Tongariro Mount Doom
#5 Wereldreisdagboek 2017
3 mei 2017
5 zeilroutes in het noorden van Nederland
Nederland waterland: 5 zeilroutes in het noorden van het land
12 mei 2017

Een auto kopen in Australië

Auto kopen in Australië

Jaarlijks trekken vele toeristen naar de andere kant van de wereld voor een bezoek aan Australië. Voor deze reis worden soms maanden tijd uitgetrokken en dat is niet zo gek met een land dat bijna net zo groot is als Europa.

De beste manier om voor lange periode een groot deel van het land te bezichtigen is door het kopen van een auto in Australië. Iets huren is voor deze termijn immers niet te betalen. Een auto kopen in Australië levert daardoor niet alleen veel vrijheid op, maar is ook de goedkoopste manier wanneer je voor lange tijd blijft.

Een auto kopen in Australië

Meer vrijheid en goedkoper uit zijn klinkt allemaal hartstikke leuk, maar een auto kopen in Australië kan natuurlijk niet zomaar. Toch is het in de praktijk niet zo lastig als het lijkt, al is enige voorkennis wel aan te beleven. Er wordt immers een flinke investering gemaakt in een land waar je niet woonachtig bent. In dit artikel leg ik het hele stappenplan uit zodat jij bij aankomst binnen no time met piepende banden op roadtrip kan met een eigen aangeschafte bolide!

Zelf rijden op Fraser Island

Wat voor auto kopen in Australië?

Laten we beginnen bij het begin. Welke auto heb je nodig voor jouw reis door Australië? Wie maanden de tijd heeft doet er goed aan om te kiezen voor wat comfort. Een stationcar of sleepingcar is misschien wel de goedkoopste optie, maar echt comfortabel is het niet. Koken moet altijd buiten (ook als het koud is of regent), er is geen stahoogte, geen zitplek en niet veel ruimte voor bagage en campingspullen. Het bed ligt immers op de achterbank. Mijn advies is dan ook om te kiezen voor een wat grotere auto met daktent of een campertje.

Afijn. Vooral belangrijk is wáár je in Australië wilt rondreizen. Zonder 4×4 kom je een heel eind, maar moeten ook mooie stukken (of delen) van de Kimberley, Kakadu en Fraser Island worden overgeslagen of op die plekken een 4×4 worden gehuurd terwijl je al een auto hebt staan. Een 4×4 is wel een fractie duurder dan een gewone auto, dus overweeg beide opties en beslis op basis van je plannen.

4x4 met daktent

Waar een auto kopen in Australië?

Een auto kopen in Australië kan bij een particulier, online, bij de dealer of op de markt. Online is de populairste optie. Gumtree is de Australische Marktplaats en het aanbod is dan ook groot, ook voor andere benodigdheden zoals campingspullen. Ook binnen de Facebook groep ‘Dutchies in Australiëworden geregeld auto’s aangeboden. Verder kun je langs de autodealer rijden of de automarkt bezoeken. In Sydney zit bijvoorbeeld de bekende automarkt ‘Sydney Travellers Car Market’ gelegen bij Kings Cross.

Autodealer
De autodealer is de duurste optie, maar wellicht ook de meest betrouwbare optie. Voor de prijs is minimale onderhandelingsruimte, maar daar krijg je meestal wel een betere onderhouden auto voor terug. Tevens is er de mogelijkheid om opties zoals tijdelijke garanties af te spreken.

Particulier
Ook wanneer je de auto van een particulier koopt is de onderhandelingsruimte over de prijs minimaal. Hoewel er waarschijnlijk meer uit te halen valt dan bij een autodealer, wilt ook de particulier een bepaalde waarde voor zijn oude voertuig. Men heeft er zelf in gereden waardoor het onderhoud meestal ok tot goed te noemen is.

Het nadeel van het kopen van een auto (of camper) van een autodealer of particulier is dat er na aanschaf nog een backpackersauto van gefabriceerd moet worden. Dat betekent campingspullen aanschaffen en de handen uit de mouwen steken voor het realiseren van efficiënte opbergbakken en een slaapplek.

Auto kopen in Australië

Backpacker
Het voordeel van een auto (of camper) van een andere backpacker overkopen is natuurlijk dat de auto geheel of bijna compleet is. Zo goed als klaar voor vertrek dus. Handig wanneer je weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt om te klussen en te shoppen. Nog een voordeel is de prijs. Backpackers moeten weer vertrekken en zitten daardoor vast aan een tijdslimiet. Wanneer ze te laat beginnen met verkopen is de onderhandelingsruimte groot en kan er zo een paar duizend dollar afgaan! Het nadeel is dat veel backpackers (met name degene die relatief kort in Australië verblijven of een beperkt budget hebben) niet altijd even goed voor de auto zorgen. Het onderhoud is in beperkte mate uitgevoerd om geld te besparen en een miskoop ligt daarmee op de loer.

Je kan overigens prima een auto kopen van een backpacker in Australië. Het biedt zelfs vele voordelen, maar zoek wel met je verstand en vraag naar onderhoudsboekjes, bonnetjes etc. Maak uiteraard een testrit en laat de auto bij twijfel checken bij een garage.

De koop van een auto in Australië

De perfecte road trip auto is gespot, maar voor je in alle enthousiasme een deal sluit en geld overmaakt is het verstandig om wat officiële zaken na te lopen.

1. Is de auto geregistreerd? Dit kun je controleren door te vragen naar de REGO. Als deze netjes is voldaan is de auto geregistreerd, de wegenbelasting voldaan en ben je WA verzekert.

2.Kloppen de overdrachtsformulieren? Hier staan het motorbloknummer, chassisnummer en de VIN (Vehicle Indentification Number) op.

3. Een roze of witte slip geeft de staat van de APK-keuring aan. Een roze slip is goedgekeurd en een witte slip betekent dat er wat gebreken aan de auto zijn. Behalve in de staat West Australië waar een roze slip niet verplicht is, is het in de overige staten niet mogelijk om een auto op jouw naam te zetten voor de gebreken zijn gerepareerd.

4. In welke staat is de auto geregistreerd? Elke staat kent zijn eigen regels en afhankelijk van de reisplannen is het goed om na te denken met welke registratie je de auto koopt (zie volgend onderdeel voor meer info).

5. Controleer of de auto niet geregistreerd staat als gestolen en of er nog boetes openstaan. Dit kan via de website van PPSR.

Registratie van de auto op jouw naam

De registratie van de auto op jouw naam zetten kan een uitdaging zijn. Belangrijk is om vóór de koop van een auto in Australië te kijken naar de Australische Staat waar op dat moment de registratie van de auto loopt. Elke staat kent namelijk zijn eigen regels.

De algemene regel is dat je binnen 14 dagen na koop de auto definitief op jouw naam zet door in de staat van registratie een Service Center te bezoeken. Wanneer je bijvoorbeeld in West Australië een auto koopt die een registratie heeft in New South Wales, dan heb je 14 dagen de tijd om in New South Wales de auto definitief op jouw naam te zetten. Gezien de afstanden en eventuele reisplannen is dat niet zo handig. Bedenk dus goed met welke registratie je een auto in Australië wil kopen. Het makkelijkste is het volgende:

1. Oosten
Reis je alleen langs de oostkust, koop dan een auto met een registratie in New South Wales of Queensland.

2. Noorden
Reis je alleen in het noorden, koop dan een auto met een registratie in het Noordelijk Territorium of West-Australië.

3. Westen
Reis je alleen in West-Australië, koop dan een auto met een registratie in dezelfde staat. Deze registratie is het goedkoopst en tevens de enige registratie in Australië om per post/online te verlengen en te betalen.

4. Zuiden
Reis je alleen in het zuiden, koop dan een auto met een registratie in Zuid-Australië.

Tip: zoals aangegeven is een auto met een registratie in West-Australië per post en online te verlengen. Deze auto is dan ook makkelijk om overal in Australië te (ver)kopen en op naam te zetten. Deze registratie is geliefd bij veel backpackers en het kan dan ook geen kwaad om specifiek voor deze registratie te kiezen, ongeacht of je naar West-Australië afreist of niet. 

Auto kopen in Australië

Om de auto vervolgens op jouw naam te zetten dien je het overdrachtsformulier samen met de verkoper in te vullen. Hier dien je o.a. een woonadres in te vullen en het garaging adres. Dit is waar de auto staat als deze niet in gebruik is, niet te verwarren met een garage adres waar de auto in onderhoud is. Dit adres moet in dezelfde staat zijn als waar de auto zijn registratie heeft. Het invullen van een adres van een accommodatie, vriend, familielid of de vorige eigenaar (alleen met toestemming) is voldoende.

Er is een mogelijkheid om ook een postadres in te vullen en dat geeft je de gelegenheid om deze anders in te vullen dan het woon- en garaging adres. Na het opsturen van de overdrachtsformulieren per post (bij West Australische geregistreerde auto’s) of het langs brengen van de overdrachtsformulieren bij een Service Center (bij Staten waar online/post verlenging niet mogelijk is) , ontvang je op dit opgegeven adres een bevestiging van de overdracht. Zorg dus dat jij bij dit adres kan of iemand anders je post kan openmaken. Heb je geen accommodatie en vrienden of familie woonachtig in Australië, dan kun je online via Ultimate OZ Mail Service zelf een postadres aanvragen. Dit kost uiteraard wat geld, maar daar krijg je dan ook een stukje service voor terug. Waar je ook in Australië bent, zij maken de post voor je open en scannen het voor je in om het vervolgens naar jouw opgegeven mailadres te mailen. Zelfs pakketjes kun je naar dit adres laten opsturen en die bewaren ze netjes tot deze worden opgehaald.

Auto klaar? Road trippen maar!

Nog niet. De WA-verzekering van de REGO is heel minimaal gedekt en daardoor is het niet verstandig om alleen met deze verzekering rond te rijden. Bij de Australische Bank Commonwealth kun je goedkoop (of zelfs gratis afhankelijk van de reisduur) een bankrekening openen. Diezelfde bank biedt een autoverzekering aan in drie verschillende prijs- en dekkingscategorieën. Welke aanvullende verzekering je daar kiest is aan jou, maar kies er in ieder geval één om beter verzekert rond te rijden.

Als je alleen de oostkust pakt, is een roadservice à la ANWB misschien niet noodzakelijk. In de outback of in het westen van Australië is het echter toch wel een fijn idee dat iemand je komt helpen wanneer de auto besluit er mee te stoppen. Hiervoor kun je bij de NRMA een pakket afsluiten. Dit kan overigens alleen per jaar, dus als je minder lang reist is het wel even in de buidel tasten.


Zou jij een auto kopen tijdens een reis door Australië?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *