Hoe wij onze wereldreis bij elkaar (be)spaarden

Auto kopen in Australië
Een auto kopen in Australië
6 mei 2017
5 zeilroutes in het noorden van Nederland
Nederland waterland: 5 zeilroutes in het noorden van het land
12 mei 2017

Hoe wij onze wereldreis bij elkaar (be)spaarden

Hoe wij onze wereldreis bij elkaar (be) spaarden

Sparen voor een wereldreis is niet per se weggelegd voor de mensen met een goede baan. Het is een kwestie van de juiste keuzes maken en dat deden we. Ik verdien niet de hoofdprijs, heb geen bekenden die mij sponsoren en ik heb jammer genoeg ook geen geldboom in de tuin staan.

Ondertussen weet ik dat sparen vooral een kwestie is van besparen. Het zit ‘m in de kleine dingen, zowel voor als tijdens de reis, maar bij elkaar opgeteld scheelt het best veel. Daar schreef ik al eerder een blog over en deze punten passen we dan ook toe. Wat we verder nog doen lees je in deze blog.

#1 Besparen en sparen
Cliché, maar zo waar. Elke maand wat geld opzijzetten. Dat doen we niet anders dan andere wereldreizigers en ook bij ons zijn daar echt wel wat jaren overheen gegaan voor we het benodigde budget bij elkaar hadden.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is discipline. Ok en inkomen, maar dat hoeft absoluut niet veel te zijn. Kinderen, een dure auto of elk jaar de nieuwste iPhone maken het sparen voor een wereldreis lastig, maar ook wanneer je elke maand liever je salaris opmaakt aan shoppen, uitgaan en andere dure hobby’s, laat een wereldreis wel even op zich wachten.

We kunnen gelukkig beiden goed met geld omgaan, hebben geen kinderen, dure auto’s, een hoge shopdrang of andere dure hobby’s. Dat maakt het makkelijk om elke maand wat geld over te houden en opzij te leggen.

#2 Extra werken, is extra sparen
Ondertussen zijn we beide al wat jaartjes werkzaam als freelancer. De laatste jaren hebben we veel extra uren besteedt aan zelfstudie, het behalen van belangrijke certificeringen, het uitbreiden van onze klantenkring, netwerken en het aannemen van extra werk.

Dat heeft weleens lange werkweken opgeleverd, maar af en toe is dat helemaal niet erg, want als freelancer krijgen we daar een hoop vrijheid en flexibiliteit voor terug. Het reizen hebben we niet gelaten, maar daarvoor hebben we zoals in punt #1 keuzes gemaakt.

Kortom: extra werken, is extra sparen.

#3 Verlagen van onze vaste lasten
We houden ons huis aan, waar mijn broertje tijdens onze wereldreis verblijft. Daardoor blijven we thuis vaste lasten houden en dat maakt een wereldreis niet goedkoper.

Na jaren freelancen hadden we dan eindelijk de mogelijkheid om een huis te kopen. Die kans hebben we niet aan ons voorbij laten gegaan. Door de lage rentes en een gunstige oude hypotheek die we konden meenemen, zijn we maar liefst €500 per maand goedkoper uit dan onze vorige huurwoning!

Niels heeft zijn auto gestald, waardoor hij de auto kon schorsen van de verzekering en wegenbelasting. Ik heb mijn auto verkocht om mijn gespaarde geld alleen voor de wereldreis te kunnen gebruiken. De opbrengst van de auto dekt gedurende onze reis de hypotheeklasten.

Tijdens onze reis hebben we dan nog maar weinig vaste maandlasten en kunnen we toch onze nieuwe woning aanhouden!

#4 Spullen verkopen
Regelmatig ruimen we het huis op en zetten we spullen op Marktplaats die we niet meer nodig hebben. Zo verkochten we voor de wereldreis o.a. een oude laptop, snowboard, bijzettafeltjes, oude winterjas, stoel, boekenkast en een iPhone vanwege een abonnementsverlenging.

Klinkt misschien wat suf, maar dat compenseerde al ruimschoots onze eerste geboekte vliegtickets en ons verblijf in Dubai, Singapore en Melbourne.

Skyline van Singapore

#5 Het scoren van goedkope vliegtickets
Het scoren van goedkope vliegtickets is soms goed zoeken, oneindig veel vergelijken, prijsalarmen instellen en noem het maar op. Soms om gek van te worden, maar het levert bij goed zoeken wel honderden euro’s voordeel op per ticket.

Zo boekten wij vooraf al de volgende vliegtickets:
Amsterdam – Dubai
Dubai – Singapore
Singapore – Melbourne
Melbourne – Christchurch
Auckland – Sydney

Per persoon komt het totaalbedrag voor al deze vliegtickets uit op ongeveer hetzelfde bedrag waar je alleen een retourtje Australië voor boekt. Voor datzelfde bedrag doen wij 5 bestemmingen aan!

#6 Manier van reizen
De manier van reizen bepaald misschien wel voor het grootste deel hoe goedkoop of duur je reis uiteindelijk wordt.

Besparen op activiteiten en bezienswaardigheden willen we niet. Dat is wat een reis bijzonder maakt en dat willen we niet laten omdat het budget het niet toelaat. Dat is zonde, zeker voor landen in Oceanië waar je niet ‘even’ heen vliegt.

Besparen kan wel op accommodatie en eten. En hoewel sommige backpackers er een sport van maken om zo goedkoop mogelijk te overnachten, eten etc. pakken wij de gulden middenweg. Wij kiezen meestal voor een eigen kamer + badkamer in een hostel. Dat kost wat meer, zeker in de landen die we voornamelijk gaan bezoeken, maar nog altijd veel minder dan een (luxe) hotel.

Verder gaan we een groot deel van de reis rondreizen per auto. In Nieuw-Zeeland boekten we een camper met o.a. eigen kookgelegenheid en ook in Australië kunnen we in onze 4×4 met daktent zelf koken. Tuurlijk eten of drinken we weleens buiten de deur, maar zelf koken is een fijne besparing op het reisbudget en biedt tevens de mogelijkheid om gezonder te eten. Nog een fijne bijkomstigheid is dat we tegelijkertijd een slaapplek bij ons hebben en daardoor gratis kampeerplekken kunnen afwisselen met een betaalde camping.

#7 Reizen en werken combineren
Hoewel genieten tijdens onze wereldreis voorop staat en werken op een laag pitje komt te staan, zijn er zeker mogelijkheden om wat extra inkomen te genereren. Werken kan voor ons op afstand en een regenachtige dag leent zich uitstekend voor een beetje werk.

Zo ligt de focus op genieten, maar hebben we wel de mogelijkheid om af en toe een klein beetje reisbudget toe te voegen. Hebben we er geen zin in, dan doen we het niet, maar het is fijn om ook tijdens het reizen een keuze te hebben.

Op basis van thuis, onze plannen en manier van reizen hebben we een budget besproken. Gelukkig hebben we wat flexibiliteit, maar het is wel het budget waar we hopen ongeveer op uit te komen. Of minder, dat is alleen maar mooi meegenomen natuurlijk ;=)

Of dat ook gaat lukken vertel ik jullie over een paar maanden wanneer we weer terug zijn. Dan breng ik jullie graag op de hoogte van ons geplande budget en de daadwerkelijke kosten. Wordt dus vervolgd!

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Marcella schreef:

    Leuk artikel en best herkenbaar! Wij kunnen vast nog wel meer besparen als we meer willen reizen, maar we maken toch al wel heel bewuste keuzes. En dat bracht ons al op gave bestemmingen! Binnenkort komt IJsland daar bij. Onwijs veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *