Tongariro Mount Doom
Bezoek de filmlocaties van The Lord of the Rings
23 juni 2017
Hoeveel verdient een digital nomad?
Als digital nomad overal ter wereld werken. Dan stroomt het geld wel binnen, toch?
2 juli 2017

Wat te doen op Fraser Island?

Wat te doen op Fraser Island?

Met een formaat van maar liefst 123 kilometer lang en op zijn breedste stuk 25 kilometer breed mag Fraser Island zich het grootste zandeiland ter wereld noemen. Het eiland is alleen per 4×4 te verkennen en dat is al een ervaring op zich.

Wat te doen op Fraser Island?

Fraser Island kent een aantal indrukwekkende highlights. In de grote stad zou het mogelijk zijn deze in een dag af te vinken, maar hier niet. Met zandwegen over het strand en door de bush als enige verkeersroute kan een ritje van 10 kilometer gerust een half uur of langer duren. Geen probleem, dat hoort bij de ervaring van Fraser Island. Neem daarom wel de tijd en plan minimaal twee volle dagen.

75 Mile Beach
Tijdens laag water met een aankomst vanaf Rainbow Beach mag er gelijk geproefd worden van een unieke ervaring. Rijden over het strand van 75 Mile Beach. Met maximaal 80 kilometer per uur scheurt de 4×4 over het strand met aan de ene kant de bush en aan de andere kant de oceaan. De naam van deze natuurlijke snelweg op Fraser Island dankt zijn naam natuurlijk aan de afstand, maar liefst 75 mijl. Blijf wel opletten, want het strand wordt tevens als start- en landingsbaan gebruikt voor kleine vliegtuigen.

75 mile beach

Lake McKenzie
Een klein paradijsje op aarde verscholen in de bush van Fraser Island is Lake McKenzie, een van de veertig zoetwatermeren op het eiland. Dit kraakheldere meer wordt omringd door dichte bebossing en een wit zandstrand. Het zachte zand werkt als een filter en houdt het water van het meer helder. Het is zo helder dat je zelfs nog je tenen kan zien wanneer je tot kin en al onder water staat.

Lake McKenzie Fraser Island

Lake Wabby
Lake Wabby is het enige meer op Fraser Island waar vissen zwemmen. Over enige tijd (het zal nog een flinke tijd duren) zal dit meer geheel overspoeld worden door de nabij gelegen sandblow dat zich steeds verder uitbreidt. Vanaf de lookout is dit tafereel al goed te zien. Zwem in het verfrissende meer of neem een kijkje vanaf de enorme zandbank.

Lake Wabby

Eli Creek
Een van de topattracties van Fraser Island is Eli Creek. De rivier kent een sterke stroming en loopt helemaal door tot aan zee. Door de stroming fungeert de rivier als een natuurlijke glijbaan. Neergestreken op een opgeblazen felgekleurde zwemband jezelf de rivier af laten roetsjen is dan ook een populaire onderneming.

Eli Creek

SS Maheno
Iets verderop ligt de SS Maheno. Het schip kent een lange diensttijd als passagiersschip en werd later als ziekenhuisschip ingezet tijdens de eerste wereldoorlog. Het mocht na jarenlange trouwe dienst eindelijk met pensioen toen het werd gekocht door een Japanner. Tijdens de overtocht naar de nieuwe bestemming van het schip ging het echter mis door een heftige cycloon en strandde het op Fraser Island. Het wrak van de SS Maheno ligt er al sinds 1935.

SS Maheno

Indian Head
Aan het einde van 75 Mile Beach ligt het uitzichtpunt Indian Head. Het vergt een hoge 4×4 en een portie lef om er te komen, maar dan heb je ook wat. Een korte klim levert echter wel een mooi uitzicht over een deel van het eiland en de oceaan op. Op een heldere dag is het mogelijk om vanaf dit punt dolfijnen en haaien te spotten en in het goede seizoen zelfs walvissen.

Champagne Pools
Naast Indian Head liggen de Champagne Pools, die ook wel de natuurlijke jacuzzi van Fraser Island worden genoemd. Omringd door vulkanische rotspartijen zorgen de overslaande golven voor schuimend water in de Pools. Vandaar de naam Champagne Pools. Dit is de enige plek op het eiland waar veilig in zout water gezwommen kan worden.

The Cathedrals
In het noorden van Fraser Island, over een lengte van maar liefst 18 kilometer, liggen The Cathedrals. Deze rode zandsteenformaties rijzen de hoogte in en zijn vanwege de vorm een opvallende verschijning.

Tips voor Fraser Island

#1 Zwemmen kan alleen in de zoetwatermeren of de Champagne Pools. In de oceaan ligt een gevaarlijke stroming en de aanwezigheid van haaien maken het gevaarlijk om te zwemmen.

#2 Pas op voor dingo’s. Ze lijken op onze trouwe viervoeter thuis, maar dit is een wilde variant die onvoorspelbaar en agressief kan zijn. Kom niet te dichtbij, laat ze met rust en sla eten en drinken veilig op in de auto.

#3 Fraser Island is alleen per 4×4 te verkennen. Het is een ervaring op zich om zelf achter het stuur te kruipen, maar tegelijkertijd is dat ook de valkuil. Ga nooit onvoorbereid of alleen op pad.

#4 De weg richting Indian Head en de Champagne Pools is een moeilijk begaanbaar stuk Fraser Island. Een hoge 4×4 is aan te bevelen vanwege het zachte zand. Op dit stuk van het eiland komen de meeste mensen vast te zitten.

#5 75 Mile Beach fungeert als de natuurlijke snelweg van Fraser Island. Zo kom je op een snelle manier bij een aantal bekende highlights. Hou wel rekening met het getijde, want voor je het weet loop je vast.

Benieuwd hoe Fraser Island eruit ziet wanneer je zelf rijdt? Bekijk dan mijn video hier.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *