De oversteek vanuit Nederland naar Engeland maken met een eigen zeilboot is een stap waar veel zeilers van dromen. Want voor wie de Waddenzee en alle randmeren heeft uitgespeeld, is de aantrekkingskracht van de Noordzee groot. Maar ondanks het kiezen van het ruime sop zonder meteen de oceaan over te steken brengt natuurlijk nog steeds wel wat uitdagingen met zich mee. Wat mag niet ontbreken in je uitrusting? Welke voorbereidingen moet je treffen? Welke invloed heeft de Brexit? En hoelang duurt het eigenlijk om naar Engeland te zeilen? In deze blog lees je alles over het maken van ‘de oversteek’!
Hoelang duurt het om naar Engeland te zeilen?
Om de oversteek naar Engeland te maken (en weer terug) is het verstandig om je route van te voren te bepalen. Zo kun je je beter voorbereiden en rekening houden met zaken zoals de vaartijd, ander ‘verkeer’ dat je onderweg kan tegenkomen en het in kaart brengen van alternatieve routes en/of havens indien het weer bijvoorbeeld ineens omslaat en je de geplande route niet volgens plan kan voortzetten. Je uiteindelijke bestemming in Engeland is waarschijnlijk ook afhankelijk van je startpunt. In Nederland zijn er een aantal plekken vanaf waar je kan vertrekken, zoals Den Helder, IJmuiden, Scheveningen en Zeeland (Stellendam, Neeltje Jans sluit, Vlissingen of Breskens), maar in de basis wordt dit natuurlijk bepaald door de ligplaats van de boot. Populaire bestemmingen om in Engeland naartoe te varen – van noord naar zuid – zijn Lowestoft, Ramsgate en Dover.
De totale oversteek – afhankelijk van je vertrekpunt – is zo’n 90 mijl tot 110 mijl (nm) wanneer je van Nederland naar Lowestoft in Engeland wilt zeilen. Vertrek je zuidelijker en steek je over naar Ramsgate of Dover, dan is de oversteek naar Engeland korter en zit je rond de 80 mijl (nm) als je in een rechte lijn vaart. Met een gemiddelde vaarsnelheid van 5 knopen ben je theoretisch gezien dan ergens tussen de 16 uur en 24 uur aan het varen. Dit betekent dat je in vrijwel alle gevallen ook ’s nachts of in ieder geval in het donker aan het zeilen bent. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Vooral omdat de Noordzee een van de drukst bevaren zeeën ter wereld is! En het is er niet alleen druk met grote zeevaart en shipping lanes die je (loodrecht) zal moeten kruizen, ook het aantal windmolenparken op zee neemt snel toe. Sommige van deze windmolenparken mag je doorvaren als je een schip hebt dat kleiner is dan 24 meter, maar er zijn wel strikte regels op van toepassing. Lees je daarom van tevoren goed in op de website van het Noordzeeloket en bekijk de compacte gedragscode voor het doorvaren van windmolenparken.
Omdat er nogal wat gaande is op de Noordzee moet je recente waterkaarten gebruiken voor het plannen van je vaarroute naar Engeland. Verder is het goed om te weten dat je met een kleine zeilboot vrijwel nooit voorrang hebt en jij degene bent die zich aan vrijwel iedereen op de Noordzee moet aanpassen. Let hier extra op bij het kruizen van shipping lanes. Om je een idee te geven van deze shipping lanes kun je deze kaart (ter indicatie!) gebruiken. Het uitzetten van je route en navigatie kun je natuurlijk op dezelfde manier doen zoals je dat ook voor de Waddenzee en randmeren doet. Wij raden een kaartplotter (eventueel op een iPad) aan, maar zorg ook voor een recente waterkaart voor het geval er een elektrische storing optreedt.
Wat heb je nodig om naar Engeland te zeilen?
Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Logischerwijs zorg je ervoor dat de boot waar je mee gaat varen in orde is. De belangrijkste onderdelen die in orde moeten zijn, is onder andere de mast, zeilen, romp, het roer en de motor, maar kijk zeker ook naar afsluiters en navigatie apparatuur. Een goed functionerende marifoon is eveneens van groot belang. Je moet namelijk kunnen communiceren bij het oversteken van shipping lanes. Daarnaast is AIS (min. Klasse B) verplicht bij het doorvaren van windmolenparken, maar ook met het oog op de drukte op de Noordzee is een AIS installatie zeker aan te raden. Want hoewel je theoretisch zichtbaar bent voor andere schepen met een radarreflector is het ook maar minimaal. Een AIS installatie maakt je overigens niet alleen voor anderen beter zichtbaar (inclusief veel extra informatie), maar het zorgt er ook voor dat jij andere schepen ziet aankomen. Omdat de kans groot is dat je in het donker zal varen is goede verlichting ook essentieel. Check de werking van alle verlichting daarom goed voor vertrek.
Een ander belangrijk onderdeel om rekening mee te houden is natuurlijk veiligheid. Je gaat tenslotte de open zee op en dat vraagt om extra veiligheidsmaatregelen. Zo heb je onder andere een radarreflector en gele Q seinvlag nodig. Controleer ook de rest van je uitrusting. Zijn de patronen in de reddingsvesten bijvoorbeeld nog goed? Zijn je noodsignalen niet over datum? Zijn de batterijen van de handmarifoon nog opgeladen? En als je een reddingsvlot of bijboot hebt is dit een goed moment om deze nog eens extra te controleren. Vergeet ook niet om de ‘standaard’ veiligheid uitrusting zoals brandblussers, gereedschap, veiligheidslijnen en de EHBO doos te controleren of deze nog goed en/of compleet zijn.
Verder moet je voorbereidingen treffen voor het weer. Vaar je solo, dan ben je de enige die dit doet, maar in alle andere gevallen raden we altijd aan om minimaal twee personen de weersverwachting uit te laten zoeken zodat je hier gezamenlijk beslissingen over kan nemen. Bij een ongeval of (ernstige) zeeziekte – jazeker, dat overkomt soms zelfs de beste zeilers – mag het niet zo zijn dat bij het wegvallen van de kapitein het schip stuurloos is. Een back-up plan hoort dus zeker bij het voorbereiden van een oversteek naar Engeland. Plan wat betreft het weer het liefst een paar dagen vooruit. Waarschijnlijk wil je ook weer van Engeland terug naar Nederland zeilen en naast slecht weer wil je dat liever ook niet doen bij een krachtige oostenwind. Vergeet ook niet de stroomkaart /getijdenkaart te bekijken. Omdat de oversteek lang is krijg je hoe dan ook te maken met getijden en dan is het goed om op de hoogte te zijn zodat je weet wat je kan verwachten. Zeker met betrekking tot de Engelse havens en ondiepten.
Inklaren / Brexit / Douane
In het bijzonder willen we nog even de Brexit noemen. Omdat Engeland door de Brexit officieel niet meer bij de EU hoort, zijn de procedures (ook wel inklaren genoemd) om te kunnen reizen naar Engeland anders geworden. Dit geldt ook als je naar Engeland gaat zeilen. Om het kort en overzichtelijk te houden zijn dit de stappen die je moet nemen:
- Je reist naar een bestemming buiten de EU en daarom heb je een geldig paspoort nodig.
- Voordat je aan de oversteek begint kun je het beste eerst een C1331 (deel 2) formulier invullen met daarop alle gegevens over de bemanning en de boot. Gebruik het e-C1331 formulier als je deze na het invullen als Excel bestand (geen PDF!) per e-mail opstuurt. Gebruik het C1331 formulier (PDF) als je deze uitprint en ingevuld per post wilt opsturen. Zo hoef je niet lang voor de kust te blijven liggen in afwachting van toestemming (succesvolle inklaring).
- Bij het betreden van de 12-mijlzone (de Engelse territoriale wateren) maak je een ‘Advanced Notification’ door je telefonisch te melden via de National Yachtline op telefoonnummer +44 300 123 2012. Hier wordt tevens gevraagd om ‘Goods to declare’: toegestaan is 42 liter bier of 18 liter wijn, 4 liter sterke drank, 200 sigaretten en eten voor eigen consumptie. Huisdieren op je boot meenemen naar Engeland is niet toegestaan. Een huisdier mag je alleen meenemen per vliegtuig, veerboot of via de kanaaltunnel. Bekijk hier wat je maximaal mag meenemen naar Engeland zonder goods to declare.
- Hierna hijs je de gele Q-seinvlag (deze mag pas weg ná het succesvol inklaren). Let op: je mag dan nog niet van de boot af.
- De National Yachtline legt uit hoe je toestemming krijgt van de (dichtstbijzijnde) Border Force. Dit is noodzakelijk voor ieder persoon die niet de Britse of Ierse nationaliteit heeft. Pas als je ook van de Border Force toestemming hebt gekregen mag je van boord.
Vertrek je weer uit Engeland om weer terug naar Nederland te zeilen? Ook dan is het niet zomaar ’trossen los en gaan’. Je zult je eerst moeten uitklaren, dat doe je via de volgende stappen:
- Opnieuw invullen van het e-C1331 formulier en deze (bij voorkeur) per e-mail opsturen.
- Is je vertrek toch vertraagd met meer dan 48 uur of gaat het helemaal niet door? Laat het dan weten aan de Border Force door het e-C1331 formulier opnieuw te sturen per e-mail met in de onderwerp regel de tekst: ‘voyage abandoned or delayed’.
Meer info voor je aankomst in de UK:
https://www.gov.uk/guidance/sailing-a-pleasure-craft-that-is-arriving-in-the-uk
Meer info voor je vertrek uit de UK:
https://www.gov.uk/guidance/sailing-a-pleasure-craft-that-is-departing-from-the-uk
Let op: mogelijk bevat dit artikel verouderde of onjuiste informatie. Controleer daarom altijd alle informatie, veiligheidseisen en regels nog eens extra voor vertrek.