Kathedraal Christchurch
De nasleep van de aardbeving in Christchurch
25 maart 2017
Geeloogpinguïn in Nieuw-Zeeland
Pinguïns spotten in Nieuw-Zeeland
1 april 2017

#3 Wereldreisdagboek 2017

Lake Tekapo

Tijd voor de derde update over onze wereldreis. Ondertussen zijn we een maand onderweg en mogen we nog steeds genieten van het prachtige Nieuw-Zeeland.

In de vorige update liet ik weten dat er maar weinig woorden nodig zijn om dit land aan de andere kant van de wereld te beschrijven. Het is hier ontzettend mooi, maar daardoor ben ik vergeten om jullie te vertellen wat we zoal hebben gedaan =)

De grote rondreis door Nieuw-Zeeland startte voor ons in de grootste stad van het zuidereiland. Christchurch is een stad met een verhaal. De stad staat tegenwoordig vooral bekend vanwege de heftige aardbevingen de afgelopen jaren, waaronder recent nog in november 2016. Het litteken is nog goed zichtbaar. Historische gebouwen staan nog in de steigers, waaronder de inmiddels iconische kathedraal die herhaaldelijk gerenoveerd wordt en weer instort. De inwoners zitten echter niet bij de pakken neer en brengen de stad weer tot leven. Kunstenaars fleuren de boel op met kleurrijke kunstwerken, de botanische tuin biedt plaats voor zomerse dagen en containers, bedoeld als tijdelijke huisvesting voor winkels en horecagelegenheden, is uitgegroeid tot de meest hippe plek van de stad.

De wegwerkzaamheden rondom Christchurch maken plaats voor eenzame wegen door heuvelachtig groen landschap. In de verte duiken daar ineens de Zuidelijke Alpen op met als stop het plaatsje Tekapo. Tekapo licht op door het grote turquoise blauwe meer omringd door een grote bergketen. Net alsof je live in een gefotoshopt plaatje staat en we nemen dan ook de tijd om in het zonnetje te genieten van het uitzicht. Later bekijken we datzelfde uitzicht vanaf hoogte door naar het Mt John Observatory platform te rijden. Wat een plaatje!

Een hike biedt de volgende dag ook vanaf de heuvels een uitzicht over de turquoise gekleurde meren en tijdens zonsondergang mogen we opnieuw naar Mt John Observatory. Dit keer voor een tour over astronomie. Normaal gaan deze tours met groepen van 20 tot 30 man tegelijk, maar het geluk is aan onze zijde en we starten de bijna privé tour met alleen ons en Tim de Duitser. Een kijkje achter de schermen geeft een kijkje in de keuken van de astronoom en een gids vertelt uitgebreid over de telescopen, werkwijzen en onderzoeken die worden uitgevoerd. Na een korte presentatie wordt de tour afgesloten met, hoe kan het ook anders, sterrenkijken. Hoewel sterrenkijken inclusief de indrukwekkende Melkweg ook gewoon kan vanaf een donkere camping, is sterrenkijken met een telescoop toch wel andere koek. Ontelbare sterren verschijnen in het gezichtsveld en de gids legt uit welke ster welke naam heeft, hoe oud ze zijn, hoever ze bij elkaar en van de aarde vandaan staan en wat de kleur zegt over de toestand van de ster. Hoewel de activiteit een prijzige bezigheid is, is dat het geld meer dan waard.

De Zuidelijke Alpen moeten ook even van dichtbij worden bekeken en dus staat een ritje richting de Mount Cook op het programma. De Zuidelijke Alpen zijn indrukwekkend te noemen, maar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland steekt daar met kop en schouders bovenuit. Dat is alleen al te zien aan de besneeuwde bergtop en de punt die als een torentje boven de rest uitsteekt. Het Visitor Centre raadt de drie uur durende Hooker Valley Track aan. Deze terecht populaire tocht leid je langs gletsjermeren met drijvende ijsschotsen, bergen met besneeuwde toppen, touwbruggen over de hard stromende rivieren, gletsjers en natuurlijk op de achtergrond de Mount Cook. Het was af en toe even afzien, maar ook deze tocht was het meer dan waard!

Het mooiste kampeerplekje van Nieuw-Zeeland vinden we hier niet ver vandaan en is nog gratis ook. Schrijf Lake Pukaki Reserve maar vast op je lijstje voor wanneer je Nieuw-Zeeland gaat bezoeken.

Onze zoektocht naar de zeldzame geeloogpinguïn start in de plaats Oamaru. De totale populatie wordt op dit moment geschat op zo’n 3500 tot 4200 pinguïns en ze komen alleen rondom Nieuw-Zeeland voor. Een beetje research leid je naar het juiste strand om deze bedreigde diersoort te spotten in zijn eigen leefomgeving zonder ze te storen. Aan het eind van de middag tot zonsondergang komen de geeloogpinguïns aan land om te broeden of hun jongen te voeden. De juiste plek is gespot, de camera staat gereed en onze ogen staan op scherp. Lang hoeft er niet gewacht te worden, want binnen het half uur komt de eerste pinguïn het strand op waggelen en niet veel later volgt zelfs een tweede. De zoomlens was nodig om het moment vast te leggen, maar het is gelukt!

De zoektocht naar pinguïns stopte niet bij het spotten van de geeloogpinguïn, want ook de blauwe pinguïn, de kleinste ter wereld, komt in Nieuw-Zeeland voor. Hiervoor kun je op de tribune plaatsnemen die speciaal is ingericht om bezoekers op afstand de arriverende kleine pinguïns te aanschouwen. Gratis kan ook en daarvoor werd Otago Peninsula bezocht. Pilot Beach om precies te zijn, met de camper gratis geparkeerd op een uitzichtpunt uitkijkend op het strand van aankomst. Deze pinguïns komen pas na zonsondergang aangewaggeld en dus brachten we de rest van de dag door in Otago Peninsula en in de studentenstad Dunedin. Daar werd, zoals studenten dat doen, een biertje gedronken op het terras en in Otago Peninsula vloog de Koningsalbatros nog even voorbij. De avond valt en de zon zakt in de zee. In het pikkedonker is het wachten begonnen en dat vraagt wat geduld. Gelukkig wordt het wachten beloond met meerdere blauwe pinguïns die niet waggelend, maar rennend het strand op komen.

We zijn nog geen twee weken in Nieuw-Zeeland, maar jeetje wat is er veel te zien en wat is het hier mooi!

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

4 Comments

  1. Marcel schreef:

    Ik had ze al op Instagram voorbij zien komen maar wat een prachtige foto’s Shamira! Jullie hebben al veel gezien en gedaan, en het afzien vergeet je dan weer snel. Geniet!

  2. Marcella schreef:

    Gaaf dat je pinguïns gespot hebt! Wij hadden geen geluk met de gele, maar hebben de blauwe wel gezien. Gave diertjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *