Denk je aan surfen, dan denk je al snel aan een tropische bestemming, stranden met palmbomen en zongebruinde surfers die de hoge golven trotseren. Maar surfspots zoals Hawaii zijn zeker niet de enige plekken in de wereld waar surfen populair is. Ook in minder tropische bestemmingen zoals Denemarken heerst er een echte surfcultuur. In dit artikel delen we daarom de beste surfplekken langs de noordwestkust van Denemarken.
Hoewel Denemarken ook mooie warme zomers kent is het gemiddelde klimaat hier zeker niet tropisch te noemen. Het zeewater is daarom nooit echt warm, al helemaal niet buiten het zomerseizoen om waarbij de temperatuur van het water zelfs erg koud is. Het surfen hier staat daarom ook wel bekend om het koud water surfen. Toch weerhoudt het surfers niet om wat golven te pakken. De Deense noordwestkust is namelijk uitermate geschikt om te surfen en wordt door sommigen zelfs genoemd als een van de plekken in Europa met de beste golven. De Deense kustlijn wordt hier daarom ook wel Cold Hawaii genoemd en is zowel populair onder golfsurfers als onder windsurfers en kitesurfers.
De beste surfspots in Cold Hawaii, Denemarken
Cold Hawaii is het kustgebied ten noordwesten van Denemarken. Tussen de badplaatsen Agger en Hanstholm vind je hier meer dan 30 surfspots, die door hun ligging en omgeving geschikt zijn voor verschillende surfniveaus en verschillende manieren van surfen (golfsurfen, windsurfen & kitesurfen). Een groot voordeel van Cold Hawaii is dat je vanaf Utrecht in zo’n 10 uur hier naartoe rijdt. Dat maakt deze Europese surfspot ook geschikt voor een weekendje weg. De beste tijd om hier te surfen is in de winter van november tot maart als de kans op ‘swell’ het grootst is. Swell zijn weersomstandigheden op zee – zoals een storm – die een sterke wind veroorzaken waardoor flinke golven ontstaan. De beste tijd om hier te surfen is dus in de winter, maar ook in de zomer, het voorjaar en najaar zijn er genoeg dagen met goede golven. Hou er in ieder geval rekening mee dat het zeewater het gehele jaar vrij koud is en buiten het zomerseizoen zelfs gevaarlijk koud kan worden. Het gebied heet tenslotte niet voor niets Cold Hawaii. Met een zeewatertemperatuur van soms maar een paar graden boven 0 is surfen hier dan ook een flinke uitdaging. Zorg daarom voor een (winter) wetsuit en ga in de winter nooit alleen surfen.
Zoals gezegd vind je in het kustgebied ten noordwesten van Denemarken meer dan 30 surfspots. Deze bevinden zich vooral rondom de volgende 3 bekende surfomgevingen van Cold Hawaii:
#1 Klitmøller
Vroeger was Klitmøller een klein vissersdorpje, maar door de sterke wind en hoge golven is het plaatsje gelegen in het noordwesten van Jutland uitgegroeid tot een van Europa’s belangrijkste surfbestemmingen. De golven zijn hier hoog en ‘clean’. Dat komt door de samenkomst van twee zeeën. In Klitmøller ligt ook de basis van de term Cold Hawaii. Daarom vind je in het dorp verschillende plaatsnaamborden en winkels die de term gebruiken. Een aantal bekende surfspots in de buurt van Klitmøller zijn Bunkers, Klitmøller Reef, Inside Reef, Point Perfect, Tolderstien, Krovej en Bunkers Beach.
#2 Nørre Vorupør
Nørre Vorupør is een kustplaats gelegen in de regio Noord-Jutland, ten zuiden van het eerder genoemde Klitmøller. De plaats ligt aan de Noordzee midden in Nationaal Park Thy, het eerste nationale park van Denemarken. Nørre Vorupør is naast een bekende surfspot ook een bekend vissersdorp. Op het strand zie je de kustboten en duwbakken liggen, deze worden met lieren naar de aanlegplaats getrokken. Deze boten worden voornamelijk gebruikt voor het zeevissen. Nørre Vorupør is populair bij zowel lokale als buitenlandse surfers en zowel beginners als meer gevorderden. Ook wordt hier in september de Cold Hawaii Big Air games gehouden waar kitesurfers van over de hele wereld aan meedoen. Een aantal bekende surfspots in de buurt van Nørre Vorupør zijn Vorupor Bay, Small Pier, Big Pier en South Side.
#3 Agger
De laatste bekende surfomgeving van Cold Hawaii is het kust- en vissersdorpje Agger. Het strand van Agger is een breed zandstrand en is net als Nørre Vorupør onderdeel van Nationaal Park Thy. In zuidelijke richting gaat het strand over in een vogelreservaat terwijl je in het noorden de meren, heidevelden en duinplantages van Nationaal Park Thy vindt. Het strand van Agger is een uitgestrekt zandstrand en daardoor is er onder de juiste weersomstandigheden altijd wel een plekje te vinden om te surfen. Een aantal bekende surfspots in de buurt van Agger zijn het brede zandstrand Agger, Agger Big Pier en Agger Channel.
Ben je van plan om in Denemarken te surfen en wil je graag de surfcondities in de gaten houden zodat je de beste golven kan pakken? Check dan de website van Surf-Forecast.com