De nasleep van de aardbeving in Christchurch

Leefbaar Melbourne
23 maart 2017
Lake Tekapo
#3 Wereldreisdagboek 2017
29 maart 2017

De nasleep van de aardbeving in Christchurch

Kathedraal Christchurch

Wie rondreist door Nieuw-Zeeland en begint op het zuidereiland, start vrijwel altijd in de stad Christchurch. De plek die ondertussen helaas meer bekend in de oren klinkt vanwege de zware aardbevingen de afgelopen jaren. Waaronder in 2010, 2011 en eind 2016.

Christchurch kent een klein vliegveld met een start- en landingsbaan die geschikt is voor een van de grootste vliegtuigen ter wereld. Dat komt omdat hier vandaan de grote vrachtvliegtuigen richting de Zuidpool vertrekken. Inmiddels weten ook een aantal vliegmaatschappijen van dit feitje en zijn er meer vluchten beschikbaar die rechtstreeks vliegen op Christchurch.

De nasleep van de aardbeving in Christchurch

Christchurch staat bekend vanwege de steeds zwaardere aardbevingen waar de stad door wordt getroffen de afgelopen jaren. Bij een bezoek aan Christchurch voeren gebouwen in de steigers dan ook de boventoon. Iconisch is de kathedraal die telkens zwaar getroffen wordt en alweer instort als het net weer een beetje is gerenoveerd. De kathedraal is daardoor ook al lange tijd niet te bezoeken en alleen te bekijken vanachter de bouwhekken. Een triest beeld, want foto’s van voorheen die op het plein worden weergegeven laten zien hoe de kathedraal er voor de zware aardbevingen bij stonden.

Kathedraal aardbeving Christchurch

Ook rondom Christchurch is de nasleep van de aardbevingen goed merkbaar. Zo krijg je bij het huren van een camper al de vraag of je iets van je wilt laten horen indien zich ergens in Nieuw-Zeeland een aardbeving heeft plaatsgevonden. Zo normaal is het blijkbaar geworden. Ook onderweg blijken maanden tot jaren na een aardbeving de gevolgen goed zichtbaar. Treintunnels zijn ingestort, wegen zijn niet meer begaanbaar en er zijn rondom de stad overal wegwerkzaamheden bezig.

Christchurch ligt op zo’n 100 breuklijnen en wordt daardoor het hardst getroffen tijdens aardbevingen in Nieuw-Zeeland. Onderweg naar andere plaatsen zie je dat langzaam maar zeker de nasleep van de aardbevingen met de horizon weer verdwijnt. Alsof het nooit heeft plaatsgevonden…

Christchurch leeft

Christchurch is een klein stadje en lopend goed te overzien. Het formaat en de nasleep van de aardbevingen zorgen ervoor dat veel toeristen het startpunt van hun reis op het zuidereiland links laten liggen. Zonde, want juist deze stad heeft een verhaal en de inwoners zitten niet bij de pakken neer, maar maken er een hippe plek van. Het is zeker waard om daar een dag of dagdeel door te brengen.

Na het opnieuw instorten van en de beschadigingen aan gebouwen wilden de inwoners niet wachten op de ‘nieuw te bouwen’ stad. Containers werden tijdelijk geplaatst voor het huisvesten van winkels en horecagelegenheden. De boel werd opgefleurd met wat kleurrijk schilderwerk en eettentjes ontpopte zich in rap tempo. Zo ontstond ineens een hippe plek vol kleurrijke containers, terrasjes en foodtrucks. Zeker tijdens zomerse dagen trekt de plek veel publiek en zie daar een Christchurch dat leeft!

Container City Christchurch

Wat te doen in Christchurch?

RE:START zoals de nieuwe hip plek wordt genoemd, onder de locals beter bekend als Container City, is dan ook zeker een bezoekje waard. Gewoon om even doorheen te slenteren, een terrasje te pakken en verschillende lekkernijen te proeven bij de vele foodtrucks (of eigenlijk foodcontainers).

RE:START Christchurch

Een kijkje nemen bij de inmiddels iconische kathedraal van Christchurch mag ook niet ontbreken. Je kan de kathedraal weliswaar niet binnen bezoeken, maar het is bijzonder om vanachter de bouwhekken te zien wat een aardbeving kan aanrichten. Over de aardbevingen is ook het Quake City museum opgericht en geeft je een kijkje in de oorzaak en de gevolgen die daarbij horen voor de stad Christchurch.

Het plein voor de kathedraal is een leefbare plek en kunstenaars hebben de kans gekregen om ook hier de boel wat op te fleuren. Opnieuw ontpopte zich hier een aantal foodtrucks en straatmuzikanten zorgen voor een sfeervol achtergrondmuziekje.

Kunst in Christchurch

Aan de rand van het plein ligt een schaakbord van groot formaat. Overdag kan iedereen met de levensgrote pionnen een potje spelen tegen een uitdager. Het formaat van dit bordspel is opvallend en trekt dan ook regelmatig publiek dat even komt kijken wie het schaken gaat winnen.

Schaakbord Christchurch

Aan de andere kant van de stad bevinden zich de Botanische Tuinen. Een fraai aangelegd park vol groen gras, kleurrijke bloemen en schaduwrijke bomen biedt een fijn wandelgebied of relax plek tijdens zomerse dagen.

Een heuse stedentrip is niet nodig, maar deze stad met een verhaal is zeker een bezoek van een dag of dagdeel waard.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *