Leukste stad van Australië: Sydney of Melbourne

Geyser Te Puia Rotorua
Zwavelachtig Rotorua
6 april 2018
Volkswagen Crafter L2H2
Bestelbus ombouwen naar camper: bestelbus kopen
28 april 2018

Leukste stad van Australië: Sydney of Melbourne

Opera House Sydney

Sydney wordt vaak onterecht als de hoofdstad van Australië beschouwd. Desondanks trekt deze wereldstad jaarlijks miljoenen toeristen die een kijkje komen nemen bij het beroemde Opera House. Het zuidelijke Melbourne schuift daardoor een beetje naar de achtergrond, maar toch is deze stad meerdere keren uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld.

Tijd om deze twee Australische steden eens naast elkaar te leggen voor een vergelijking! Welke van deze twee mag zich de leukste stad van Australië noemen? Sydney of Melbourne?

Wereldstad Sydney

Sydney is de meest bekende stad van Australië en wordt daardoor vaak onterecht als de hoofdstad aangeduid. Toch trekken jaarlijks miljoenen toeristen vanuit de hele wereld naar deze plek om de stad met eigen ogen te aanschouwen. Vooral bekende bouwwerken zoals het Opera House en de Harbour Bridge trekken veel bekijks.

Maar Sydney is meer dan alleen wereldberoemde bouwwerken. Zo is Hyde Park een geliefde plek om te picknicken met vrienden, staat de hippe wijk Bondi centraal voor de strandcultuur van Sydney en is er ook in de omgeving van deze stad genoeg te doen.

Harbour Brug in Sydney

Leefbare stad Melbourne

Melbourne is vaker dan eens uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Dat is niet iets wat je moet zien, maar wat je moet ervaren. De stad scoort hoog op het gebied van cultuur, onderwijs, gezondheidszorg, milieu, infrastructuur en stabiliteit. Living the good life dus.

Het totaalplaatje wordt afgemaakt met het St Kilda strand om de hoek, de hippe barista koffietentjes waar Melbourne om bekend staat en een van de meest bekende road trips ter wereld die je in de omgeving kan maken.

St Kilda beach zonsondergang

Leukste stad Australië: Sydney of Melbourne?

Tijd om de twee steden definitief met elkaar te vergelijken om te kijken wie zich de leukste stad van Australië mag noemen. Laten we wat interessante categorieën erbij pakken om te kijken welke stad per categorie het beste scoort. Welke stad scoort uiteindelijk de meeste punten?

Klimaat
Sydney ligt in het oosten en Melbourne in het zuiden van Australië. Omdat het land aan de andere kant van de evenaar ligt zijn de seizoenen en de gemiddelde temperaturen omgedraaid met die van Nederland. Hoe zuidelijker des te kouder dus. In de wintermaanden wordt het in Sydney niet veel kouder dan een graad of 17 en in Melbourne is dat een graad of 13 overdag. Geen heel groot verschil, maar wel net het verschil tussen best ok en een beetje fris.

Winnaar: Sydney

Bezienswaardigheden
Melbourne is een stad die ervaren moet worden door er gewoon te zijn. Bezienswaardigheden zoals St Kilda’s Beach, Queen Victoria Market, de botanische tuinen en Hosier Flinders Lane met alle graffiti kunstwerken zijn zeker een bezoek waard, maar echt bijzondere trekpleisters zijn het niet te noemen. Sydney daarentegen is juist wereldwijd bekend om grote bezienswaardigheden zoals het Opera House en de Harbour Bridge. Vooral die eerste is een iconisch beeld van de stad geworden.

Opera House Sydney

Winnaar: Sydney

Stranden
De mooiste stranden vind je doorgaans niet in de stad. Toch hebben beide steden een verscheidenheid aan stranden die absoluut de moeite zijn voor het zoeken van wat verkoeling in de zomermaanden. Zo heeft Melbourne het al vaker genoemde St Kilda Beach, maar met Bondi-, Manly- & Coogee Beach mag Sydney zich opnieuw de winnaar noemen.

Bondi Beach Sydney

Winnaar: Sydney

Groen
Melbourne wordt ook wel ‘Garden City’ genoemd vanwege het groene straatbeeld en de vele parken in de stad en omgeving. Dat groen is ook duidelijk terug te vinden in de Royal Botanic Garden die de op een na grootste botanische tuinen ter wereld vormen. Tjah, daar kan Sydney met Hyde Park niet tegenop.

Groen in Melbourne

Winnaar: Melbourne

Uitgaan/borrelen/eten
Voor iedereen is uitgaan weer anders. Waar de een flink los wilt gaan in de club, gaat de ander liever uiteten of wat borrelen met vrienden in de kroeg. Sydney kent met de buurten Darling Harbour, Kings Cross en Oxford Street een bruisend nachtleven. Tot in de late uurtjes kan er volop gedanst worden. +1 voor Sydney.

Echter wordt Melbourne beschouwd als de multiculturele hoofdstad van Australië omdat ongeveer een derde van alle inwoners niet afkomstig is uit Australië zelf. De stad is daardoor niet alleen goed in het maken van echte koffie, maar kent ook een grote diversiteit aan restaurants voorzien van de internationale keuken. Voor lekker eten en borrelen moet je in Melbourne zijn. +1
Darling Harbour Sydney

Winnaar: Sydney & Melbourne

Drukte/toerisme
De bekendste steden van Australië hebben een relatief vergelijkbaar inwoneraantal, maar door het iconische Opera House en bekende andere trekpleisters verwelkomt Sydney jaarlijks miljoenen toeristen meer dan Melbourne. De stad Sydney oogt en voelt dan ook veel drukker aan dan het meer relaxte Melbourne.

Opera House in Sydney

Winnaar: Melbourne

Evenementen
Melbourne is de thuishaven van een aantal grote sportevenementen. Het tennistoernooi de Australian Open, maar natuurlijk ook de opening van het Formule 1 seizoen op Albert Park worden in Melbourne gehouden. Verder is de Melbourne Cup binnen de paardensport een begrip en is Melbourne Cricket Ground een van de grootste en belangrijkste cricketstadions ter wereld.

Sydney heeft meer met rugby, voetbal en basketbal, maar heeft duidelijk minder met grote sportevenementen dan hun zuiderburen. Ze maken wel een flinke klapper met de jaarlijkse vuurwerkshow tijdens het oud & nieuw evenement op de Harbour Bridge.
F1 Melbourne

Winnaar: toch Melbourne zou ik zeggen

Omgeving
In de laatste categorie kijken we naar de omgeving van beide steden. Wat kunnen we verwachten zodra we de drukke stad achter ons laten en verder de omgeving verkennen? Een bekende uitstap vanaf Sydney is richting de Blue Mountains. Dit gebied wordt gevormd door rotsformaties, kliffen en heel veel eucalyptusbomen. Het is de plek voor urenlange wandelingen en vergezichten zoals Echo Point, de Scenic Cableway en de Three Sisters.

Blue Mountains oostkust Australië

Een bekende meerdaagse uitstap vanaf Melbourne is de Great Ocean Road. Deze weg langs de zuidkust is de bekendste route van Australië en ook wereldwijd wordt de road trip als een van de mooiste kustroutes beschouwd. Veel mensen stappen dan ook in de auto voor een korte road trip met bekende stops bij Bells Beach, London Arch en De Twaalf Apostelen.

Great Ocean Road

Winnaar: beide zijn mooi, maar ik gok dat de meeste toch echt voor de Great Ocean Road en daarmee Melbourne kiezen.


Welke van deze twee is nu de leukste stad van Australië? Sydney of toch Melbourne? Een kleine optelsom telt 4 keer Sydney en 5 keer Melbourne als winnaar. Met een klein verschil wint Melbourne het toch van wereldstad Sydney. Als het aan mij ligt althans, want iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren.

Wat vind jij de leukste stad van Australië? Sydney of Melbourne?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Robert schreef:

    Leuk om te lezen. Ik heb dit een aantal jaren gelden ook gedaan, maar twijfelde toen ook. Na ons tweede bezoek aan Australië anderhalf jaar gelden hebben we o.a. ook Sydney en Melbourne weer aangedaan. Nu weet ik het zeker. Melbourne is tof en we hebben er vrienden (=dubbel tof :-) ), maar Sydney heeft gewoon echt alles. Wat een gave stad is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *