Mueller lake Mount Cook
#2 Wereldreisdagboek 2017
21 maart 2017
Kathedraal Christchurch
De nasleep van de aardbeving in Christchurch
25 maart 2017

Leefbaar Melbourne

Gehoord in de wandelgangen is Melbourne geen stad die je ziet, maar die je leeft.

Dagen rondslenteren door de stad op zoek naar de Eifeltoren, het Opera House of de Marina Bay Sands van Melbourne is niet nodig. Deze toeristische bezienswaardigheden gegoten in een Melbournes jasje zijn er simpelweg gewoon niet.

Meest leefbare stad ter wereld

Meermaals is Melbourne uitgeroepen tot meest leefbare stad ter wereld. Bij aankomst zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen, maar verwacht geen toeristisch weekendje à la Parijs, Barcelona, New York of Sydney. Echte toeristische trekpleisters zijn er niet en wie goed leest moet opmerken dat de eervolle titel voor meest leefbare stad ter wereld dan ook anders doet vermoeden.

Melbourne leeft en dat is ondanks het missen van échte bezienswaardigheden, meer dan fijn te noemen. Na voet te hebben gezet buiten het vliegveld valt de ontspannen sfeer meteen op. De lokale bewoners zijn relaxt en ontzettend vriendelijk. Hoewel de ‘No worries’, ‘How are you doing?’ en ‘It’s cool and amazing’  je soms om de oren vliegen, voelt alles oprecht, sociaal en relaxt.

Wat Melbourne zo leefbaar maakt is het totaal plaatje. De stad scoort hoog als het gaat om stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur, milieu, onderwijs en infrastructuur. Binnen het centrum kun je eenvoudig en gratis met de tram reizen. Verder is er een ruim winkelaanbod, een heerlijk strand in St Kilda en vooral veel koffietentjes (Melbourne staat bekend om de goede koffie), restaurants en andere horecagelegenheden. Ontbijten, lunchen, dineren en borrelen doe je buiten de deur en dat komt de sfeer op straat zeker ten goede.

Wat te doen in en rondom Melbourne

Hoewel Melbourne vooral een stad is die je leeft, zijn er nog voldoende mogelijkheden om de stad te leren kennen zonder alleen maar koffie te hoeven drinken.

Zo noemde ik al eerder het strand in St Kilda met de toepasselijke naam St Kilda Beach. Op een warme zwoele dag ligt het strand vol met hippe jongeren bakkend in de zon of afkoelend in de zee. Wanneer de zonsondergang aan het einde van dag wordt ingezet, wordt het strand omgetoverd in een heus volleybaltoernooi met tientallen jongeren die een potje wagen. De boulevard gevuld met een paar horecagelegenheden stroomt vol met mensen voor het nuttigen van een cocktail of het aftrainen van diezelfde cocktail door skatend of fietsend de boulevard af te struinen.

St Kilda beach zonsondergang

In het centrum is het bezoeken van de bibliotheek, botanische tuinen, Queen Victoria Market en de Hosier Flinders Lane vol met creatieve graffiti kunstwerken het overwegen waard.

Flinder Lane Graffiti Melbourne

En vergeet ook een aantal bekende evenementen niet die in of rondom de stad plaatsvinden. Bijvoorbeeld de start van de Formule 1 in maart en de Australian Open in januari. Ben je in Melbourne rond deze tijd, koop dan zeker een kaartje!

Accommodatie tip: Hostel Summer Melbourne Backpackers

Echter het mooiste stukje Australië aan die kant vind je buiten Melbourne.

Great Ocean Road
Zo is de bekende Great Ocean Road volgens kenners een van de mooiste kustroutes ter wereld. Deze relatief korte route (zo’n 240 km) is een afwisseling van stranden met surfers die proberen de beste golf te pakken, highlights zoals de Twelve Apostles (waar er nog 8 van over zijn) en de meest mooie uitzichten.

Great Ocean Road

Er zijn mensen die de Great Ocean Road binnen een dag rijden, maar wie niet alleen een foto wilt, maar ook met eigen ogen wat wilt zien pakt twee tot drie dagen voor deze kustroute.

Kamperen? Start je Great Ocean Road avontuur op de Jan Juc Caravan Park en overnacht halverwege bij Bimbi Park waar Koala’s in de bomen zitten.

Bimbi Park Great Ocean Road

Grampians National Park
Een klein eindje verderop ligt het Grampians National Park. Onderweg vanaf de Great Ocean Road zie je het landschap langzaam veranderen en lijkt het soms even alsof je in de middle of nowhere bent beland.

De drukte maakt plaats voor eindeloos lijkende weilanden en ineens rijst in de verte een groot zandsteengebergte op. Dit oeroude gebied biedt een diversiteit aan flora en fauna, bergen, kliffen en kletterende watervallen met allen spectaculaire uitzichten, de een nog mooier dan de ander.

Wandelen kun je er eindeloos en daarmee is er vermaak voor zeker een paar dagen. Een dag is ook goed te doen. Pak dan zeker de McKenzie Falls (ga helemaal naar beneden) en de uitzichtpunten bij de Balconies, Boroka & Reids Lookout mee.

Boroka view Grampians

McKenzie Waterfall Grampians

Kamperen? Dat kan gratis bij Plantation Campground inclusief toiletten en bucketshowers. De camping ligt op een afgelegen plek en is toch dichtbij de highlights van de Grampians en het dorpje Halls Gap.

Wilsons Promontory National Park
Op het meest zuidelijke puntje van het vaste land van Australië ligt Wilsons Promontory National Park, of zoals de locals het noemen, The Prom.

Dit natuurgebied van zo’n 50.000 hectare bestaat uit een ongerept kustlandschap met regenwouden, een diversiteit aan flora en fauna, rotsformaties en ruige kustlijnen. De Great Ocean Road en Grampians National Park trekken aanzienlijk meer toeristen en dus is The Prom vooral populair bij de lokale bevolking.

Ook dit gebied is uitermate geschikt voor diverse wandeltochten en bied je ook weer de mogelijkheid voor dagen vermaak. De highlights afvinken doe je door een bezoek te brengen aan Squeaky Beach en het bewandelen van o.a. Lilly Pilly Gully Circuit, Tongue Point & Millers Landing-Vereker Outlook Trail. Prom

Kamperen? Er zijn voldoende campings in de buurt, o.a. een aantal waar je gratis kunt kamperen.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *