Hooker Valley Track Mount Cook
Hike de Hooker Valley Track
5 april 2017
Paradise Nieuw-Zeeland
Het Paradise van Nieuw-Zeeland
11 april 2017

Vervoer in Nieuw-Zeeland

Camping Lake Pukaki

Helderblauwe meren, nog aanwezige oorspronkelijke bewoners, een eigen Alpengebergte en vier seizoenen in één dag. Nieuw-Zeeland is het land waar de natuur nog de baas is en daarmee wordt dit relatief kleine stukje land regelmatig door reizigers bestempeld tot mooiste land van de wereld.

Mueller Lake Mount Cook

Wie dit land ook eens met eigen ogen wil bewonderen, moet er wat voor over hebben. Nieuw-Zeeland is het meest geïsoleerd gelegen land ter wereld en is voor Nederland bijna het verste weg. Een meer dan 24-urige vliegreis is dan ook nodig om voet te zetten op Nieuw-Zeelandse bodem aan de andere kant van de wereld.

Maar… dat is het allemaal waard! Nieuw-Zeeland is ongeveer acht keer groter dan ons kleine kikkerlandje en hoewel dat veel lijkt, is het nog zo klein dat Nieuw-Zeeland uitermate geschikt is voor een rondreis.

Maar met welk vervoer reis je door Nieuw-Zeeland? Ik zet de opties voor je op een rij.

Eigen vervoer in Nieuw-Zeeland

Met eigen vervoer ben je in Nieuw-Zeeland zo vrij als een vogel, maar kies je voor een auto of voor een camper? Omdat het een populaire roadtrip bestemming is, vliegen de aanbieders voor het huren van een auto of camper je om de oren. Heel begrijpelijk wanneer je dan door de bomen het bos niet meer ziet.

Het loont echter wel om wat tijd te steken in een zoektocht naar een geschikt voertuig. Vergelijk prijzen, inbegrepen praktische zaken en niet geheel onbelangrijk, de ervaringen van anderen.

Jucy Cars en Wicked Campers zijn populaire en betaalbare opties voor het huren van eigen vervoer in Nieuw-Zeeland. Zelf vond ik een goede aanbieding bij Cruzy Campers waarbij we een self contained camper hebben gehuurd en daardoor geheel zelfstandig kunnen reizen zonder afhankelijk te zijn van restaurants, accommodaties en campings met voorzieningen.

Auto of camper in Nieuw-Zeeland

Dat ligt natuurlijk aan de eigen voorkeuren. Heb je geen problemen met slaapzalen in een hostel of kamperen in een tent, dan is het huren van een auto in combinatie met de slaappek een goedkopere optie dan een camper.

Heb je liever iets meer comfort/privé wat betreft accommodatie of reis je bijvoorbeeld met je partner, dan kan het in verhouding gunstiger zijn om te kiezen voor een camper. Nieuw-Zeeland is perfect ingericht voor de roadtrippende vakantieganger en kent dan ook meer dan voldoende kampeermogelijkheden. Veel campings zijn betaald, maar met de app Campermate overnacht je gratis op een kampeerplek, wat vaak ook nog eens de mooiste plekjes in de natuur zijn!

Camping Lake Pukaki

Wil je de vrijheid van een roadtrip, maar is het budget aan de lage kant voor het huren van een camper of auto in combinatie met het boeken van een accommodatie? Overweeg dan het boeken van een sleepingcar. Bij een sleepingcar is de achterbank omgetoverd tot een bed en heb je zelfs de beschikking tot een gasstelletje om te koken, een koelbox en ruimte voor het opbergen van bagage.

Rondreis met Stray of Kiwi bus

Wil je niet zelf autorijden, heb je geen rijbewijs of ben je alleen en zoek je gezelschap, dan is rondreizen met de georganiseerde Stray of Kiwi bussen een alternatief.

Kiwi bus Nieuw-Zeeland
De Kiwi Experience is een backpackers bus die middels een hop-on, hop-off systeem Nieuw-Zeeland rondreist. De organisatie heeft verschillende passen in de aanbieding zodat je de reis kan kiezen die bij je past.

Vooral begin twintigers behoren tot de doelgroep en de Kiwi bus wordt veelal gezien als de ‘party’ variant onder de backpackers bussen.

Stray bus Nieuw-Zeeland
Stray Travel heeft vrijwel hetzelfde concept en werkt middels een hop-on, hop-off systeem om Nieuw-Zeeland rond te reizen. Ook Stray heeft verschillende passen in de aanbieding zodat je de reis kan kiezen die bij je past.

Stray wordt gezien als de volwassen optie voor het reizen met een backpackers bus. Ook hier is ruimte voor een feestje, maar het draait meer om het reizen en ervaren van Nieuw-Zeeland.

Relocation Nieuw-Zeeland

Relocation is (op liften na) de meest goedkope optie om vervoer te regelen in Nieuw-Zeeland, maar tegelijkertijd ook de minst flexibele.

Omdat het eenvoudiger is om het noorder- en zuidereiland apart rond te reizen, kiezen veel reizigers voor het huren van een auto of camper met one way optie. Populair is het ophalen van vervoer in Auckland en inleveren in Christchurch of andersom. Daardoor blijven er te veel auto’s en campers op één bestemming achter en die moeten weer worden teruggebracht naar hun oorspronkelijk ophaallocatie.

Omdat het prijzig is om werknemers op en neer te laten reizen, bieden organisaties het vervoer tegen een zeer gunstige prijs aan reizigers die ervoor kiezen om in de andere richting te reizen. Je betaalt vaak maar een fractie van wat je normaal gesproken moet betalen en brandstof en zelfs de overtocht van noord < > zuid is veelal bij de prijs inbegrepen.

Het addertje onder het gras is natuurlijk dat je maar een beperkt aantal dagen hebt om de hele reis af te leggen. Vaak is dat maar 5 dagen voor de gehele reis die je voor een klein bedrag met een aantal dagen kan verlengen, maar dat is vaak ook maar maximaal een dag of 5.

Geen aanrader dus om gebruik van te maken indien je een paar weken door Nieuw-Zeeland wil reizen.

Handige tips vervoer Nieuw-Zeeland

Het vervoer voor een reis door Nieuw-Zeeland is gekozen, maar met wat extra handige tips kan de reis pas écht beginnen!

Links rijden
In Nieuw-Zeeland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Dat is even wennen, maar veel huurauto’s en campers hebben een automatische versnellingsbak, dat scheelt. Ook met nog geen 4,5 miljoen inwoners (ter vergelijking: Nederland is 8 keer kleiner en telt ruim 17 miljoen inwoners) zijn de wegen niet echt druk te noemen, zeker niet buiten de steden.

Op tijd tanken
In de afgelegen gebieden zijn de tankstations soms wat aan de schaarse kant. Ook al is Nieuw-Zeeland niet zo’n groot land, vanwege de vele kronkelwegen door de bergen kost het rijden van de relatief korte afstanden nog best veel tijd. Rij dan ook niet door tot de brandstoftank bijna leeg is.

Download de apps Campermate & Maps.me
De tijd dat we met een wegenkaart op pad moesten en in een boekje van de ANWB de beste campings zochten is al even voorbij. Met de app Campermate kun je in een oogopslag een overzicht zien van alle campings bij jou in de buurt, inclusief alle voorzieningen, prijsklasse en reviews van reizigers die je voor zijn gegaan.

Met de app Maps.me download je kaarten van steden, wandelgebieden enzovoorts, die je daarna offline kunt gebruiken om de weg te vinden.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Marcel schreef:

    Het lijkt mij een prachtig land om naartoe én doorheen te reizen, de afstand houdt ons op dit moment tegen. Ooit gaat het gebeuren en dan kan ik deze tips zeker gebruiken ;-) Mooie foto’s heb je gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *