Hike over de Kings Canyon van Australië

In beeld: project camper 1.0
15 september 2018
September 2018: onderweg met onze camper!
28 september 2018

Hike over de Kings Canyon van Australië

Hike door Kings Canyon Australië

Ver van de bewoonde wereld in Australië ligt de outback. Het gebied beslaat bijna driekwart van het land en is op een aantal plekken na vooral erg leeg. Kleine dorpjes liggen soms wel honderden kilometers van elkaar vandaan tot je uiteindelijk in het midden van de outback uitkomt in Alice Springs. De enige noemenswaardige stad van de outback. De beroemdste trekpleister in deze omgeving is de rode monoliet Uluru, maar een kleine 300 kilometer verderop ligt een ander mooi stukje moeder natuur. Het is de Kings Canyon van Australië, een indrukwekkende kloof gelegen in niemandsland.

Hike door Kings Canyon Australië

Kings Canyon Australië

De outback is groot en leeg, maar het rode gesteente Uluru is inmiddels zo bekend dat het jaarlijks ongeveer een half miljoen toeristen mag verwelkomen. De populariteit van dit gesteente is begrijpelijk, maar verliest ook enigszins zijn charme door de komst van de vele toeristen. Dat is verderop wel anders. 300 kilometer van Uluru vandaan, in Australië is deze afstand niks, ligt de kloof Kings Canyon. Eenmaal onderweg rij je al snel eenzaam over de oneindige wegen van de outback, maar ook op de plaats van bestemming is het relatief rustig te noemen. Er is één camping in de buurt en afhankelijk van de reisperiode en het tijdstip van bezoek hoef je de Kings Canyon van Australië maar met een handjevol andere toeristen te delen. Dat is best bijzonder te noemen, want het gebied is een indrukwekkend stukje moeder natuur. Hier ligt zelfs de mooiste hike route van de hele outback verborgen!

Uluru outback Australië

Net als Uluru ligt Kings Canyon in het Rode Centrum van Australië waarbij het landschap wordt gekenmerkt door de roodbruine kleur van het zand en de rotsen. Dat komt door het hoge ijzergehalte in de grond dat door blootstelling aan de lucht oxideert en het landschap een roestachtige kleur geeft. De kloof is gelegen in Nationaal Park Watarrka en heeft rotswanden van meer dan 300 meter hoog. Op de toppen heb je een schitterend panoramisch uitzicht over de omgeving van de outback. Die omgeving is erg warm en droog. In de zomer kan de temperatuur hier oplopen tot wel 50 graden en in delen van de outback valt er soms jaren geen druppel regen. Toch wordt een deel van Kings Canyon blijvend van water voorzien dankzij de rivier Kings Creek die in de bodem van de kloof stroomt.

Hiken door Kings Canyon Australië

Wie naar de kloof afreist buiten het hoogseizoen hoeft Kings Canyon vaak maar met een handjevol andere toeristen te delen. Het is dan ook de perfecte plek om in alle rust een prachtige hike te maken. Er zijn 3-tal routes voor verschillende niveaus te bewandelen die je langs, door en over de kloof van Kings Canyon heen leiden. Let erop dat een deel van de kloof heilig is voor de Aboriginals waardoor het respectvol is om niet af te wijken van de aangegeven wandelpaden. Afhankelijk van de reisperiode en het tijdstip op de dag zelf is het ook goed om rekening te houden met de temperatuur. In de zomer kan het zoals gezegd wel 50 graden worden, maar ook in de winter is de lucht zonovergoten en loopt de temperatuur  ’s middags makkelijk op naar +20 graden. Drink voldoende water en bescherm jezelf tegen de zon.

Wandelroutes door Kings Canyon Australië

1. Kings Creek Walk
De kortste wandelroute is de Kings Creek Walk. Binnen een uur wandel je het 2 kilometer (heen/terug) lange pad die je langs de rivier van de kloof leidt. Aan het eind van de route is er een plateau waar je een uitzicht hebt op de rotswanden van meer dan 300 meter hoog.

Rotswanden Kings Canyon Australië

2. Kathleen Springs Walk
Nog een korte en tevens de makkelijkste wandeling van de drie is de Kathleen Springs Walk. De wandelroute is 2,6 kilometer lang (heen en terug) en leidt je in ongeveer anderhalf uur tijd naar een door een bron gevoede waterpartij aan het begin van Kathleen Gorge. Onderweg staan er langs de route verschillende borden die je meer vertellen over de lokale Aboriginals en de vee-industrie in deze omgeving.

3. Rim Walk
De laatste is de meest pittige hike van Kings Canyon, maar het is ook absoluut de mooiste. De Rim Walk zoals het wandelpad heet wordt ook wel als de mooiste hike van heel de outback beschouwd. In drie tot vier uur tijd wandel je een route van zo’n 6 kilometer die je langs, door en over de kloof Kings Canyon heen leidt. De route start met de bekende Heartbreak Hill, een pittige klim naar de toppen van de kloof. Het is even afzien, maar daarna is de route goed te doen. Een groot deel van de wandelroute heb je een fantastisch uitzicht over de rotswanden van de kloof en op de omgeving van de outback. Onderweg daalt het pad tijdelijk even omlaag richting de Garden of Eden, een oase met onverwacht veel natuurgroen. De begroeiing is te danken aan het permanent aanwezige water dat afkomstig is van Kings Creek.

Uitzicht op Garden of Eden Kings Canyon Australië

Als jij naar Kings Canyon in Australië zou gaan, welke wandelroute zou jij dan kiezen?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Willem schreef:

    Precies om dit soort uitzichten staat Australie op m’n buckitlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *