#9 Wereldreisdagboek: We gaan Australië vroegtijdig verlaten

Cape Byron vuurtoren
Surfersparadijsje Byron Bay
17 juni 2017
Tongariro Mount Doom
Bezoek de filmlocaties van The Lord of the Rings
23 juni 2017

#9 Wereldreisdagboek: We gaan Australië vroegtijdig verlaten

De beslissing is genomen. Waar we eerst juist langer in Australië zouden blijven vanwege plannen voor de oostkust, de outback, het noorden en de westkust waarbij we zelfs een retourtje Bali boekten voor een visumrun, hebben we nu toch besloten om Australië eerder te verlaten.

Verschillende redenen heeft ons doen besluiten om alvast verder te gaan naar onze volgende bestemming.

Klaar met kamperen
Allereerst het kamperen. Na ruim anderhalve maand kamperen in Nieuw-Zeeland en in Australië voor nog eens twee maanden zijn we er wel een beetje klaar mee.

Het is allemaal wel erg back to basic. Dat is prima en het verwende raakt er ook vanaf. Slapen in een gewoon bed en een warme douche zijn weer dingen die je kan waarderen in plaats van dat het normaal is en het alleen maar luxer moet. Het heeft dan ook zeker zijn positieve effecten. Maar na ongeveer de helft van onze wereldreis kamperend te hebben doorgebracht is het ook wel weer even genoeg.

4x4 met daktent

We willen de daktent wel weer een tijdje inruilen voor een ho(s)tel.

Internet
Misschien wel mijn grootste ergernis in zowel Nieuw-Zeeland als Australië. Werken zou ik tijdens de wereldreis op een laag pitje zetten, maar dat neemt niet weg dat ik wel degelijk wat werk heb meegenomen. Daarvoor heb ik internet nodig en dat is hier belabberd. Het is traag, beperkt of werkt helemaal niet en een daktent is ook niet bepaald een fijne werkplek te noemen.

Of het op de volgende bestemming beter is weet ik niet, maar veel slechter kan het volgens mij niet zijn.

Reizen is vermoeiend
Tot nu toe zijn we continu op doorreis geweest. Een paar dagen Dubai en weer doorvliegen naar Singapore. Een paar dagen Singapore en weer doorvliegen naar Melbourne. Een weekje rondom Melbourne en weer doorvliegen naar Nieuw-Zeeland. In 6,5 week heel Nieuw-Zeeland doorgereisd en weer doorvliegen naar Sydney. En nu alweer bijna twee maanden continu op pad. De hele oostkust af en op het moment door de outback richting Darwin.

Alleen in Sydney zijn we twee weken blijven plakken. Dat was even heel fijn, maar ook toen hebben we veel gedaan. Zo heb ik veel werk ingehaald, veel aan mijn blog gewerkt en zijn we bezig geweest met huisartsbezoeken, het kopen van een auto en het uitstippelen van een route. Het was even rust, maar toch ook weer niet helemaal.

Reizen is duidelijk geen vakantie. Het kost veel energie en langzaam maar zeker zijn we toe aan wat rust. Die hopen we tijdens een paar dagen Nusa Lembongan in Bali te vinden, maar ook door onze nieuwe plannen.

Australië moe
En als laatste, we zijn een beetje Australië moe. Nieuw-Zeeland heeft ons een beetje verpest wat betreft natuurschoon. Australië komt gewoon niet in de buurt van wat Nieuw-Zeeland op dit vlak te bieden heeft. Tevens zijn de afstanden groot en duurt het lang voordat een nieuw hoogtepunt zich aandient. Fraser Island, de Whitsundays en de outback waren de echte hoogtepunten, maar daar hebben we ook zo’n 6000 kilometer voor moeten afleggen… Met 5000 kilometer hebben we héél Nieuw-Zeeland gezien met aanzienlijk meer hoogtepunten.

Begrijp me niet verkeerd. Australië is zeker niet alleen maar tegengevallen. De eerdergenoemde hoogtepunten hadden we absoluut niet willen missen en de locals laten ons meer dan welkom voelen. Hoewel veel andere Nederlanders Australiërs omschrijven als overdreven of zelfs nep, ervaren wij het juist als sociaal en vriendelijk. Iedereen geeft ons tot nu toe een gevoel alsof we welkom zijn. Vrijwel iedereen begroet je vriendelijk en regelmatig maakt iemand een praatje met je omdat ze geïnteresseerd zijn in onze afkomst en reisplannen. Ondertussen worden we voorzien van goede tips. We vinden het zelfs jammer dat we thuis niet meer van dit soort mensen hebben. Die sociale vriendelijkheid maakt de wereld toch een stukje mooier.

En dan de dieren in Australië… Blijkbaar zijn er een hoop vakantiegangers die zich er maar weinig van aantrekken, maar ik niet. Gevaarlijke en giftige dieren, ik vind ze maar irritant. Zelfs als ik ze niet zie.

Zo konden we bij Fraser Island niet in de zee zwemmen vanwege aanwezige haaien. Moesten we tijdens het snorkelen bij de Whitsundays een wetsuit aan vanwege nog mogelijk aanwezige jellyfish (de week ervoor was er nog iemand met de helikopter afgevoerd). Moet je tijdens het wandelen door de bush opletten voor slangen (ruim de helft van alle giftige slangen leeft immers in Australië). In het tropische Darwin mogen we niet in de zee zwemmen vanwege aanwezige krokodillen en jellyfish, en inspecteer ik elke wc op giftige redback spinnen. Ze zeggen weleens ‘Everything in Australia wants to kill you’ en zo is het maar net.

Oh en als het niet gevaarlijk is, dan is het wel eng. Zoals deze huntsman spin die we op de auto vonden…

Huntsman spin

Nieuwe plannen en een nieuwe bestemming
Afijn. We beginnen er duidelijk een beetje klaar mee te zijn, alhoewel ook Australië ons een hoop ervaringen en mooie herinneringen heeft opgeleverd en hopelijk nog even gaat doen. Gelukkig hebben we bij binnenkomst in Australië geen plannen vastgelegd, waardoor we flexibel zijn en kunnen gaan en staan waar we willen. Daarom knijpen we er in Darwin een paar dagen tussenuit richting Bali en gaan we bij terugkomst de auto zo snel mogelijk verkopen.

Daarna willen we naar Fiji (alhoewel ook dat nog niet vastligt). Waarschijnlijk voor een week of drie om daar het reizen iets rustiger aan te doen en tegelijkertijd wat te eilandhoppen. We kunnen bijna niet wachten!

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

13 Comments

 1. Wat goed dat jullie de knoop hebben doorgehakt! Het is dat wij nu beide een prima baanje hebben, maar anders waren wij ook al weggegaan uit Australië. Ook voor ons is het ietwat tegengevallen. Al hadden we het zeker niet willen missen en hebben we heel veel moois gezien. Geniet van Bali en heel veel plezier de komende tijd! En succes met het verkopen van de auto. Wij gaan in september naar Darwin om de auto te verkopen en naar Azië te gaan (zoals het nu lijkt)

  • Shamira schreef:

   Ja best wel fijn om een beslissing te hebben genomen en te weten waar we aan toe zijn. Ook al liggen de plannen voor na Bali nog steeds niet vast. We kijken erg uit naar ons nieuwe avontuur!

 2. Lotte schreef:

  Ik denk dat als jullie er geen goed gevoel meer bij hebben, jullie inderdaad naar andere oorden moeten gaan. En dat is net zo fijn aan een wereldreis he, dat je vrij bent in wat je wilt en kan doen. :-) Geniet alvast van de vakantie in Bali en succes met de verkoop van de auto!

  • Shamira schreef:

   Dankjewel! En inderdaad, als het niet helemaal meer goed voelt dan kunnen we beter verder reizen. Ook al heeft Australië ons genoeg rijke ervaringen opgeleverd die we niet hadden willen missen, maar voor nu is het even mooi geweest. Op naar een nieuwe bestemming!

 3. Danique schreef:

  Ook de knoop doorgehakt dus! Wij hebben er tot nu toe geen spijt van gehad en komen lekker tot rust in Thailand. Wel tof om naar Fiji te gaan! Wij hebben daar ook nog even over nagedacht, maar bewaren het voor als we naar Nieuw-Zeeland gaan!

  • Shamira schreef:

   Wij tot nu toe ook nog geen spijt, ook al zijn we Australië nog niet definitief uit :) Leuk Thailand! Zal wel even wennen zijn gezien het grote contrast tussen beide landen.

 4. Marcella schreef:

  Logisch dat jullie even rust willen, even niet kamperen. En jammer dat het aantal hoogtepunten minder is dan in NZ. Voor ons ook wel een dingetje aangezien we graag van Adelaide naar Cairns willen reizen. Op naar Bali lady, lekker uitrusten!

  • Shamira schreef:

   Dankjewel Marcella! Dat primitieve was een avontuur op zich, maar na zo’n lange tijd kunnen we een gewoon bed ook wel weer waarderen. Australië heeft ons mooie dingen opgeleverd, maar de afstanden zijn zo immens groot. De outback zijn samen met Fraser Island en de Whitsundays favoriet. Zeker doen wanneer je die kant op gaat! Wel genoeg tijd inplannen, want het land is bijna net zo groot als Europa :)

   • Marcella schreef:

    Ja, ik snap dat we echt de tijd moeten nemen. Toch zitten we qua budget en tijd (vakantiedagen) nu te denken aan 6 weken. Hoe ervaar jij de kosten ter plekke eigenlijk?

    • Shamira schreef:

     In 6 weken zou het kunnen om de oostkust of westkust te pakken met een stukje outback erbij, maar het is dan misschien wel wat haasten. Ik zou dan denk ik toch kiezen voor één deel en daar iets rustiger de tijd voor nemen en een ander deel voor een andere keer te laten. Qua kosten… Duur! haha. Er zijn veel gratis kampeerplekken, maar in tegenstelling tot Nieuw-Zeeland zijn die hier niet zo mooi en veelal gelegen pal naast de snelweg. Maar het zijn vooral de activiteiten die het duur maken en waar je niet echt onderuit komt als je van Australië wil genieten. Fraser Island, de Whitsundays en het Great Barrier Reef bijvoorbeeld.

     • Marcella schreef:

      Wij denken aan de oostkust, van Adelaide naar Cairns. In 6 weken, met een camper ;-) De outback willen ook graag zien, maar we willen niet vliegen en genieten van de reis ;-) Ik denk dat na IJsland veel tarieven mee vallen, haha. Nieuw-Zeeland was in verhouding echt goedkoop ;-)

 5. Jullie nieuwe plannen klinken ontzettend gaaf! Jammer dat Australië het niet helemaal is, nu moet ik zeggen dat het mij door de redenen die jij noemt helemaal niet zo’n leuk land lijkt. ik wil dolgraag naar Nieuw-Zeeland, maar Australië spreekt mij helemaal niet zo aan. Die spin is misschien wel reden nr. 1, want bah, wat een eng ding! Fiji staat heel hoog op mijn bucketlist, lijkt me gaaf om eens te bezoeken! Het fijne aan reizen is ook gewoon dat je de vrijheid hebt om je plannen te veranderen

  • Shamira schreef:

   Haha ja die spin is wel super eng! Ik heb ze verder gelukkig niet gezien, inclusief slangen, maar laat ik nog niet te vroeg juichen met nog een kleine tijd in Australië te gaan =p Australië was het voor ons wel en niet. Mooie plekken, maar ook grote afstanden en erg dure activiteiten. De mensen daarentegen vinden wij echt ontzettend lief! We hebben ons denk ik niet eerder zo welkom gevoeld. Maar als je moet kiezen dan 100% Nieuw-Zeeland. Het is daar zo ontzettend mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *