Opwarmen bij het kampvuur, het surfboard inruilen voor een snowboard en wakker worden met een vers laagje sneeuw rondom de camper. Veel mensen moeten er niet aan denken, maar winterkamperen heeft zo zijn charme. Van de frisse nachten in Spanje tot bevroren wenkbrauwen in het hoge noorden. Tijdens de wintermaanden kan het op veel plekken in Europa erg koud zijn en zelfs sneeuwen en vriezen. In dit artikel delen we daarom meer over winterkamperen met de camper en onze beste tips over hoe je het binnen warm houdt.
Hoewel we elk jaar weer blij zijn als het lentezonnetje zich na een lange winter weer laat zien, verschijnt er ook altijd een grote glimlach op ons gezicht als de winter zich aandient. We zijn weliswaar niet zo gek op de Nederlandse winter, maar als er sneeuw voorspelt is gaan we er graag op uit om te kamperen met ons camperbusje. Sterker nog, we zijn al meerdere winters met onze camper naar het hoge noorden in Scandinavië gereisd en inmiddels is dat een van onze favoriete seizoenen daar geworden. De winter heeft wat dat betreft gewoon net dat beetje extra. De rust in deze periode, rijden door winter wonderland en warme kampvuurtjes maken heeft nu eenmaal zo zijn charme. Door onze winters in Scandinavië weten we ook wat echte kou is en welke maatregelen je het beste kan nemen om het binnen warm te houden. Hieronder delen we onze 6 beste tips. Heb je plannen om in de winter naar hoge noorden te reizen? Lees dan ook onze blog over met de camper in de winter naar Scandinavië reizen.
#1 Kachel
Het belangrijkste om het binnen in de camper warm te houden is een kachel. Je kunt namelijk van alles doen om geen warmte uit de camper te laten ontsnappen, maar als er geen warmte wordt toegevoegd zal het binnen ook niet opwarmen tot een comfortabele temperatuur. Als je een klein camperbusje hebt en veel op campings aan de walstroom staat is een elektrisch kacheltje een optie, maar voor middelgrote tot grote campers is dit vaak niet genoeg en als je ook graag vrij wil staan is een elektrische kachel geen optie omdat deze dan binnen no time je huishoudaccu leeg trekt. Een dieselkachel is dan een beter alternatief. Het voordeel van een dieselkachel is dat deze ook met een laag vermogen (zoals een 2kw) het binnen al snel en goed warm krijgt en ze zuinig zijn in verbruik. Bovendien rijden veel campers op diesel. Daardoor kun je de kachel aansluiten op de dieseltank van je camper.
Lees hier meer over een dieselkachel in de camper
#2 Isoleren
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Je kunt het binnen met behulp van een kachel opwarmen tot een aangename temperatuur, maar als je nauwelijks iets doet om die warmte binnen te houden blijf je flink stoken. De combinatie isoleren + een dieselkachel is dan ook de beste optie voor als je graag met de camper gaat winterkamperen. Bovendien kan de juiste isolatie ook zorgen voor minder condensvorming en daarmee de kans op roest verkleinen. Na het ombouwen van twee bestelbussen naar camper en vele winterkampeertrip schreven we eerder een blog met alle informatie over het isoleren van een camper. Hier vind je meer informatie over de verschillende isolatiematerialen, welke voor- en nadelen er zijn en waar je het materiaal voordelig kan bestellen.
#3 Raamisolatie
Via de ramen van een camper ontsnapt veel warmte. Met een stuk isolatiemateriaal ervoor merk je dan ook al snel verschil. Als isolatiemateriaal kun je bijvoorbeeld gebruik maken van gordijnen, maar er bestaan ook window covers voor bestelbussen die precies in het raam passen. Daarmee zijn vaak ook alle open kieren dicht en heb je naast extra isolatie gelijk ook verduistering voor de ramen tijdens het slapen. Ben je zelf handig met een naaimachine? Dan kun je natuurlijk ook zelf gordijnen of window covers maken.
#4 Parkeer in de zon en uit de wind
Tijdens de zomermaanden warmt een camper in de zon binnen no time op naar loeihete temperaturen. Tijdens de wintermaanden zal dat niet zo snel het geval zijn, maar de zon doet ondanks haar lage zonkracht nog altijd goed haar werk. In de zon parkeren kan daarom zeker helpen om het overdag al wat aangenamer in de camper te krijgen. Mogelijk warmt het zelfs voldoende op dat je niet eens een kachel nodig hebt. Dat scheelt weer brandstof en een beetje accucapaciteit die nodig is voor de gloeiplug en ventilator van een dieselkachel. Waait het buiten hard? Zoek dan een plekje uit de wind. Vooral zelfbouw campers die gebouwd zijn op basis van oude voertuigen of klassieke bestelbussen hebben namelijk veel kieren. Vooral bij de achterdeuren, portierdeuren en de schuifdeur. Met een harde wind die vol op de camper staat en kieren die niet goed afgewerkt zijn kan er veel tocht naar binnen komen. Parkeren achter beschutting is dan zeker een aanrader.
#5 Warme kleding
Vergeet ook niet om je warm aan te kleden. Warm aankleden doe je vooral door te werken met laagjes. Begin dus met een laagje thermokleding, gevolgd door dunne onderkleding en daar overheen warme kleding zoals een warm fleecevest. Maar denk ook aan warme wollen sokken en een muts op je hoofd. De meeste kou verlies je namelijk via het hoofd en de voeten. Heb je nog steeds last van wintertenen? De vloer van een camper – ondanks isolatie – voelt altijd kouder aan omdat kou van onderaf komt en warmte stijgt. Leg daarom een kleedje op de vloer en draag naast warme sokken ook warme sloffen.
#6 Elektrisch deken
Sommige mensen vinden het niks, maar als je om wat voor reden dan ook de kachel niet de hele nacht aan wil laten staan is een elektrisch deken echt een life saver! Een elektrisch deken verbruikt veel minder stroom dan je in eerste instantie misschien zou denken, terwijl het je wel de hele nacht heerlijk warm houdt. Dat komt natuurlijk omdat de warmte alleen lokaal zijn werk hoeft te doen en je er direct met je hele lichaam opligt. Ben je ondanks de koude nachten een warme slaper? Koop dan een elektrisch deken met verschillende warmtestanden en eentje die na een x aantal uur vanzelf uitgaat. Er bestaan zelfs tweepersoons elektrische dekens die je voor elke zijde afzonderlijk van elkaar kan instellen. Zo kun je jouw kant warmer of minder warm zetten dan die van de zijde waar je partner ligt.
#7 Kampvuur
Buiten een fikkie stoken vinden we natuurlijk allemaal leuk en buiten dat het warmte afgeeft is het ook nog eens hartstikke gezellig. Ook een kampvuur is dus ideaal! Wij maken vaak gebruik van deze Solo Stove, die door zijn ontwerp en houtvergassingsmethode nauwelijks rookt en extra veel warmte afgeeft.
#8 Warme dranken
Een inkoppertje natuurlijk, maar na een winterse activiteit buiten in de sneeuw doet een warm kopje thee wonderen. Zeker als de kachel nog niet lekker warmgedraaid is en de ijspegels aan de dakrand van de camper hangen. Of een kop koffie natuurlijk. Of een heerlijk kopje soep als maaltijd. Genoeg warme opties in de camper!
#9 Antivries of zout in de afvalwatertank
Tegenwoordig hebben de meeste campers hun afvalwatertank buiten hangen, bijvoorbeeld onder de camper. Super praktisch om het afvalwater te lozen, maar tijdens een winterkampeertripje loop je het risico dat de inhoudt bevriest en dat zou toch wel erg onhandig zijn. Dat probleem is simpel op te lossen door een beetje antivries of zout in de afvalwatertank te gooien. Ga je vaker dan een keertje winterkamperen? Dan kan het lonen om te investeren in een 12V verwarmingsmatje die je tegen de onderkant van de afvalwatertank plakt. De verwarmingsmat slaat aan bij een temperatuur van een paar graden boven 0 om bevriezing te voorkomen en gaat weer uit als het weer voldoende op temperatuur is gekomen.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.