Uitzicht Whitehaven Beach
#8 Wereldreisdagboek 2017
15 juni 2017
#9 Wereldreisdagboek: We gaan Australië vroegtijdig verlaten
20 juni 2017

Surfersparadijsje Byron Bay

Cape Byron vuurtoren

Onderweg van Sydney naar de volgende grote stad Brisbane ligt een klein plaatsje genaamd Byron Bay. Onder toeristen is het een populaire stop langs de oostkust en dat is niet voor niets. Byron Bay is alles wat je je voorstelt bij een surfersplaatsje. Shops met surfplanken en skateboards aan de muur, hippe horecagelegenheden met figuurtjes in je koffie en lokale biertjes, en hipsters in krakkemikkige busjes rijdend met de ramen open en funky muziek uit de speakers vullen het straatbeeld.

Winkel Byron Bay

De hipster cultuur heeft hier duidelijk zijn intrede gedaan. Dat levert een kleurrijk centrum en een leuke mix van aparte figuren op, of beter gezegd mensen die helemaal zichzelf durven te zijn. Er loopt hier van alles rond. Gebruinde surfdudes met lange haren, getatoeëerde jongeren, vrouwen in wijde Indische gewaden, gothics en hipsters met hoge knotjes en volle baarden. Niemand die hier op- of omkijkt naar hoe iemand eruitziet. Je houdt van de hipster cultuur of niet, maar hier wordt in ieder geval iedereen geaccepteerd zoals hij of zij is. Dat komt de sfeer in het kleinschalige surfersparadijsje ten goede. Het is er gemoedelijk en iedereen is op straat te vinden. Buiten is het dan ook goed vertoeven met temperaturen die het hele jaar nauwelijks onder de 20 graden komen. Het leven is hier goed.

Byron Bay moet je vooral ondergaan. Het beleven. Zo kun je natuurlijk een poging wagen binnen de lokale sport, het surfen. Huur een eigen plank en trek erop uit richting een van de dichtbijgelegen stranden. Vanaf de boulevard à la het centrum loop je er zo naartoe. De golven zijn perfect voor beginners, al kan het met de juiste windrichting er ook weleens wat ruiger aan toegaan. Bezwaard hoef je je niet te voelen, want ook de ervaren surfer wordt geregeld van de plank geveegd. Wie liever op het droge blijft kan in het zonnetje plaatsnemen op het strand om te aanschouwen hoe alle surfers de golven proberen te trotseren.

Surfen Byron Bay

Voor de wandelaars is er de Cape Byron walking track, een route die je in ongeveer anderhalf uur tijd langs subtropisch regenwoud, de vuurtoren van Byron Bay en de kust leidt. Met een beetje geluk spot je een groepje dolfijnen of zelfs walvissen. Die laatste komen tussen juni en september de kust voorbijzwemmen, maar dolfijnen zijn het gehele jaar te spotten. Bijvoorbeeld van dichtbij tijdens een kajaktour op de Pacific Oceaan. Vergis je overigens niet in deze in eerste instantie onschuldig en eenvoudig ogende activiteit. Kajakken op de oceaan is zwaar en een zeiknat pak is gegarandeerd. Bij een wat hoge golfslag is het zelfs oppassen geblazen. Zo kregen wij op weg terug naar de kust precies de omslag van een grote golf over ons heen waardoor de kajak met ons erin voorover over de kop sloeg. En wij waren niet de enige… Voor de veiligheid krijgen deelnemers een reddingsvest om en een helm op. Toen begreep ik pas waar deze echt voor diende. Gelukkig geven de gidsen een uitgebreide briefing over hoe te handelen in bepaalde situaties, wordt er goed op iedereen gelet en helpen ze optimaal waar ze kunnen. Geregeld met enig risico op ongelukken voor zichzelf. Avontuur verzekert.

Cape Byron vuurtoren

Doen in Byron Bay: Cape Byron Lighthouse, Wategos Beach, Julian Rocks, Cape Byron walking track, surfen, kajakken, dolfijnen + walvissen spotten en genieten van lekkere eet- en drinktentjes in het centrum.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *