Hoe duurzaam leven en reizen ook leuk kan zijn
7 september 2018
Hike door Kings Canyon Australië
Hike over de Kings Canyon van Australië
21 september 2018

In beeld: project camper 1.0

Het is jullie vast niet ontgaan. Maanden zijn we bezig geweest met het ombouwen van een bestelbus naar camper en nu is-ie dan eindelijk af! Althans een 1.0 versie, want er staan zeker nog wat details op de planning om de camper helemaal af te maken. Zo willen we onder andere nog zonnepanelen op het dak plaatsen, een zijraam erin laten zetten en wat kleine details rondom het water en de elektra afmaken. Maar de 1.0 versie is goed genoeg om een eerste echte reis van een paar weken te maken en goed genoeg om een artikel vol met foto’s van het project te plaatsen.

Voor wie het heeft gemist… Het begon allemaal met de aanschaf van een Volkswagen Crafter L2H2 bestelbus uit 2008. De L2H2 geeft aan dat de bestelbus een maat extra is verlengd en verhoogd. Daarmee zijn we voorzien van stahoogte binnen de bus en is de lengte lang genoeg voor een comfortabele camper en kort genoeg om de bus nog net op een normale parkeerplaats te kunnen parkeren (pluspunt!). Maanden zijn we in de avonduren en de weekenden aan het klussen geweest om de bestelbus om te bouwen naar camper. Dat is nu gelukt met een 1.0 versie en in dit artikel laat ik jullie graag het hele project van begin tot eind zien!

Volkswagen Crafter Camper
De bestelbus: een Volkswagen Crafter uit 2008.

Project camper: het bouwen


Na het leeghalen van de bus hebben we de zijkanten voorzien van ontdreuningsplaten. Trillingen worden dan beter opgevangen waardoor je tijdens het rijden minder geluid van achterin hoort.Daarna zijn we bezig gegaan met isoleren (wat een werk!). We hebben gekozen voor Armaflex zodat we het isolatiemateriaal direct op het metaal van de bus konden plakken en er zo geen ruimte ontstaat voor vocht.Tegen de isolatie zitten betonplex platen getimmerd. Achteraf gezien waren deze zware platen misschien wat onnodig, maar het is sterk spul en kan goed tegen vocht.Ook de vloer hebben we geïsoleerd. Daartussen liggen balken zodat we de houten vloer recht konden leggen.Omdat we geen zin hadden om elke avond een bank om te toveren tot bed, wilden we graag een vast bed in de bus realiseren. Via een vriend kwamen we terecht bij iemand die ons wel kon helpen met een aluminium bedframe (lichtgewicht en sterk). Bovenop is genoeg ruimte om te liggen en zitten (bijv. met tv kijken) en onder het bed is genoeg ruimte om spullen op te bergen. Het frame is uitschuifbaar zodat uiteindelijk een bed ontstaat van 1.75 breed bij 1.90 lang.


De poten van het bedframe zijn in een specifieke hoek neergezet zodat deze gelijk dienst konden doen voor de vorm van de rugleuning van de bank. Het is een hoekbank geworden met plaats voor zo’n 4 personen met daarin genoeg opbergruimte voor bijvoorbeeld boodschappen, spelletjes, extra dekens etc. En een chemisch toiletje :-)


Dit is het begin van het keukenframe geplaatst tegen het schot tussen de cabine en de laadruimte. Veel mensen halen deze weg, maar wij hebben er bewust voor gekozen om deze te laten staan. Het raam zorgt voor extra daglicht en het schot zelf zorgt ervoor dat we met warm weer de cabine beter kunnen koelen met de airco (of juist beter kunnen verwarmen in de winter).


Nu inclusief kraan, tweepits gasfornuis, een likje verf en een blad van bamboo. Zelf bouwen is leuk omdat je alles zelf kan bepalen, maar soms vergeet je vooruit te denken en maak je fouten. Zo kwamen we pas na het bouwen van het keukenframe erachter dat er geen compressor koelkast in past (kleinste maat paste niet). Gelukkig had Niels weleens eerder zelf een koelkast in elkaar geklust en kwam het toch nog goed met de onze. Het keukenblad is nu van een luik voorzien waar we vanaf boven bij de koelkast kunnen die een inhoud van zo’n 64 liter heeft. Veel werk was het wel, dus ik zou het zelf maken van een koelkast absoluut afraden ;-)Het mocht wat kosten, maar op het internet vonden we verder weinig goede recensies voor dakramen met ventilatie. Deze Maxxfan kwam overal als beste uit de bus en dus besloten we om het maar meteen goed te doen. Goed ventileren is immers belangrijk. Door de ribbels op het dak was het plaatsen best een klus en ook het gat zagen is best wel even spannend, maar zolang je je houdt aan measure twice cut once komt het allemaal goed :-)De bank inclusief tafelpoot en een blad van bamboo. De poot is draaibaar en in hoogte verstelbaar zodat we er alle kanten mee op kunnen, maar vooral zodat we met een goede houding kunnen werken achter de laptop.Onder het bed is zoveel bergruimte dat we twee grote kledingbakken hebben kunnen maken waar we via de “woonruimte” in de bank bij kunnen.Aan de achterzijde onder het bed hebben we een groot deel van de apparatuur bij elkaar geplaatst (de gastank staat in de keuken en de afvalwatertank hebben we onder de bus bevestigd). De witte tank achterin is voor schoonwater (64 liter) met daarvoor een 10 liter boiler om ook wat warm water te krijgen. Daartussen staat een 180 Ah accu waarmee we volgens onze berekening zo’n drie dagen vrij kunnen kamperen zonder stroomaansluiting. Rechts hangt een omvormer van 12 Volt naar 230 Volt. Het ziet er zo misschien een beetje rommelig uit, maar het is beveiligd en zo staat alle apparatuur bij elkaar om elders ruimte te besparen voor andere spullen. In de 2.0 versie moet de ingang om water bij te vullen (nu linksonder op de foto) aan de buitenzijde van de bus geplaatst worden. Dat vult makkelijker en is ook veiliger omdat het water dan niet over alle andere apparatuur heen wordt geleidt.


Project camper: versie 1.0 ingericht


Best gezellig toch! In de bank zit een bedieningspaneel met knoppen om alle apparatuur aan en uit te kunnen zetten en meters om inzicht te krijgen in de accu- en waterstand. Op de vloer hebben we zijl gelegd.De keuken! Voorzien van spoelbak, tweepits gasfornuis, 64 liter koelkast, voldoende ruimte voor een gasfles, keukengerei en dergelijke, plankje, prullenbak, fruithangmat, spiegel en tandenborstel/make-up houders.Het bed overdag. We hebben twee delen matrassen waarvan eentje alleen omgeklapt hoeft te worden wanneer we het frame ’s ochtends weer inschuiven. Super fijn dat we de matrassen (inclusief beddengoed) vrijwel geheel op hun plek kunnen laten liggen overdag en tijdens het rijden. Het plafond (nog niet af) is voorzien van een sterrenhemel en aan de zijkanten hangen twee mandjes die dienen als een soort nachtkastje voor telefoon, bril etc.Zo ziet het bed er ’s avonds uit wanneer deze is uitgeschoven. Op het plankje kunnen we een laptop zetten zodat we in bed TV of Netflix kunnen kijken!


De bergruimte achter ziet er ingericht zo uit. In het midden zie je de kledingbakken met daaronder alle apparatuur en de schoonwatertank. De hoogte van het bed hebben we zo uitgemeten dat eronder precies twee mountainbikes (voorwiel los) passen. Verder is er nog genoeg ruimte over voor andere spullen zoals een campingtafel, stoelen, wandelschoenen en een krat met een elektrasnoer, lampjes en wat gereedschap voor de auto.


Dat was ‘m wel zo ongeveer! Voor de 2.0 versie ligt er nog een hele wishlist klaar, in grote lijnen:
– Aansluiting stekker aan de buitenkant van de bus monteren
– Aansluiting om water te vullen aan de buitenkant van de bus monteren
– Zonnepalen op het dak plaatsen
– Meter in het bedieningspaneel toevoegen voor de zonnepanelen
– Auto-, water-, & gaskabels + slangen netjes wegwerken
– Zijraam in de schuifdeur laten plaatsen
– Plafond netjes afwerken

Project camper: versie 1.0 op reis!

 

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

4 Comments

 1. Echt zo ontzettend gaaf dat jullie dit gedaan hebben! Het ziet er allemaal heel netjes en mooi uit. Fijn dat je je bed niet elke dag om hoeft te bouwen, dat lijkt me namelijk best vervelend. De technische dingen van het ombouwen lijken mij nog wel heel lastig, vooral omdat ik zelf niet zo handig ben en Remco ook niet :p

  • Shamira schreef:

   Thnx! Ons vorige huisje was een oude arbeidswoning van ruim 100 jaar oud, dan leer je wel klussen haha! Het technische gedeelte zoals elektra, accu en dergelijke is ook niet echt aan mij besteed, maar daar heeft Niels gelukkig verstand van :-)

 2. Marcella schreef:

  Onwijs gaaf om te zien hoe mooooi jullie camper geworden is! Leuk dat je alle stappen ook nog even laat zien. Ik ben erg benieuwd hoe het reizen met de camper jullie bevalt en of het lijstje voor versie 2.0 nog anders is geworden ;-)

  • Shamira schreef:

   De reis met de camper is heel goed bevallen! Gelukkig bleek al snel dat we tijdens het klussen de juiste beslissingen hebben genomen. Het lijstje voor versie 2.0 is dan eigenlijk ook niet heel anders geworden dan voor we vertrokken. We hebben nog een hoop te doen, maar we kijken er naar uit om binnenkort de camper weer een beetje verder af te maken :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *