Sta je op het punt om jouw kampeeruitrusting uit te breiden met een daktent? Dan is het bij je zoektocht handig om rekening te houden met dat niet elke daktent geschikt is voor elke auto. Daarom is het goed om eerst te kijken wat wel en niet past bij jouw auto, zodat je weet waar je op moet letten en welke daktenten in aanmerking komen voor jouw kampeeravontuur. In deze blog deel ik daarom een aantal bruikbare tips om op te letten bij het kiezen van de juiste daktent.
Daktenten bestaan al tientallen jaren, maar met de toenemende populariteit van kamperen en overlanden is ook het gebruik van een daktent steeds populairder geworden. Misschien doet het denken aan vroeger toen je als kind graag in boomhutten klom, maar een daktent is natuurlijk ook gewoon super praktisch. Het is makkelijk opzetten (vaak hoef je alleen de hoes eraf te halen, wat riemen los te maken en de tent uit te klappen) en ook best comfortabel. Bovendien lig je veilig boven de grond voor dieren die over de grond kruipen en scheelt het ruimte achterin de auto omdat je geen losse tent en bijbehorende spullen hoeft mee te nemen.
Kortom, een daktent is de ideale optie voor iedereen die graag met de auto op reis gaat om te kamperen en overlanders die niet in hun voertuig kunnen slapen en ruimte willen besparen. Maar zoals gezegd past niet elke daktent op elke auto. Hieronder vind je daarom 5 tips die belangrijk zijn voordat je een daktent gaat aanschaffen. En twijfel je toch ergens over of zoek je advies? Breng dan eens een bezoekje aan de showroom van Daktent.nl in Baarn. Zij hebben het grootste aanbod van daktenten in Europa en in de showroom hebben ze ruim 35 daktenten openstaan zodat je die in het echt kan bekijken en ervaren door erin te klimmen. Tevens kan Daktent.nl je helpen met advies (ze hebben mij heel goed geholpen bij de keuze voor een daktent voor mijn Suzuki Jimny) en de montage voor je uit handen nemen als je dat wil.
#1 Hoeveel personen moeten in de daktent kunnen slapen
Om te beginnen is het natuurlijk handig om te bepalen hoeveel personen er in de daktent moeten kunnen slapen. Naast het aantal personen in algemene zin kun je ook specifieker kijken naar hoeveel volwassenen en kinderen, en hoe groot het matras daarvoor moet zijn. Een daktent voor bijvoorbeeld twee personen heeft namelijk niet altijd dezelfde maat. Zo heb ik een daktent die geschikt is voor twee personen, maar de maximale breedte van het matras is slechts 120 cm. Ik zal er vooral alleen in slapen en af en toe samen met Niels, maar in beide gevallen is dat prima. We zijn namelijk allebei niet zo groot en in ons camperbusje slapen we ook in een bed met deze breedte. Maar misschien is dat voor jou of jullie anders. Kijk daarom niet alleen naar het aantal personen, maar ook naar de verhouding volwassenen/kinderen en hoe groot het matras is als de daktent is uitgeklapt.
#2 Maximale daklast van de auto
Een daktent weegt al snel tientallen kilo’s en hoewel je misschien zou verwachten dat elke auto dit gewicht wel mag dragen, is dat zeker niet altijd het geval. Goed om te weten is dat de maximale daklast overigens niets te maken heeft met het gewicht dat het dak mag dragen tijdens het kamperen. Dat is over het algemeen geen probleem en wat dat betreft is vrijwel elke auto wel geschikt voor een daktent. Wel heeft de maximale daklast te maken met de stabiliteit van de auto tijdens het rijden en de veiligheid van inzittenden bij een ongeluk waarbij de auto sneller kan omslaan. Afhankelijk van het formaat van de auto, het type auto (sedan of stationwagen bijvoorbeeld) en de kwaliteit van het materiaal en de ophanging van de auto vanuit de fabrikant kan de maximale daklast per auto erg verschillen. Zo zijn er auto’s met een maximale daklast van 100 kg, maar ook auto’s met een maximale daklast van slechts 30 kg. Controleer dit daarom van tevoren om te bepalen welke daktenten geschikt zijn voor jouw auto. Houd bij de maximale daklast van de auto ook rekening met het gewicht van de dakdragers of het dakrek/imperiaal waar de daktent op wordt gemonteerd. Het gaat tenslotte om het totale gewicht op het dak, dus de daktent inclusief de dakdragers of het dakrek.
Informeer bij de fabrikant van jouw auto of zoek de maximale daklast op via Autoweek.nl
#3 Maximaal laadgewicht van een dakrek of dakdragers
Nog een gewicht om op te letten is het maximaal laadgewicht van het dakrek of de dakdragers waar de daktent op wordt gemonteerd. Zo heeft een dakrek of imperiaal over het algemeen een hoger maximaal laadvermogen dan een set dakdragers. Het maximaal laadvermogen is vaak te vinden bij de specificaties van het product.
#4 Afmetingen van de daktent
Naast een aantal gewichten is het ook handig om te kijken naar de afmetingen van de daktent ten opzichte van de auto zelf. Zo heeft een stationwagen logischerwijs meer lengte op het dak dan een sedan en een terreinwagen meer breedte dan een kleine personenauto. In verband met windgeruis en brandstofverbruik wil je namelijk niet dat de daktent in gesloten staat te veel uitsteekt. Daarnaast wil ik met betrekking tot de afmeting ook nog de tip noemen om rekening te houden met de kofferbak, zodat deze nog in zijn geheel open kan zonder tegen de daktent aan te komen. Hier heb je uiteraard geen last van als jouw auto een achterdeur heeft die naar de zijkant opengaat, maar de meeste auto’s hebben een kofferbak die omhoog opengaat en je wil niet dat de daktent te ver naar achter uitsteekt waardoor de kofferbak niet goed meer open kan.
#5 Soft of hardcover
Een daktent met een hardcover vinden de meeste mensen mooier, maar het heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van een daktent voorzien van een hoes. Zo is een hardcover in gesloten toestand minder kwetsbaar voor bepaalde weersomstandigheden, is deze vaak iets makkelijker op te zetten dan een daktent met hoes en is het harde oppervlakte mogelijk geschikt om er een flexibel zonnepaneel op te bevestigen. Hierdoor kun je een accu of powerstation opladen via het zonnepaneel op het dak. Een nadeel is echter dat een hardcover over het algemeen een stuk zwaarder is dan een daktent met hoes en ze ook in prijs een stuk duurder zijn. Dit maakt een hardcover daktent niet geschikt voor elk budget en elke auto.
Er zijn veel verschillende daktenten verkrijgbaar, maar op basis van bovenstaande tips kun je mogelijk al heel wat daktenten uitsluiten waardoor je een overzichtelijke selectie overhoudt waar je naar kan kijken. Dit neemt niet alleen een hoop keuzestress weg, maar je weet ook zeker dat je een daktent koopt die geschikt is voor jouw auto. Je hoeft dan alleen nog te kijken naar welke daktent je het meest aanspreekt en past bij jouw kampeerwensen. Want hoewel er grote prijsverschillen zijn, is een daktent altijd wel een flinke investering en dan is het natuurlijk wel zo fijn dat je weet waar je op moet letten bij de keuze voor een daktent. Wat dat betreft raad ik ook zeker aan om eens de showroom van Daktent.nl te bezoeken. Daar kun je jouw selectie daktenten eens in het echt bekijken en proberen, en verder om advies vragen om zo tot een goede keuze te komen.
Dit artikel bevat een gesponsorde link. Lees hier meer over in de disclaimer.