Harbour Brug in Sydney
#6 Wereldreisdagboek 2017
18 mei 2017
De beste apps voor op reis
De 12 beste apps voor op reis
24 mei 2017

Het koala ziekenhuis

Koala Australië

Met mijn kin omhoog speur ik een voor een de bomen af op zoek naar een schattig grijs bolletje. Wanneer de avond valt moet ik teleurgesteld mijn tent weer inkruipen, maar de volgende ochtend is het tot drie keer toe raak. Hoog in de eucalyptusboom zie ik een koala op zijn gemak van de groene bladeren snoepen. Eindelijk heb ik een wild dier in Australië gevonden dat niet eng of giftig is.

Koala’s zijn alleen te vinden op het Australische continent en komen alleen voor in het oosten en zuiden van het land, voornamelijk in de kustgebieden. Hoe kouder het gebied des te groter het formaat van de koala en hoe warmer het gebied des te kleiner de koala. In het zuiden kom je koala’s tegen van wel 14 kilo, terwijl je in het noordoosten een volwassen koala kan aanzien voor een jong exemplaar. Verder zijn ze hetzelfde en houden ze dezelfde leefgewoontes aan.

Koala Australië

Koala’s leven van de bladeren van een eucalyptusboom. Meer dan 90% van hun tijd spenderen ze hoog in deze bomen. Gedurende de dag zo’n 18 tot 20 uur slapend en de overige tijd om te eten, hun jongen op te voeden of om zich voort te planten. Ze spenderen maar weinig tijd op de grond. Het is niet hun leefgebied en dat brengt gevaar met zich mee. Als ze naar beneden klimmen, rennen ze binnen no time naar een volgende boom. Op zoek naar nieuwe verse bladeren.

Koala in Koala Hospital Australië

Hoewel dit schattige ogende grijze bolletje alleen in Australië voorkomt, ontvangt het diertje geen enkele bescherming van de regering. Sterker nog, de regering ruimt beboste eucalyptusbomen zonder pardon op om nieuwe grond te gebruiken voor bebouwing van huizen en industrieterrein. De koala wordt nog niet met uitsterven bedreigt, maar zonder eucalyptusbomen kunnen zij niet verder voortbestaan. Hun leefgebied verkleint, maar ook sociaal gezien krijgt het diertje een flinke tik te verduren. Elke koala kent zijn eigen thuis en gaat daar altijd weer naar op zoek. Ook als ze ergens anders worden uitgezet of van hun leefgebied worden beroofd. Het zal net zolang blijven zoeken tot thuis weer is gevonden. Dat levert gevaarlijke situaties op, zoals koala’s die verdwalen en op de weg terecht komen. In deze gebieden kom je veelal de gele ruitvormende verkeersborden tegen met pas op voor overstekende koala’s. Dat doet de regering dan weer wel…

Gelukkig zijn er vrijwilligers die voor deze diertjes opkomen. Tussen Sydney en Brisbane ligt het plaatsje Port Macquarie. Sommige toeristen vliegen van Sydney rechtstreeks naar Brisbane omdat daartussen maar weinig te doen zou zijn. Andere toeristen zetten meteen koers richting het populaire Byron Bay. Die laatste groep moet zeker overwegen om te overnachten in of nabij Port Macquarie en een bezoek brengen aan het Koala Hospital. Sinds 1973 worden hier zieke en gewonde koala’s opgenomen met het doel ze op te lappen en weer uit te zetten in het wild. Een team staat dag en nacht klaar om oproepen van gevonden koala’s te beantwoorden en in het hospital worden ze behandeld tijdens een medische ingreep of aan de hand van medicijnen. Daarna worden ze verzorgd om aan te sterken zodat ze weer terug het wild in kunnen. Dat lukt niet altijd omdat een koala soms blijvend ernstig verwond raakt, maar deze groep krijgt gelukkig een permanente verblijfsvergunning van het hospital. Het Koala Hospital is gratis te bezoeken en om 15:00 uur is er een gratis guided tour te volgen waarbij een vrijwilliger alles uitlegt over de vrijwilligersorganisatie, het hospital en de koala’s die op dat moment in het hospital verblijven. Het is kleinschalig en daardoor waarschijnlijk gratis. Een donatie, klein of groot, is natuurlijk van harte welkom en komt volledig ten goede van de koala’s. Wil je iets meer betrokken zijn bij het project, adopteer dan je eigen wilde koala!

Koala Hospital Australië

Koala Hospital Australië

Het Koala Hospital is overigens meer dan alleen een opvang voor zieke en gewonde koala’s. Op scholen wordt voorlichting gegeven over de leefgewoontes en huidige leefomstandigheden van de koala. De organisatie wil kinderen bewust maken van het steeds kleiner wordende leefgebied en hoe zij kunnen helpen dit in de toekomst te voorkomen. Op de Universiteit van Sydney is een programma ontwikkeld om onderzoek te doen naar het opsporen, herkennen en behandelen van koalaziektes. Het Koala Hospital is sinds de start een vaste samenwerkingspartner hierin en helpt met het onderzoek en het opleiden van studenten. Verder heeft het Koala Hospital ook zelf een programma ontwikkeld om nabij Port Macquarie een gekocht stuk grond te beplanten met eucalyptusbomen om zo nieuwe leefomgevingen voor de koala’s te creëren.

Koala in Koala Hospital Australië

Wil je ook een steentje bijdragen? Daarvoor hoef je niet per se helemaal naar Port Macquarie af te reizen. Online via deze website kun je een donatie doen.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Jenny - IkReis schreef:

    Wat een schattige dieren!

    Ik zou heel graag een keer een echte koala willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *