Wij gaan onze eigen camper (om)bouwen
Wij gaan onze wagen ombouwen tot camper!
30 maart 2018
Opera House Sydney
Leukste stad van Australië: Sydney of Melbourne
20 april 2018

Zwavelachtig Rotorua

Geyser Te Puia Rotorua

Pruttelende modderpoelen, stomende landschappen en kanonschoten van geisers. Deze geothermische verschijnselen vormen de thuisbasis van Rotorua, een plaats gelegen op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland.  

Het noordereiland is de thuishaven van vele vulkanen. Een aantal zijn inmiddels slapend, maar er zijn er nog een paar actief die vrij recentelijk nog zijn uitgebarsten. Ze hebben de afgelopen duizenden jaren een vulkanisch landschap gevormd met kratermeren en veel geothermische activiteit in de omgeving. Dat is niet alleen duidelijk te zien, maar ook heel duidelijk te ruiken. Rotorua stinkt naar rotte eieren door de zwavelachtige gassen die vrijkomen, maar toch houdt dat weinig toeristen tegen om de stad te bezoeken.

Geothermisch Rotorua

De stad Rotorua ligt boven vulkanisch gebied en op de grens van twee grote tektonische platen, de Indo-Australische en de Pacifische plaat. Omdat deze onder elkaar worden gedrukt worden magmakamers gevormd die gassen vanuit de diepere lagen richting het aardoppervlak drukken.

In en rondom de stad zijn daarom verschillende geothermische verschijnselen waar te nemen. Zo zijn er meerdere plekken te vinden waar het stoom uit de grond komt zetten, maar zijn er ook pruttelende modderpoelen, warmwaterbronnen, gekleurde waterpoelen en exploderende geisers. Het is niet alleen een indrukwekkend gezicht, maar de warmtebronnen heeft ook een aantrekkingskracht op toeristen die geloven in de helende werking van het warme water.

Geyser Te Puia Rotorua

De hitte en spuitende geisers kunnen gevaarlijk terrein vormen en daarom zijn veel geothermische activiteiten alleen te bezichtigen in speciaal aangelegde parken. De warmwaterbronnen zijn echter overal in de omgeving te vinden en vormen een populaire attractie onder zowel toeristen als lokale bewoners.

Bezoek o.a.: Te Puia, Wai-O-Tapu & Waimangu Volcanic Valley

De stad van de Maori

Voor de Maori is de stad Rotorua een heilige plek. Zij waren de eerste bewoners, maar ook de Maori die elders gevestigd waren kwamen speciaal naar deze plek om gebruik te maken van de aanwezige warmwaterbronnen. Ze zouden een helende werking hebben en de oorlogswonden van Maori krijgers genezen.

Nog steeds is Rotorua een plek met een duidelijke Maori achtergrond. De stad kent een van de hoogste percentages inwoners met Maori roots van Nieuw-Zeeland en daardoor is dit een van de betere plekken om kennis te maken met deze eeuwenoude Nieuw-Zeelandse cultuur. Dat kan door een nagebouwd Maori dorp te bezoeken waarbij echte Maori’s hun cultuur in leven houden door deze te delen met toeristen.

Toeristen maken een reis door de geschiedenis aan de hand van verhalen en lessen in voorwerpen en bepaalde ambachten. Uiteraard ontbreekt ook de haka niet en wordt als afsluiter een traditionele hangi maaltijd klaargemaakt en genuttigd.

Hangi food Maori Village Rotorua

Toegegeven, de ervaring is ietwat commercieel opgezet maar het geeft wel een goed beeld van de Maori cultuur en is wat mij betreft absoluut de moeite waard.

Meer Rotorua

Rotorua is vooral de stad van geothermische activiteiten en geeft een kijkje in de wereld van de Maori. Twee aspecten die veel zeggen over het land Nieuw-Zeeland. Toch is er meer in en rondom de stad te doen. Zo kun je in de omgeving goed wandelen en mountainbiken, maar is het vulkanische landschap ook het decor voor avontuurlijke sporten.

De 18 kratermeren bieden bijvoorbeeld veel vertier aan watersporten zoals zeilen, kajakken en wakeboarden. De Kaituna River is de plek om te raften met de Tutea Falls als de hoogste raft waterval ter wereld. En ook skydiven, bumgeejumpen of ziplinen is in de omgeving geen probleem.


Ben jij al eens in Nieuw-Zeeland geweest en heb je de stad Rotorua bezocht?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *