Paradise Nieuw-Zeeland
Het Paradise van Nieuw-Zeeland
11 april 2017
Oud Dubai Al Bastakiya
Multicultureel Dubai
18 april 2017

#4 Wereldreisdagboek 2017

Paragliden Queenstown Nieuw-Zeeland

Ruim de helft van onze reis door Nieuw-Zeeland zit erop. Nog twee weken en dan stappen we weer op het vliegtuig naar onze volgende bestemming.

We zijn onderweg naar Te Anau, een stadje aan de westkust en de uitvalsbasis voor een boottocht langs de fjorden. De navigatie voorziet ons van een route, maar levert meer kilometers op dan gedacht. Daarop besluiten we om langs The Catlins te rijden, een groot natuurgebied in het zuidelijkste puntje van het zuidereiland. Maar niet voordat we onze eerste echte ‘zondag’ hebben ingepland. Hoewel sommigen denken dat onze wereldreis een grote vakantie is, is dat niet helemaal het geval. Reizen is toch echt iets anders dan vakantie vieren en vergt dan ook meer energie. We liggen niet de hele dag op het strand, maar reizen om meer van een land te kunnen zien. Na ruim een maand op pad te zijn, vonden we het dus weleens tijd voor een dagje helemaal niks. Het is lekker weer en pal voor onze gratis overnachtingsplek in Brighton ligt het strand. Hoewel het geloof ik vrijdag was, kun je wel raden hoe wij onze ‘zondag’ hier hebben besteed.

Toerend langs The Catlins maken we een aantal stops bij watervallen, wandelpaden en uitkijkpunten. Waaronder de eerste stop Nugget Point. Een korte wandelroute brengt ons bij de oudste vuurtoren van Nieuw-Zeeland, gelegen op een eenzame uitkijkpost over een prachtig stuk natuurgebied. Een oplettende toerist spot beneden tussen het struikgewas een pinguïn. Ik pak de zoomlens erbij en het blijkt zelfs de geeloogpinguïn te zijn, en dat midden op de dag!

Nuggetpoint the catlins

Geeloogpinguïn in Nieuw-Zeeland

Te Anau wordt bestempeld als dé wandelstad van Nieuw-Zeeland. Hier starten populaire meerdaagse wandelingen zoals de Kepler Track en de Milford Sound Track. Hoewel we ook niet de juiste uitrusting hiervoor bij ons hebben, is een meerdaagse wandeling niet echt aan mij besteed. We houden het daarom op een wandeling langs het meer en vertrekken langs een prachtige route richting onze geboekte boottocht over de Milford Sound. Onderweg is het droog, maar hangt er wel een pak bewolking in de lucht. Na de bergtunnel trekt de lucht echter helemaal open en komen we aan onder een strakblauwe hemel met een heerlijke temperatuur en een goed brandend zonnetje. Wat een geluk weer! Onze twee uur durende vaartocht gaat van start en de kapitein brengt ons door de speaker op het dek op de hoogte van een aantal feitjes. Zo is o.a. het meer op zijn diepste punt ruim 300 meter, ligt er heel veel goud dat niet opgegraven mag worden omdat het een Werelderfgoed locatie is, en zijn er in dit gebied maar liefst 1000 aardbevingen per maand! Van de meeste merk je vrijwel niets, maar laatst was er nog eentje van 4,8 op de schaal van richter. ‘Think about that when you drive underneed the mountain back home’. Grapjas! Genietend van de kletterende watervallen, omhoog rijzende bergen met hier en daar een besneeuwde top en het gigantische blauwe meer, komt de kapitein ondertussen lekker op gang met zijn grapjes. Een iets te bijdehandse jongen op het voordek is de pineut. De kapitein parkeert de punt van het schip onder de waterval en de jongen wordt vrijwillig voorzien van een flinke douche. Op de terugweg en inmiddels bijna opgedroogd mag de jongen nog een keertje. Dit keer niet onder, maar vlak voor een waterval die volle kracht op een groot rotsblok klettert die vlak onder het watervlak ligt. Het gevolg is dat niet alleen het voordek, maar ook het bovendek kan rekenen op een kleine douche. Fijn!

Milford Sound Nieuw-Zeeland

Een levendige stad op zijn tijd is ook even fijn tussen al dat natuurschoon door. Hoewel ik drukke steden liever links laat liggen, voelt Queenstown als een plek om dagen te blijven hangen. Dat doen we dan ook en na veel koken in het campertje, nemen we het er hier even van en trakteren onszelf geregeld op iets te eten en een biertje op het terras. Het weer is immers weer uitstekend te noemen en daarom boeken we snel een activiteit die al lange tijd op mijn bucketlist staat. Paragliden! Met de Gondola gaan we de hoogte in en kijken we uit over de bergen, het meer en de stad Queenstown. Wat een plaatje weer! Steven en Todd zijn onze pilots en na een korte uitleg rennen Niels en ik op goed vertrouwen de berg af. Daarna vliegen we als vogels door de lucht en ik vind het fantastisch! Ik mag zelfs even de touwtjes in handen nemen om het stuur tijdelijk over te nemen en een 360 graden bocht te maken. Daarna neemt Todd het weer over en mag hij zijn favoriete stukje van de vlucht uitoefenen, de spins. Het voelt als een achtbaan en we gaan zelfs bijna over de kop. Nooit geweten dat je zoveel kon spelen met paragliden.

Queenstown Nieuw-Zeeland

Paragliden Queenstown

Opnieuw gaan we naar boven met de Gondola en besteden een paar rondjes op de ludge baan en schieten nog wat plaatjes vanaf het uitkijkplatform. Verder genieten we van het sfeervolle stadje, staan een half uur in de rij voor de populaire Ferg Burger en spelen een potje frisbee golf in Queenstown Gardens.

Iets verderop in Wanaka staat de volgende extreme sport op het programma. Op de camping kunnen we eindelijk even al onze kleding wassen en relaxen we een dagje in de zon. De volgende dag 12:45 staan we klaar op het vliegveld van Wanaka. Een piloot van Zuid-Afrikaanse afkomst gaat Niels leren vliegen in een klein propellervliegtuigje en ik mag als passagier gratis mee. Niels mag zelf opstijgen en het vliegtuig besturen. Hij is helemaal in zijn element en ik geniet ondertussen van het prachtige uitzicht over Lake Wanaka en de omringende bergen. Zoals ik bij het paragliden, mag Niels hier een 360 graden bocht maken en ook hier hangen we bijna op zijn kop. De G-krachten houden hier duidelijk langer aan en dat voel je door je hele lichaam. Na de landing moet je dan ook weer even kort aarden. Na een ‘tot ziens’ van onze Zuid-Afrikaanse piloot, maken we allerlei ambitieuze plannen voor thuis, zoals het halen van een vliegbrevet en een brevet om zelfstandig te kunnen paragliden. Achja, misschien komt er thuis helemaal niks van. Who cares, we genieten van het moment!

Vliegen in Wanaka

Na een korte stop in Paradise, een van de plekken waar Lord of the Rings is opgenomen, is het tijd voor de westkust. De afstanden worden langer, de haarspeldbochten nemen toe, de temperatuur daalt wat en meren maken plaats voor dichtbegroeide regenwouden. We zitten veel in de auto en komen aan het einde van de middag pas aan bij de Fox en Franz Josef Gletsjer. We waren al gewaarschuwd dat het wat kon tegenvallen en dat deed het eerlijk gezegd ook. Een gletsjer is best indrukwekkend, maar deze twee zijn de afgelopen tientallen jaren enorm in formaat afgenomen. Er staan zelfs bordjes langs de weg die aangeven waar de gletsjer nog lag in o.a. 1975. Dat is ongeveer een uur lopen van waar nu de gletsjer ligt, alleen nog hoog op de berg… De lange westkust zetten we voort en we passeren een aantal goudmijndorpjes, waaronder Ross, Hokitika, Geymouth en Charleston. We maken een aantal hikes en komen onderweg langs oude buizen, gereedschappen, huisjes, en tunnels uit de goudmijntijd rond 1850. Blijkbaar geen toeristische trekpleisters, want meestal mogen we de route geheel met zijn tweeën afleggen. Vooral de tunnels leveren veel plezier op wanneer we gewapend met een hoofdlamp het donker in lopen, op zoek naar verborgen plekjes en glow worms.

Tunnel Terrace Walk

Bijna moeten we het zuidereiland achter ons laten. Het Abel Tasman Park staat nog op het programma als laatste stop. Hoewel 17 graden met zon een prima temperatuurtje is, vonden we het minder geschikt voor watersportactiviteiten en mooie stranden. We richten ons daarom op Golden Bay en bezoeken wat kleine highlights op de route. En, niet geheel onbelangrijk, Niels is jarig! Daar moet op gedronken worden en dus bezochten we de kroeg om daarop te proosten =)

Op dit moment zitten we in de hoofdstad Wellington, met de afgelopen drie dagen heel veel regen! En dan is een camper toch een stuk minder fijn dan een eigen huis. We fantaseren even over thuis, hoe we op zondag altijd samen op de bank liggen te kijken naar de Eredivisie of lekker slapen in ons eigen bed. Reizen gaat niet altijd over rozen =p Gelukkig ziet het weer er vanaf morgen weer beter uit (zon!) en lijkt dat voorlopig ook even aan te houden.

Op naar onze reis door het noordereiland!

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Wat ziet Nieuw-Zeeland er mooi uit en wat klinkt jullie reis geweldig! Ik ben stiekem een klein beetje heel erg jaloers. Ook heel gaaf, die pinguin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *