Bezoek de filmlocaties van The Lord of the Rings

#9 Wereldreisdagboek: We gaan Australië vroegtijdig verlaten
20 juni 2017
Wat te doen op Fraser Island?
Wat te doen op Fraser Island?
26 juni 2017

Bezoek de filmlocaties van The Lord of the Rings

Tongariro Mount Doom

Als The Lord of the Rings fan weet je natuurlijk dat de filmreeks is opgenomen in Nieuw-Zeeland. Hoewel het land aan de andere kant van de wereld ligt en een meer dan 24-urige vliegreis vereist om er te komen, is een bezoek als fan er absoluut één voor op de bucketlist. Niet alleen zijn veel filmlocaties van The Lord of the Rings en natuurlijk The Hobbit te bezoeken, maar het land zelf is op zichzelf al een sprookje om doorheen te rijden.

Speciaal voor alle fans heb ik alle filmlocaties die de moeite waard zijn in kaart gebracht. Zo kan jij tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland niet alleen genieten van de meest mooie landschappen ter wereld, maar ook nog eens alle filmlocaties van The Lord of the Rings en The Hobbit afvinken.

Tongariro | Ngaun | Mount Doom
Op het zuidereiland in het plaatsje Tongariro liggen drie actieve vulkanen verscholen. Eentje daarvan is de Ngauhn vulkaan die in de film beter bekend staat als de Mount Doom. Bij helder weer is de vulkaan vanuit allerlei hoeken in de vallei te bewonderen. Maar wie echt lef heeft bewandelt de populaire wandelroute The Alphine Crossing. Het kost je ongeveer 8 uur en liters zweet, maar dan heb je wel een van de pronkstukken van de Lord of the Rings filmlocaties van dichtbij gezien.

Tongariro Mount Doom

Tip: in het Tongariro National Park ligt ook Gollum’s Pool. Een korte wandeltocht van slechts een minuut of 10 brengt je naar Tawhai Falls. Beter bekend als Gollum’s Pool.

Taupo
Niet ver van Tongariro vandaan ligt het plaatsje Taupo waar veel vulkanische activiteit heerst. De pruttelende modderpoelen en stomende heetwaterbronnen werden gebruikt voor het rijk van Sauron, Modor. Craters of the moon

Matamata | Hobbiton
Het is de meest uitgebuite Lord of the Rings filmlocatie van Nieuw-Zeeland, maar zelfs dan is Hobbiton een absolute must visit. De Gouw, de thuishaven van alle hobbits is nog geheel intact. Tijdens een wandeling door het dorp kom je langs tientallen hobbit huisjes. De details zoals moestuinen, waslijnen inclusief kleding en huis- en tuinaccessoires zijn goed bewaard gebleven. Middels een rondleiding kom je alles te weten over deze gekozen filmlocatie en de hobbithuisjes.

Hobbiton huisjes

Putangirua Pinnacles | Paths of the dead
Dit gebied gevormd door wind- en watererosie is het decor voor een scene uit het deel The Return of the King. Aragon moet door een duister landschap, beter bekend als de Paths of the Dead, om een leger van ondode krijgers op te roepen.

Zuidelijke Alpen | Misty Mountains
De Zuidelijke Alpen op het zuidereiland is een sprookjesachtig gebied waar menig reiziger even stopt om te genieten van alle prachtige vergezichten. Veel landschappen in alle delen van de film zijn hier opgenomen. Zo is dit gebergte onder andere het decor geweest voor de Misty Mountains.

Mt John view

Kaitoke Regional Park | Rivendell
Rivendell, de thuishaven van de elven, ligt op het noordereiland binnen het nationale park Kaitoke. Het is de plek waar Bilbo na het afstaan van de Ring besluit om eindelijk oud te worden en de plek waar tevens het gezelschap wordt gevormd dat de taak op zich neemt om de Ring naar de Mount Doom te brengen om deze te vernietigen. Het decor met de elvenhuizen staat er helaas niet meer, maar de groene heuvels blijven liggen waar ze liggen.

Rangatita Valley | Edoras
Edoras is de thuishaven van Rohan, het volk met ruiters en tevens bondgenoot van het gezelschap van de Ring. In Rangatita Valley op Mount Sunday werd een houten stad gebouwd die diende als de thuishaven van Rohan. Van de buitenkant althans, want binnenin verbleef de crew om te vergaderen en te lunchen. De set is na het filmen weer afgebroken en de berg is verboden terrein. Vanaf Mount Potts krijg je echter nog een goede indruk van de locatie en heb je zicht op de steile heuvel waar de stad op werd gebouwd.

Queenstown | Lothlorien
Het meer Lake Wakatipu, gelegen aan de stad Queenstown, was het decor voor Lothlorien. Dit is de thuishaven van Galadriel, ook wel de Lady of the Forest genoemd. Nabij Queenstown ligt tevens Skippers Canyon, waar de scene werd opgenomen met de confrontatie tussen Arwen en de Black Riders. Op eigen houtje kun je hier niet komen, maar een tour boeken naar deze Lord of the Rings filmlocatie kan wel.

Queenstown Nieuw-Zeeland

Te Anau | Dead Marshes & Fangorn Forest
Het plaatsje Te Anau, populair als uitvalsbasis richting de Milford- en Doubtfull Sound, deed dienst als opnamelocatie van de Dead Marshes, Fangorn Forest en Nen Hithoel. Het Fangrn Forest is waar de Hobbits Merry en Pippin worden geholpen door Ents. De Dead Marshes zijn opgenomen in het nabij gelegen Kepler Mire. Het Mavora Lake is een groot meer waar de enten Fangorn Forest verlaten en tevens Nen Hithoel is opgenomen, hier speelt zich het einde van de eerste LOTR film af.

Milford Sound Nieuw-Zeeland

Twizel | Pellonor Fields
Het grote gevecht in de derde film op de Pellonor Fields zijn opgenomen nabij het plaatsje Twizel. Daar ligt ten westen van het nabij gelegen Lake Pukaki het berggebied de Ben Ohau Range. Dit berggebied vormt de achtergrond van het slagveld.

Nelson | Dimril Dale Hillside, Eregion Hills en Rough Country South of Rivendell
De bergen Mount Owen en Mount Wilson gelegen in het Kahurangi National Park waren de filmlocaties voor Dimril Dale Hillside, Eregion Hills en Rough Country South of Rivendell.

Wellington | Weta Workshop
Als fan kun je in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland een bezoek brengen aan de Weta Workshop. Hier zijn alle kledingstukken en attributen zoals wapens vormgegeven, maar hier werd ook de make-up gedaan en gezorgd voor de special effects in de filmreeks.

Meer weten over Nieuw-Zeeland? Dat kan hier.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *