over een erfelijke toekomstige hartziekte is dat ook niet zo gek. Ik had wel wat anders aan mijn hoofd.

Inmiddels heb ik weer de energie om ervoor te gaan en mijn carrière eens een flinke boost te geven. Na jaren opbouwen wordt het tijd om te knallen met mooie opdrachtgevers, samenwerkingen en projecten in het verschiet!

Aandacht voor het klimaat
Van vegetariër heb ik de overstap gemaakt naar veganist. Ik voel me fysiek beter, maar het doet me ook goed om niet meer mee te doen aan dierenleed en de milieuvervuiling die daarbij komt kijken.

Okinawa Levontin

Het klimaat trekt steeds meer mijn aandacht en daardoor duik ik geregeld in artikelen, documentaires en andere onderzoeken. Op onze grote reis zag ik krimpende gletsjers in Nieuw-Zeeland en verbleekt koraal in Australië. Daardoor word je als reisliefhebber bewust gemaakt van je eigen voetafdruk. Want wat is mijn bijdrage aan milieuvervuiling en klimaatverandering en wat kan ik eraan doen om dat te minderen zonder dat ik mijn passie voor reizen hoef op te geven?

Inmiddels ben ik erachter dat deze combinatie wel degelijk mogelijk is, maar er is wel meer voor nodig dan alleen een beetje compenseren. Ik voel me er goed bij om daar zelf aan te werken en dat te delen met anderen. Ik heb dan ook besloten om me meer in te zetten voor het klimaat (goed bezig!) en anderen bewust te maken zodat men zelf actie kan ondernemen :-)

Op het moment doe ik dat via social media en op mijn blog is er een categorie klimaat bijgekomen, maar ik heb nog meer ideeën en ben aan het kijken naar een vorm van vrijwilligerswerk.

Wordt vervolgd!


Fijne plannen! Maar staan er ook al een aantal mooie reizen op de agenda? Nee, dit keer niets concreets. Het eerste kwartaal gaan we ons vooral even richten op werk. Niels begint in januari met een uitdagende nieuwe opdracht en ook voor mij lijken er wat nieuwe klussen op mijn pad te komen.

Daarnaast wil ik bezig gaan met bovenstaande plannen en wat reisverhalen en projecten gaan vormgeven. We gaan dus zeker op pad, maar dat zal vooralsnog eerst dichtbij huis en binnen Europa zijn.

Daarna ligt het nog open en dat blijft het ook nog even. Er bestaat een kleine kans dat er een opdracht voorbijkomt die ons voor langere tijd over de grens brengt, maar als dat niet doorgaat zijn er genoeg opties voor ons. Noorwegen, IJsland, Oost-Europa of Tanzania bijvoorbeeld :-)

Wat zijn jullie plannen voor 2018?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

5 Comments

 1. Wat een leuke terugblik op 2017. Het aanpassen komt me heel bekend voor en dan vooral in de zin van plannen, ja maar dan is die jarig en dan vooral de reacties van mensen inderdaad. Vet dat jullie net voor je op reis ging jullie huis hebben gekocht. Wij hebben juist net ons huis verkocht in de hoop over een tijdje wat langer op reis te kunnen. Alvast alles goeds voor 2018 en een hele fijne jaarwisseling.

  • Shamira schreef:

   Fijn om te horen dat het ook voor anderen herkenbaar is. Het ligt dus niet alleen aan mij =p Goede keuze denk ik om het huis te verkopen, het is een goede tijd en het geeft je meer vrijheid en budget. Voor ons was het een kans omdat we als twee ondernemers na jaren hard werken eindelijk konden kopen, dus dat was een mooie mijlpaal :-)

 2. Lotte schreef:

  Wat een mooie foto’s van NIeuw-Zeeland, je doet me wegdromen. :-) Ik ben solo in Parijs, Berlijn, Barcelona, Madrid en recent Oslo geweest en dat waren allemaal wel aanraders vond ik. Ook ging ik een weekje alleen interrailen door Schotland in oktober en dat beviel me ook goed. Veel succes met je nieuwe uitdagingen!

  • Shamira schreef:

   Ik moet zeggen dat ik ook maar geen genoeg krijg van de foto’s van Nieuw-Zeeland ;-) Het is er zo mooi! Wat gaaf dat je al zo vaak alleen op pad ben geweest, zeker met de trein door Schotland. Wat een tof idee!

 3. Jessica schreef:

  Die foto’s van Nieuw-Zeeland, wauw! Ik wens je al het goeds en moois toe in 2018! En in Europa heb je inderdaad veel fijne plekken voor digital nomads (waar je zelfs soort van digital nomad hostels hebt) zoals Lissabon, Budapest, Tallinn en enkele steden in Spanje. <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *