Zelfs de ervaren zeiler heeft er weleens last van: zeeziekte. Zeeziekte is een super nare ervaring, vaak ook omdat je op het water zit en daardoor niet zomaar af kan stappen met weer vaste grond onder de voeten. Je kunt onder andere last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en overgeven. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kan toepassen om zeeziekte te voorkomen of om de verschijnselen te verminderen. In dit artikel delen we onze 8 beste tips!
Bij zeeziekte registreert het evenwichtsorgaan het op en neer deinen van de boot, terwijl je ogen door naar de omgeving te kijken iets anders waarnemen. Wat je ziet en wat je voelt zijn dus niet hetzelfde en daardoor raken je hersenen in de war. Hierdoor krijg je last van de eerder genoemde verschijnselen. Vooral duizeligheid en misselijkheid komt veel voor. Ook ervaren zeilers hebben hier overigens weleens last van. Voel je dus niet bezwaard als je ondanks onderstaande tips toch zeeziek wordt. Veel mensen hebben er last van en juist ervaren zeilers weten hoe vervelend het is en zullen alleen maar begrip hebben en proberen te helpen om je beter te voelen.
Tips tegen zeeziekte
Last hebben van zeeziekte is geen pretje, maar gelukkig zijn er wel best wel wat mogelijkheden om de verschijnselen te voorkomen of te onderdrukken zodat je er minder last van hebt. Hieronder delen we onze 8 beste tips tegen zeeziekte.
#1 Begin uitgerust aan je reis
Kleed je warm aan, eet wat van te voren en geniet verder gewoon lekker van het zeilen. Neem reispillen mee voor het geval dat, maar maak je verder niet te veel zorgen. Als je er continu mee bezig bent in je hoofd ga je elke deining voelen en word je vanzelf duizelig en misselijk, ook al was dat nergens voor nodig geweest.
#2 Let op wat je eet en drinkt
Op een lege maag gaan zeilen is niet zo’n goed idee. Eet daarom wat van te voren, maar eet geen zware maaltijden en vermijd eten met te veel vet en suiker. Dat zorgt er alleen maar voor dat je extra misselijk wordt op het moment dat je wel last krijgt van zeeziekte. Eet daarom liever lichte maaltijden zoals toast, crackers, rijstwafels of beschuit. Vergeet ook niet voldoende te drinken. Als je niet genoeg drinkt krijg je vanzelf hoofdpijn en word je duizelig. Drink daarom voldoende en bij voorkeur water of (gember)thee. Dat hydrateert en gember schijnt ook goed te helpen tegen zeeziekte en misselijkheid. Vermijd in ieder geval dranken zoals koffie, alcohol en vruchtensappen. Deze hebben een averechts effect en zorgen er alleen maar voor dat je extra misselijk wordt als je toch last krijgt van zeeziekte.
#3 Zeil op kleinere wateren en meren
Ga je voor eerst zeilen of weet je dat je gevoelig bent voor zeeziekte? Zeil dan alleen op kleinere wateren en meren en vermijd de zee. De zee is doorgaans veel ruiger en heeft een hogere golfslag dan veel kleinere wateren en meren hebben. En minder golfslag zorgt er logischerwijs voor dat je minder snel zeeziek wordt. Ook grotere meren zoals het Markermeer en IJsselmeer kun je op een dag met veel wind misschien beter vermijden. Daar kan de golfslag juist snel en kort achter elkaar vallen, waardoor je ook sneller zeeziek wordt.
#4 Zeil met een catamaran en/of kies voor een groter schip
Een groter schip en zeker een catamaran ligt stabieler op het water dan een kleiner of enkelrompschip. Daardoor heb je minder last van de golfbewegingen en raken je hersenen minder in de war van wat je evenwichtsorgaan voelt en wat je ogen zien.
#5 Kies de juiste plaats op het schip
Hetzelfde geldt voor de plaats op het schip waar je je bevindt. Ga in ieder geval niet naar binnen en blijf altijd buiten op het dek van het schip. Buiten is er frisse lucht en kun je naar de omgeving blijven kijken, terwijl je binnen al snel je oriëntatie kwijtraakt en daardoor alle golfbewegingen extra goed voelt. Zelfs de ervaren zeiler heeft binnen regelmatig last van zeeziekte. Een goede plek is om bijvoorbeeld plaats te nemen achter het roer. Je hebt daardoor meer controle over het schip zelf en kunt beter anticiperen op de golfbewegingen die komen waardoor je minder snel zeeziek wordt.
#6 Kijk naar de horizon
Waar je ook op het dek zit, belangrijk is dus ook om zoveel mogelijk richting de horizon te blijven kijken. Je hebt dan meer controle op wat je ogen zien en kunt daardoor de bewegingen die je evenwichtsorgaan registreren beter onderdrukken. Daarmee voorkom je dat je hersenen in de war raken. Kijk dus tijdens het zeilen niet te veel op je telefoon en ga geen boek lezen bijvoorbeeld.
#7 Gebruik medicatie
Weet je al van jezelf dat je gevoelig bent voor zeeziekte of ga je voor het eerst zeilen en ben je bang om zeeziek te worden? Gebruik dan medicatie om verschijnselen zoals duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn te voorkomen of te onderdrukken. Zo bestaan er zeeziekte pleisters en reispilletjes. Ook kan een watje in één oor (in het linkeroor als je rechtshandig bent en in het rechteroor als je linkshandig bent) helpen. Dit zou werken omdat je dan een andere waarneming van geluid krijgt waardoor de bewegingen in het slakkenhuis veranderen en je evenwichtsorgaan minder in de war raakt. Niet alles werkt bij iedereen even goed en van bepaalde medicatie kun je erg slaperig worden. Het is dus even uitproberen wat voor jou wel en niet werkt.
#8 Accepteer het als je wel zeeziek bent
Soms ben je ondanks alle toegepaste tips nog steeds erg gevoelig voor zeeziekte. Ik word bijvoorbeeld al zeeziek op een veerboot naar Texel en soms zelfs al tijdens een klein boottochtje op een recreatieplas. Ik heb meerdere keren geprobeerd te varen en te zeilen, maar op een meerdaagse zeiltocht met een catamaran in Australië na (blijkbaar hadden ze daar héle goede reispillen) helpt bij mij niks en word ik iedere keer dat ik op een boot stap toch weer zeeziek en voel ik me flink beroerd. Op een gegeven moment is het dan beter om het gewoon niet meer te proberen en te accepteren dat zeilen niet je ding is.