Vlieg mee met de dokters van Australië

Maori huis Waitangi
Brits VS. Maori’s Nieuw-Zeeland
15 juli 2017
NIEUWS: tijd voor reizen, zelfontwikkeling & inspirerende verhalen
21 juli 2017

Vlieg mee met de dokters van Australië

Royal Flying Doctors Service

Australië. Een land bijna net zo groot als Europa met een outback dat door veel reizigers wordt beschouwd als het mooiste deel van het land. Steden, dorpen en voorzieningen worden soms door immense afstanden met elkaar verbonden. Iets wat gecombineerd het land populair maakt voor langdurige road trips.

Een groot deel van Australië, driekwart zelfs, bestaat uit de outback. Dit zijn afgelegen gebieden ver van de bewoonde wereld vandaan. Toch zijn er wel degelijk lokale bewoners die hebben gekozen voor een leven in de Australische wildernis. Ook toeristen weten hun weg inmiddels naar de outback te vinden. Gewapend met een 4×4 crossen ze weken tot maandenlang door het afgelegen en ruige landschap van Australië.

Maar wat als een bewoner iets overkomt waarbij medische hulp noodzakelijk is? Of wat als je als reiziger wordt gebeten door een giftige slang? Het kan iedereen overkomen, maar ‘even’ naar het ziekenhuis een paar uur verderop is natuurlijk geen optie. Ja, wat dan?

Dan laat je de dokters gewoon naar jou toekomen. Een belletje met de RFDS en hulp is onderweg.

Royal Flying Doctors Service

De afgelegen gebieden in Australië waar je bij wijze van spreken sneller een giftige spin tegen het lijf loopt dan een lokale bewoner, kennen geen ziekenhuisvestigingen of poliklinieken. Hooguit een kleine dokterspost, maar die voldoet niet in ernstige gevallen. Speciaal voor de bewoners en reizigers in deze gebieden is de Royal Flying Doctors Service in het leven geroepen.

Deze organisatie fungeert als ambulancedienst per vliegtuig om bewoners en reizigers in afgelegen gebieden van medische hulp te voorzien. Een telefoontje en hulp is onderweg. Vergezelt met één dokter en in noodgevallen een extra medische hulp, brengt de piloot de hulpverleners naar de locatie van de patiënt. Eerste hulp kan hiermee ter plekke worden aangeboden en je mag meevliegen indien de zorg in een ziekenhuis moet worden voortgezet.

Royal Flying Doctors Service

Laten we hopen dat niemand die dit leest het nodig heeft. Mag je wel meevliegen met de dokters van Australië en kan je het daarna nog na vertellen? Dan kom je in ieder geval thuis met een goed verhaal.

Non-profitorganisatie

Wie denkt dat deze organisatie bedrijfsmatig wordt gerund en in financieel opzicht zich geen zorgen hoeft te maken heeft het mis. Deze helden en alles wat daar nog bij komt kijken worden gedaan vanuit een non-profitorganisatie. Ze zijn dus afhankelijk van vrijwillige donaties.

Ben je in Australië geweest, ga je er nog naar toe of heb je nog wat centjes over? Steun deze helden dan door het geven van een donatie.

Tv serie

Een concept met vliegende dokters is, hoewel noodzakelijk in een land als Australië, best bijzonder. Eind jaren tachtig werd daarom een televisie serie uitgebracht onder de originele naam The Flying Doctors. Hoewel ik wel brood zie in een serie over de echte Royal Flying Doctors Service, was deze tv serie alleen gebaseerd op de RFDS met verzonnen belevenissen uit Coopers Crossing, een dorpje in de outback gelegen in zuidoost Australië.

In totaal zijn er negen seizoenen uitgezonden, maar is de serie inmiddels al heel wat jaren geleden gestopt vanwege tegenvallende kijkcijfers en vele acteurswissels.

Een vliegende dokter nodig?

In de outback ben je bij medische hulp dus meestal afhankelijk van de vliegende Australische dokters. De Royal Flying Doctors Service is 24 uur per dag bereikbaar. Mobiel bellen kan, maar weet dat er niet overal in de outback bereik is. Daarom wordt geadviseerd om een satelliettelefoon mee te nemen.

Royal Flying Doctors Service

Elke Australische staat kent zijn eigen contactgegevens.

Queensland
E-mail: rfds_bne@rfdsqld.com.au
Telefoon: 07 3860 1100

New South Wales
E-mail: enquiries@rfdsse.org.au
Telefoon: 02 9941 8859

Victoria
E-mail: info@rfdsvic.com.au
Telefoon: 03 8412 0400

South Australia / Northern Territory
E-mail: enquiries@flyingdoctor.net
Telefoon: 08 8238 3333

Tasmania
E-mail: enquiries@rfdstas.org.au
Telefoon: 03 6391 0500

Western Australia
E-mail: westops@rfdswa.com.au
Telefoon: 08 9417 6300

Ik heb mijn research gedaan, maar ik wil geen ernstige zaken op mijn geweten hebben. Controleer daarom altijd de actuele gegevens op de website van de Royal Flying Doctors Service.

Ik ben heel benieuwd! Heeft een van jullie wel eens bezoek gehad van of moest meevliegen met de RFDS?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *