Zonsondergang Uluru
#10 Wereldreisdagboek 2017
5 juli 2017
Een blogje voor mama
12 juli 2017

Groeiende metropool Brisbane

Soutbank parklands brisbane

De twee na grootste stad van Australië is Brisbane. De stad heeft minder te bieden dan populaire Australische steden zoals Sydney en Melbourne, maar de stad is bezig aan een interessante groei. Het oogt inmiddels als een echte metropool en biedt langzaam maar zeker meer vertier aan toeristen. Dat kan in de toekomst nog eens goed uitpakken, want op één belangrijk element wint Brisbane het glansrijk van steden zoals Sydney en Melbourne. Namelijk het klimaat.

Gelegen in de staat Queenstown, de sunshine state, kent Brisbane een subtropisch klimaat. De Australische zomers zijn warm met temperaturen rond de 30 graden en het kwik zakt tijdens de wintermaanden niet veel verder dan een graad of 20+. Ideale weersomstandigheden voor een stedentrip. De stad kent echter geen Opera House, een echt zandstrand zoals in St Kilda of een rijke geschiedenis. Echte highlights zijn er dan ook niet om af te vinken, maar toch is twee tot drie dagen vermaak geen enkel probleem.

Southbank Parklands
Via de Victoria Bridge loop je vanaf de stad richting Southbank Parklands. Het deel van de stad gelegen aan de Brisbane River met hippe terrassen, een gratis stadstrand en de eyecatcher, het reuzenrad. In tien minuten ben je rond in het wiel van Brisbane en bovenin biedt misschien wel het beste uitzicht over de stad met de skyline zelfs vlak voor de neus. De warme zwoele dagen sluiten de Australiërs het liefst af met een BBQ. En dat is ook voor jou een optie, want in het park liggen diverse gratis te gebruiken BBQ’s

Soutbank parklands brisbane

Botanische tuinen
Naast het zakelijke district liggen de botanische tuinen. Open grasvlaktes, bankjes langs de rivier en subtropisch regenwoud vullen het park. Het is grootschalig en daardoor perfect voor een ontspannen wandeling, picknick of de conditie op peil te houden tijdens het fietsen of hardlopen. Op zondag zijn er de Riverside Markets gelegen aan de kant van Alice Street.

Brisbane vanaf het water
Midden door de stad ligt de kenmerkende Brisbane River. Door het aangename klimaat is het mogelijk om Brisbane vanaf het water te bekijken tijdens een actieve bezigheid zoals suppen of kajakken. Vergeet ook niet gebruik te maken van de gratis ferry die onderweg langs o.a. de Story Bridge, Southbank Parklands en New Farm vaart.

Shoppen
Hartje centrum biedt een breed aanbod aan winkels. Shopplezier in overvloed en geen winkel die je er niet zult vinden. Wissel het shoppen af met een goede kop koffie en een sandwich op het terras en de dag is voorbij voor je er erg in hebt.

Ook leuk zijn de vele verschillende markten verspreidt over de stad. Het is bijna te veel om op te noemen, maar enkele must visits zijn: Eat Street Markets, Boundary Street Markets, Collective en Davies Park Market.

Brisbane City Hall
Wanneer je het shoppen liever afwisselt voor iets actiever, loop dan richting Brisbane City Hall gelegen op het Kings George plein. Stap binnen in een gebouw uit begin 20e eeuw dat van buiten al een groot contrast is met alle omringende moderne wolkenkrabbers. Binnen kun je gratis het museum van Brisbane bezoeken en tevens een rondje met de lift die net zo oud is als het gebouw zelf. Daarmee ga je naar de top dat uitzicht biedt over de stad en mag je vanuit de lift een kijkje nemen bij het klokkendeel en het bijbehorende mechanisme.

Powerhouse
In de wijk New Farm ligt het Tram Powerhouse dat in het jaar 2000 is omgetoverd tot een groot kunst- en cultuurcentrum voor jong en oud. Met een programma boordevol concerten, theaterstukken, shows en presentaties doet Brisbane sindsdien niet veel onder voor zijn twee grotere broers Sydney en Melbourne op het gebied van cultureel aanbod. Op zondag mag er zelfs gratis komedie- en muzieksessies worden bijgewoond.

Genoeg te doen om een stedentrip mee te vullen, maar ook buiten het stadscentrum is er nog wat vertier.

Mount Coot-Tha + botanische tuinen
Het is een stukje rijden, maar dan heb je ook wat. Op 287 meter hoogte heb je een panoramisch uitzicht over de stad Brisbane en de wijde omgeving. Iets verderop liggen de botanische tuinen van Mount Coot-Tha, die verfijnder is aangepakt dan de botanische tuinen in het stadscentrum. Zo is er een tropical dome, een heus bonsai house en de Japanse tuin met kleine tempeltjes.

Mount Coot-Tha Brisbane

Botanische tuinen Mount Coot-Tha

Lone Pine Koala Sanctuary
Bijna elke blog over Brisbane zal het Lone Pine Koala Sanctuary aanbevelen. Er kan immers met een koala geknuffeld worden inclusief een bijbehorend fotokiekje voor op Instagram. Hoewel het wel degelijk een opvangcentrum betreft heb ik wel zo mijn vraagtekens erbij. Tijdens een bezoek aan het Koala Hospital in Port Macquirie (dat in tegenstelling tot deze opvang geheel gratis is en op vrijwillige donaties draait) ben ik o.a. te weten gekomen dat koala’s het niet zo op mensen hebben, laat staan dat ze worden geaaid of vastgehouden willen worden. Lone Pine Koala Sanctuary hanteert een maximum van 30 minuten vasthouden per koala per dag. Wat mij betreft is dat nog steeds te veel. Hoe schattig die foto misschien ook is, het is geen attractie.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *