Reis mee langs de oostkust van Australië

Paradise Nieuw-Zeeland
Verklaar de liefde met een huis in het paradijs van Nieuw-Zeeland
18 augustus 2017
In beeld: 5 maanden reizen | 5 landen bezocht
25 augustus 2017

Reis mee langs de oostkust van Australië

Surfen oostkust Australië

Mening toerist moet een meer dan 24-urige reis doorstaan om voet te zetten op Australische bodem. Met een goedgevulde portemonnee en zeeën van tijd trekken reizigers soms maanden door het Australische landschap. Geheel terecht. Het land is bijna net zo groot als Europa en kent een diversiteit aan landschappen door de grote verschillen in klimaat. En misschien daarom is Australië wel het meest geschikte land voor een lange road trip.

Met trots mag de oostkust zich de meest populaire route van het land noemen. Met onderweg de wereldstad Sydney, schattige koala’s, surfersparadijzen en de onderwaterwereld bij het Great Barrier Reef brengt de oostkust alles wat een reizigershart maar kan wensen.

Reis met mij mee langs de hoogtepunten van de oostkust van Australië.

Sydney
Als grootste stad van Australië met het Opera House en de Harbour Bridge als iconische bouwwerken mag Sydney zich met recht een wereldstad noemen. Het nieuwe jaar wordt hier als eerste in Australië ingeluid met toeristen die ruim een half jaar van tevoren hun accommodatie moeten boeken, maar een spektakel is verzekerd. Ontdek de stad tijdens een ouderwetse stedentrip, maar vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in de buitenwijken.

Opera House in Sydney
Bezoek o.a.: Opera House, Harbour Bridge, Royal Botanic Gardens, Bondi Beach & Manly

Blue Mountains
Het landschap van steile kliffen, diepe ravijnen, indrukwekkende watervallen en een rijke flora en fauna gaat 250 miljoen jaar terug. De Blue Mountains dankt zijn naam aan de blauwkleurige oliewaas die opstijgt uit de vele aanwezige eucalyptusbomen.

Blue Mountains oostkust Australië
Bezoek o.a.: Three Sisters, Echo point, Jamison Valley track, Wentworth Falls, Scenic Cableway & Scenic Railway.

Port Stephens
Het wordt ook wel de dolfijnenhoofdstad van Australië genoemd. In Port Stephens leeft een permanente dolfijnenkolonie die er het gehele jaar huisvest. Ook is de kustlijn een populaire route voor walvissen die zich tussen de maanden juni en september in grote aantallen laten zien.


Bezoek o.a.: boottocht om dolfijnen en walvissen te spotten & sandboarden bij de nabijgelegen zandduinen.

Port Macquirie
Het plaatsje kun je stilletjes aan je voorbij laten gaan, maar niet zonder een bezoek te brengen aan het koala ziekenhuis gelegen net buiten het centrum. Gewonde en zieke koala’s worden hier opgevangen en verzorgd met als doel ze weer in het wild uit te zetten. Het ziekenhuis draait vooral op vrijwilligers en kan daarom wel een bezoek en (kleine) donatie gebruiken.

Koala in Koala Hospital Australië
Bezoek o.a.: het koala hospital.

Yamba
De oostkust van Australië is een waar surfersparadijs, maar wie de drukte wil ontsnappen knijpt er tussenuit richting het plaatsje Yamba. Het is de perfecte plek om in alle rust aan je surfskills te werken.

Surfen Byron Bay

Byron Bay
De meest gezellige surfspot van de oostkust is ongetwijfeld Byron Bay. Met een levendige kleinschalige boulevard gevuld met wat hippe kledingwinkels, koffietentjes en restaurants die doorloopt tot aan het strand is hier een paar dagen vertoeven geen enkel probleem.

Cape Byron vuurtoren
Bezoek o.a.: Main Beach & Cape Byron

Nimbin
Niet ver van Byron Bay ligt het hippiedorpje Nimbin waar openlijk cannabis wordt verbouwd, verkocht en gerookt. De flowerpower generatie deed hier in de jaren ’70 zijn intrede toen hippies bleven hangen na een bezoek aan het Aquarius Festival. Cannabis is officieel verboden in Australië, maar daar hebben ze in Nimbin duidelijk maling aan.

Maak een korte stop om even een kijkje te nemen in het kleurrijke Nimbin, de thuishaven van de Australische hippie. Wiet is verboden in Australië, dus laat je niet overhalen tot het kopen of roken van drugs.

Gold Coast
Bekend als hét surferparadijs van Australië is de Gold Coast, net gelegen onder de volgende grote stad Brisbane. Hier liggen de lange zandstranden en zelfs een van de beste stranden van heel Australië. Met opgedane ervaring in Yamba en Byron Bay is het hier tijd om je surfkwaliteiten als ervaren surfer te laten zien.

Surfen oostkust Australië
Bezoek o.a.: Burgleigh Heads Beach, Surfers Paradise + Beach & Currimbin Wildlife Sanctuary.

Brisbane
Brisbane heeft duidelijk minder aanzien dan steden zoals Sydney en Melbourne, maar de stad is bezig aan een opmars en groeit uit tot boeiende metropool van de Sunshine State. Vooral dat laatste geeft Brisbane een duidelijke voorsprong op de andere steden. Het weer is hier om over naar huis te schrijven en dat maakt de stad perfect voor een zonnige stedentrip.

Soutbank parklands brisbane
Bezoek o.a.: Southbank Parklands, botanische tuinen, Brisbane River & Power House.

Fraser Island
Een van de favorieten van zowel toeristen als de locals is Fraser Island. Gewapend met een 4×4 wordt er gescheurd over het strand en door de bush met onderweg een aantal stops die het grootste zandeiland ter wereld minstens net zo indrukwekkend maken als de rijervaring zelf.

75 mile beach
Bezoek o.a.: 75 mile beach, Lake McKenzie, Lake Wabby, Eli Creek & SS Maheno.

Town 1770 & Agnes Water
Het is de historische plek waar in 1770 James Cook voor de tweede keer in Australië aanmeerde. Elk jaar in de maand mei wordt dit moment zelfs nog gevierd en herdacht tijdens het 1770 Festival. Maar dat is niet het enige wat deze plaats heeft te bieden. Het wordt vaak in een adem genoemd met het nabijgelegen Agnes Water.

Agnes Water oostkust AustraliëBezoek o.a.: Lady Musgrave Island, Scooteroo, Bustard Bay & Eurimbula National Park.

Whitsundays
Nog een favoriet is de eilandengroep de Whitsundays. Vanaf de uitvalsbasis Airlie Beach varen tientallen toertjes af en aan. Van betaalbare motorboten tot kleinschalige luxe zeiljachten. Voor ieder wat wils, maar allemaal met een kijkje in het paradijs van de oostkust van Australië.

Whitsundays oostkust Australië
Bezoek o.a.: Whitehaven Beach, Hamilton Island & Hayman Island.

Magnetic Island
Met 300 dagen zon per jaar mag Magnetic Island zich het zonnigste eiland aan de noordkust van Australië noemen. Een kleine cabrio is dan ook het favoriete vervoersmiddel op het eiland. Maar schrikt niet, ze zijn knalroze! Binnen twee dagen ontdek je hele eiland.

Baby Koala
Bezoek o.a.: Fort Walk met wilde koala’s op de route, forten uit WO 2, Horseshoe Bay & Nelly Bay.

Atherton Tableland
Deze hoogvlakte brengt met het schaduwrijke regenwoud en een verscheidenheid aan kletterende watervallen letterlijk verkoeling tijdens de Australische zomers. Het regenwoud behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar het zijn vooral de bomen en watervallen die het oog wat bijzonders laat zien.

Atherton Tablelands oostkust Australië
Bezoek o.a.: Yungaburra, cedar tree, curtain fig tree,Lake Barrine & Waterfall Circuit.

Cape Tribulation
Een van de oudste regenwouden ter wereld is Cape Tribulation waar op unieke wijze het regenwoud grenst aan een goudgeel zandstrand. Het gebied kent een rijke flora en fauna en huisvest een aantal unieke dieren die tijdens een populaire nachtwandeling met gids op hoop van zege worden gespot.

Cape Tribulation oostkust Australië
Bezoek o.a.: Daintree National Park

Cairns
Het is de toegangspoort naar het wereldberoemde Great Barrier Reef. Helaas is het rif ernstig aangetast. Klimaatverandering is de grote boosdoener, maar ook volle boten met toeristen dragen niet echt bij aan levendig en kleurrijk koraal. Ga daarom voor een ecologische optie en kies voor een zeilboot om te genieten van het rif zonder het te schaden.

Great Barrier Reef oostkust Australië
Bezoek o.a.: Great Barrier Reef, Rusty’s Farmer’s Market, Esplanade & de lagoon.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Marcella schreef:

    Wauww, wat onwijs veel moois biedt Australië! Ik hoop over een tijdje ook langs de oostkust te reizen. Al deze plekken komen dan zó op mijn wishlist. Te gek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *