Voorbereiden wereldreis: praktische zaken vlak voor vertrek
Voorbereiding wereldreis: Praktische zaken ‘vlak’ voor vertrek
2 augustus 2016
Wat te doen in Hamburg
Wat te doen in Hamburg?
9 augustus 2016

De stereotype backpacker

Wat is een backpacker

‘Wat is een backpacker?’ Misschien een stomme vraag, maar veel mensen hebben over de definitie van een backpacker nogal een verschillende mening. Zo ben ik o.a. lid van een aantal Facebook pagina’s waar gelukkig veel backpackers de moeite nemen om andermans vragen te beantwoorden en tips te geven. Een aantal voelen zich genoodzaakt de definitie van een backpacker uit te leggen en daar een eigen draai aan te geven. De vraagsteller wordt er dan op aangesproken als hij of zij een andere invulling geeft aan het woord backpacken. En zo kom je dat helaas behalve op Facebook, ook op andere social media, forums en tijdens gesprekken in het dagelijks leven met enige regelmaat tegen.

Wat is een backpacker?

Volgens het woordenboek van Dale is een backpacker een toerist die rondtrekt met een rugzak. Niets meer en niets minder. De keuze voor die rugzak wordt veelal gemaakt om flexibeler te kunnen reizen, waardoor je niet op één plek hoeft te blijven maar juist kan rondtrekken en meer van een bestemming kan zien. Daar zullen ongetwijfeld veel rugzaktoeristen het mee eens zijn.

Vervolgens zijn er mensen die ook allerlei andere labels aan een backpacker plakken. Zo zou een backpacker van avontuur houden, niets plannen en zo goedkoop mogelijk willen reizen. Om maar wat veel genoemde voorbeelden te noemen. Het klopt dat een grote groep backpackers graag deze manier van reizen onderneemt en je daarom veel berichten en blogs leest over specifiek deze manier van backpacken. Dat is prima, maar het is ook niet meer dan dat. Een aantal denken daar anders over en veroordelen de mensen die niet aan het plaatje van de stereotype backpacker voldoen. Zo blijkt uit regelmatig terugkerende reacties op verschillende social media en forums.

Ben jij een backpacker?

Ook als je wel de hele route hebt uitgestippeld, niet van de gebaande paden afwijkt en wel lekker een eigen kamer boekt in een hotel kun je een backpacker zijn. Zolang je maar rondtrekt met je rugzak val je onder de categorie backpacker. Is een backpacker dan iets waar je bij moet horen? Zeker niet. Het is niet meer dan een benaming voor een manier van reizen. Wees gewoon blij dat je een manier van reizen hebt gevonden die bij je past en waardoor je kan doen wat jij wilt.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

5 Comments

  1. Juist! Iets waar ik me dood aan erger in die Facebookgroepen.. “Dat is geen backpacken”. Aju! Ieder heeft zijn/haar eigen manier van reizen.. Amen! Haha

  2. Binnenkort ga ik 4 weken naar Azië. Oh, ga je backpacken? is een vraag die ik dan vaak krijg. Nee, zeg ik dan, want ik ga niet met een rugzak. Wat ik dan wel ga doen? Gewoon rondreizen, net als een backpacker, van hostel naar hostel, maar met een tas op wieltjes en niet met een rugzak. Wat ik dan wel ben weet ik niet. Maakt me ookt niet zoveel uit. Ik ga er op mijn manier van genieten!

    • Shamira schreef:

      Gelijk heb je! Die stomme discussies op Facebook of in je omgeving die ontstaan over wel of geen backpacker slaan helemaal nergens op. Als je een manier van reizen hebt gevonden die bij je past dan is het toch goed ;)

  3. Evelyn schreef:

    Haha ja die discussies. Backpacken is idd een manier van reizen vind ik, een soort lifestyle die je dan aanneemt. Ik vind dan vooral die tas en het niet plannen backpacken. Maar ach idd als je geen rugtas meeneemt kan het ook backpacken zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *