Praktische Informatie Australië deel 1

Chinatown Singapore
De leukste wijken in Singapore
2 juni 2017
Als digital nomad in Nieuw-Zeeland
Reisverslag | Digital nomad in Nieuw-Zeeland
11 juni 2017

Praktische Informatie Australië deel 1

Praktische informatie Australië deel 1

Een land bijna net zo groot als Europa dat voor driekwart uit de outback bestaat en vol ligt met indrukwekkende landschappen, diersoorten en steden. Australië ligt niet om de hoek en vanwege het formaat zijn de afstanden tussen locaties meer dan groot te noemen. Het land is daarmee geen doorsnee vakantiebestemming, maar voor de toerist met veel tijd is het een gevarieerde topbestemming.

Australië kent een flinke populatie gevaarlijke dieren, is geen vreemde van natuurrampen en kent veel afgelegen gebieden. Avontuur verzekert, maar bereid je wel goed voor. In deze blog deel 1 van praktische zaken vóór vertrek.

Visum Australië
Australië kom je niet binnen zonder visum. Als ‘gewone’ toerist volstaat het gratis verkrijgbare toeristenvisum waarmee je maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië kan verblijven.

Wil je langer aaneengesloten blijven of wil je reizen en werken in Australië combineren? Dan dien je een ander visum aan te vragen. Hier lees je meer over de 3 meest aangevraagde visums voor een bezoek aan Australië.

Vaccinaties
Voor een verblijf in Australië heb je geen vaccinaties nodig.

Beste reistijd
Australië is zo immens groot, bijna net zo groot als heel Europa, dat vrijwel elk klimaattype hier wel voorkomt. Een beste reistijd is daarom niet aan te geven, maar verschilt per regio/staat. Omdat het land onder de evenaar ligt zijn de seizoenen hier omgedraaid. Tijdens onze winter is het in Australië zomer en tijdens onze zomer is het daar winter.

Noorderlijk Territorium
In het zuiden van deze staat heerst een woestijnklimaat met warme zomers en temperaturen die kunnen oplopen tot wel 40 graden en hoger. De winters zijn hier aangenaam warm en er valt in dit gebied soms jaren geen regen.

In het noorden van deze staat heerst een tropisch klimaat met een vrijwel constante gemiddelde temperatuur van 30 graden. Het droge seizoen loopt ongeveer van april tot oktober. De overige maanden heerst de regentijd die overstromingen en slecht begaande wegen met zich mee kunnen brengen. Rondreizen tijdens deze periode wordt dan ook afgeraden.

Beste reistijd: april t/m oktober

West Australië
West Australië is de grootste staat van het land en strekt zich uit van west tot midden en van noord tot zuid Australië. Een eenduidig antwoord voor een beste reistijd is dan ook niet te geven. Per regio/deel is een beter antwoord te geven.

Het noorden is vergelijkbaar met het klimaat van het noordelijke deel van de staat Noorderlijk Territorium. Hier heerst een tropisch klimaat met het gehele jaar door warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Houdt ook hier rekening met de regentijd.

Het westen en midden van de staat kent een woestijnklimaat, alhoewel het in de kustgebieden vaak iets minder warm is. Er valt hier maar weinig neerslag, maar als het valt dan komt het ook met een grote hoeveelheid naar beneden zetten.

Het zuidelijke deel van de staat kent een mediterraan klimaat met aangename warme zomers en milde winters. De meeste regen valt hier in de herfst en de winter.

Zuid Australië
Ook het weer in de staat Zuid Australië is op te splitsen in twee verschillende klimaten. Zo heerst in het zuiden langs de kustgebieden een mediterraan zeeklimaat met aangename warme zomers en milde winters.

In het overige deel heerst een woestijnklimaat met temperaturen die op kunnen lopen tot 40 graden of meer. Sommige bewoners in dit gebied leven zelfs ondergronds om wat verkoeling te zoeken. Regen valt hier bijna niet.

Beste reistijd: april t/m oktober

Victoria
In het zuidelijkste puntje van Australië ligt de staat Victoria met een van de meest leefbare steden ter wereld, Melbourne. Hier heerst een gematigd zeeklimaat met aangename warme zomers en milde winters, alhoewel het hier met een gemiddelde dagtemperatuur van 14 graden een van de koudste staten in Australië is.

In de Victorian Alps heerst een hooggebergteklimaat met in de winter veel sneeuwval. In de wintermaanden is de wintersport hier dan ook volop te beoefenen.

Beste reistijd: november t/m april

Nieuw Zuid Wales
In het zuidoosten van Australië ligt de staat Nieuw Zuid Wales met als grote trekpleister natuurlijk de wereldstad Sydney. In de gehele staat heerst een gematigd zeeklimaat met aangename warme zomers en milde winters waarbij de gemiddelde temperatuur niet veel verder zakt dan een graad of 17. Hier valt vooral in de winter en de herfst de meeste regen.

In het zuiden van de staat liggen de Snowy Mountains. Dit gebied is de uitzondering, omdat hier duidelijk een hooggebergteklimaat heerst. In de wintermaanden kan hier dan ook prima de wintersport worden uitgevoerd.

Beste reistijd: oktober t/m april

Queensland
In het noordoosten ligt Queensland met o.a. het wereldberoemde Great Barrier Reef. De staat kent een tropisch klimaat en het gehele jaar door is het warm. Zelfs in de wintermaanden zakt de temperatuur overdag niet lager dan een graad of 20. Vooral in de zomermaanden en de herfst kan het er echter flink stormen met veel regenval.

Beste reistijd: juni t/m december

Tasmanië
Vernoemd naar Abel Tasman en tevens ongeveer net zo groot als Nederland is het eiland Tasmanië, gelegen in het zuidoosten van Australië. Het eiland kent een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn aangenaam, maar zeker niet heel warm en in de winter daalt de temperatuur naar gemiddeld 13 graden. Het eiland is dan ook het best te bezoeken in de lente of de zomer.

Beste reistijd: oktober t/m april

Australische Capitol Territorium
Begin 20e eeuw werd in deze staat de nieuwe hoofdstad van Australië gecreëerd om het gevecht tussen Melbourne en Sydney voor eens en voor altijd op te lossen. Canberra mag zich sindsdien de officiële hoofdstad noemen en bevindt zich binnen een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn aangenaam warm en de winters mild, alhoewel de temperaturen dan wel kunnen zakken naar nog net dubbele waardes.

Beste reistijd: oktober t/m april

Tijdsverschil
Let je op? Want Australië kent niet alleen verschillende tijdzones, ze hebben het ook nog eens extra ingewikkeld gemaakt.

West Australië                                                                           =          7 uur later
Zuid Australië & Northern Territory                                    =          8,5 uur later
Nieuw Zuid Wales, Australian Capital Territory,               =          9 uur later
Victoria, Tasmanië & Queensland

Dit zijn de tijdsverschillen tijdens onze wintertijd. Tijdens onze zomertijd trek je overal een uur vanaf. Ook Australië kent een zomertijd, maar die loopt niet gelijk met die van Nederland. Als het daar zomertijd is, dan tel je er weer een uur bij.

En om het nog lekker ingewikkeld te maken, start de zomertijd in Australië niet overal op hetzelfde moment.

West Australië, Northern Territory & Queensland             =          geen zomertijd
Tasmanië                                                                                      =          begin okt tot eind mei
Nieuw Zuid Wales, Australian Capital Territory,
Victoria & Zuid Australië                                                           =          eind okt tot eind maart

En nu maar hopen dat je een telefoon hebt die automatisch de tijd aanpast.

Meer inspiratie voor je reis naar Australië? Klik dan hier 

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *