Reisverslag: Husky safari Lapland

Scooter huren in Thailand
Scooter huren in Thailand
28 maart 2016
Backpack route 2 weken Thailand
Backpack route 2 weken Thailand
12 april 2016

Reisverslag: Husky safari Lapland

huskysafari Lapland

Amsterdam > Helsinki > Kittila > Kangos
Via een overstap in Helsinki landen we uiteindelijk in Kittila, een dorpje in noordelijk Finland. Daarna staat ons nog een busrit van 2 uur te wachten die ons naar de uiteindelijke bestemming, Kangos in Zweden, brengt. De Pinetree Lodge van Johan en Sara is een uit hout opgetrokken lodge waar je je direct thuis voelt. Het is het centrale punt in alle winterse activiteiten die deze omgeving biedt, het haardvuur brandt altijd en na een lange dag in de kou buiten is het eten er voortreffelijk. Wij slapen de eerste nacht in één van de bijgebouwen, de Husky Lodge. Een stapelbed en zo mogelijk nog kleinere badkamer dan de kamer zelf, gecombineerd met een de gehele nacht brommende verwarming installatie maken het een lange nacht.

Husky safari
De volgende dag wacht ons gelukkig de start van het hoogtepunt van deze reis, een 3-daagse husky tocht. Een laatste check van de weersverwachting (onderweg verwacht ik geen mobiel bereik te hebben) ziet er goed uit, slechts 10 graden onder nul en de kans op zon is groot. Het gezamenlijke ontbijt met onze gids combineren we meteen met het doorlopen van het programma en om laatste voorbereidingen door te nemen. Na het ontbijt is het zaak 2 rugzakken samen te stellen, de ene gaat mee op reis, de ander wordt opgeborgen omdat we onze ‘kamer’ dienen te verlaten. De rugzak die mee gaat bevat voornamelijk een extra laag kleding mocht het aanzienlijk kouder worden, daarnaast de nodige zaken voor onderweg zoals een goede zaklamp, oordopjes, foto- en filmcamera’s, sportschoenen en drank.

Op het moment dat we aan komen lopen bij de husky’s staan deze klaar voor vertrek, en dat is te merken ook. De honden staan te springen en te blaffen van enthousiasme en ongeduld. Het blaffen doet nu nog een beetje intimiderend aan, maar gaandeweg de reis gaan we dit beter begrijpen en waarderen. We gaan met een groep van 6 + 1 gids, ieder heeft zijn eigen slee en een team van 4 honden. Ik krijg de laatste slee toegewezen met de waarschuwing ‘very strong team’, die uitdaging ga ik graag aan. Ieder husky team bestaat uit 2 ‘wheel dogs’, de achterste en sterkste twee honden, daarnaast gaat voorop een ‘lead dog’ (die bepaalt de route) en een gemiddelde hond die goed combineert met de overige teamleden. De husky’s zijn allen Alaskan Husky’s, niet de typische Siberische husky, maar aanzienlijk sterker en geschikt voor lange afstanden. De ‘wheel dogs’ zijn in mijn geval twee ongelooflijk sterke broers, mijn ‘lead dog’ is een smallere vrouwtje die de bijnaam ‘Houdini’ krijgt. Ze weet precies hoe ze moet manoeuvreren om haar harnas uit te krijgen en dus tijdens de rust pauzes te kunnen gaan liggen hoe en waar ze wil.

Huskysafari Lapland

Als iedereen een slee heeft en we de nodige toelichting hebben gekregen is het tijd om te vertrekken. Stevig op de voetrem staan, het anker uit de sneeuw trekken en zodra de voetrem iets los komt trekken de honden tegelijk en vlieg je weg. De rust overvalt me bijna, van 30 blaffende en springende honden naar alleen het geluid van de voetstappen van de honden en de slee die door de sneeuw glijdt, de eerste minuten zijn direct fantastisch! Onderweg bestaat het uitzicht voornamelijk uit sneeuw en naaldbomen, de combinatie met het in gareel houden van de honden maakt toch dat het mij nooit verveeld. Per dag gaan we zo’n 30-40 kilometer afleggen. Door wat oponthoud de eerste dag op een bevroren meer korten we de lunch in en weten we uiteindelijk net na zonsondergang (op dat moment rond 16:00 uur) bij de eerste wildernis hut te arriveren. Onderweg worden we nog getrakteerd op een prachtige zonsondergang, op een gigantisch bevroren meer waarbij de bomen rondom fel oranje verlicht worden door de zon. Bij aankomst bij onze eerste overnachtingslocatie is het ‘dogs first’, wat inhoudt dat de honden eerst volledig verzorgt worden voordat we zelf aan de beurt zijn. De honden laten hier zien dat ze fantastisch getraind zijn, ze weten precies wat er verwacht wordt en het afdoen van de harnassen en aanlijnen vormt geen enkel probleem. De wildernis hut is een tamelijk grote houten wildernis hut met 5 slaapkamers en grote woonkamer, maar wel zonder elektriciteit en stromend water, de warmte komt van twee houtkachels. Het meegebrachte eten warmen we op met behulp van een gasfornuis en smaakt wederom fantastisch, vers water komt uit een wak in de rivier. Na het eten toch nog even naar buiten, de kans op noorderlicht is laag maar tegen beter weten in proberen we het toch even. Na 10 minuten wandelen is er ineens noorderlicht, het is niet super sterk alhoewel het op de foto’s met een lange sluitertijd wel zeer duidelijk is, maar het is toch al een magisch gezicht. Het langzame maar zichtbaar bewegen van de groene noorderlicht ‘wolken’ maken indruk.

12

Alaskan Husky safari

13

Na een prima nacht is het klaarmaken voor vertrek, een gigantische doos knäckerbröd (alleen in Zweden) wordt doorgegeven aan de ontbijttafel en de broodjes voor de lunch worden vast gesmeerd. De honden zijn volledig opgeladen en staan weer te springen voor vertrek, ik kan me er weinig bij voorstellen na gisteren 40km gelopen te hebben.. De tweede dag bestaat qua aangezicht uit hetzelfde als de eerste dag, sneeuw, naaldbomen en veel zon. We nemen echter wel de tijd voor een uitgebreide lunch, door sneeuw aan te stampen en er rendierhuiden op te leggen creëren we een fijne plek om te zitten, een kampvuur met pan er op voorziet ons van een goede maaltijd chili con carne. Wanneer het daglicht begint op te raken zie ik onze gids steeds vaker kort stoppen en veel aan het bellen, gaat er iets mis? Na een half uur blijkt dat we toch een verkeerde afslag op de route genomen hebben. De honden weten in principe de route en wanneer de gids twijfelt volgt ze de honden. Het nemen van een verkeerde afslag resulteert in het omkeren van de gehele groep, een hele opgave met 4 honden per slee, maar dit maakt de tocht natuurlijk wel een stuk avontuurlijker en leerzamer. Doordat we de juiste afslag voorbij schieten mogen onze gids en ik de exercitie van het omkeren van de slee nog een keer uitvoeren, daarna zitten we dan echt weer op de juiste route. Hulptroepen zijn ondertussen per sneeuwscooter gearriveerd, maar hebben we gelukkig niet nodig gehad. Ondertussen is het ook donker geworden en krijgen we allemaal een hoofdlamp uitgedeeld, daarna is het tijd om het laatste traject van de route af te gaan leggen. De combinatie van het avontuur, de duisternis, de hoofdlampen en wederom noorderlicht om ons heen maakt dit laatste half uur van de tweede dag om nooit te vergeten. Bij aankomst is het wederom ‘dogs first’ en wanneer we eindelijk de hut betreden blijkt dat de hulptroepen de houtkachel vast aangestoken hebben en de glühwein al op de juiste temperatuur is. Dan is het tijd om het eten te maken voor ons en de honden, water te halen (een aantal emmers uit een nog stromend beekje naast de hut), hout te hakken, de kachel gaande te houden en wat tijd te hebben voor onszelf. Voor de liefhebbers is de tevens hout gestookte sauna op temperatuur gebracht, wat tevens de mogelijkheid biedt om jezelf te wassen met warm water.

Reisverslag Husky safari

17

10

De derde en laatste dag leggen we de laatste 40km van deze tocht af. Het weer is veranderd, kouder en op de open vlaktes een snijdende wind. Goed inpakken dus. We steken deze dag tevens een aantal wegen over, een moment waarop een van de sledehonden besluit deze weg te volgen om rechtstreeks naar huis te kunnen gaan. De combinatie van het onderweg zijn met de honden en de wildernis waarbij je je alleen zorgen maakt om de primaire behoeften (water, eten, warmte) maakten het voor mij een fantastische ervaring.

Ik heb ook een video gemaakt van de reis. Deze kun je hier bekijken.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

6 Comments

 1. Matthijs schreef:

  Wat een rijke ervaring moet deze husky safari geweest zijn. Niet alleen maar prachtige foto’s maar ook een super tof verhaal, ik zie het al helemaal voor me, sleeën die omgedraaid moeten worden en de spanning bij het missen van de afslag. Vink het noorderlicht dan ook maar gelijk af, iets wat ik graag nog eens wil zien!

  • Shamira schreef:

   Leuke reactie, thnx! :) Mocht je nog tips nodig hebben wanneer je van plan bent die kant op te gaan, laat het maar weten ;)

 2. Chantal schreef:

  Waar hebben jullie deze tocht geboekt?

 3. Mariëlle schreef:

  Dit lijkt me zo’n super vette ervaring! Mooi verslag ook. Helaas ven ik een ontzettende kou kleum al bij nederlandse temperaturen dus waarschijnlijk ga ik lapland niet overleven…

  • Shamira schreef:

   Je moet er wat voor over hebben inderdaad, maar het loont om goed te kijken naar welke maand je gaat. Dan kunnen de temperaturen nog behoorlijk meevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *