Willemstad Curaçao
Willemstad, Curaçao
21 juni 2016
Hoe plan je een wereldreis
Hoe plan je een wereldreis?
16 juli 2016

10 x zien en doen op Curaçao

Wat te doen op het eiland Curaçao?

Curaçao is onderdeel van de ABC-eilanden en een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden met een status aparte. Het eiland ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee waardoor er het gehele jaar een stabiele tropische temperatuur heerst van ongeveer 30 graden. Om de regen zo veel mogelijk te vermijden bezoek je Curaçao het liefst tussen de maanden januari t/m september, maar omdat orkanen het eiland maar zelden opzoeken (niet voor niets heet de eilandengroep ook wel Benedenwindse Eilanden) zijn ook de overige maanden niet dusdanig regenachtig om daarvoor thuis te blijven.

De officiële- en moedertaal van veel lokale bewoners is het Papiaments, maar ook Nederlands en Engels zijn officiële talen waardoor een woordje over de grens spreken hier niet nodig is. Curaçao wordt door deze Nederlandse invloeden en onze geschiedenis met het eiland soms ook wel het Nederland in de tropen genoemd. Er is zelfs een Albert Heijn aanwezig met allerlei bekende producten zoals hagelslag en pindakaas. Maar wie echt even weg van huis wil duikt natuurlijk liever met alle plezier in het lokale leven.

Wat te doen op het eiland Curaçao?

Veel eilanden zijn klein van stuk en daardoor perfect om in korte tijd in zijn geheel te verkennen. Zo ook Curaçao. In 10 tot 14 dagen tijd is het mogelijk alle bezienswaardigheden af te gaan en deze af te wisselen met een heerlijke stranddag of een tal aan activiteiten. Ik zet er 10 voor je op een rij.

#1 Pontjesbrug
Een unieke brug die de wijken Otrobanda en Punda in de hoofdstad Willemstad met elkaar verbindt. Het is de enige houten draaibrug ter wereld en daardoor een absolute must tijdens je bezoek aan het eiland.

Pontjesbrug Curaçao

#2 Slavernijmuseum
Voor een stukje geschiedenis bezoek je het slavernijmuseum dat je alles vertelt en laat zien over een heftig verleden dat zich heeft afgespeeld op het eiland. Boek een rondleiding of ga zelf op pad en verdiep je in een belangrijk stukje geschiedenis.

#3 Stranden
Wat is nou een tropisch eiland zonder mooie stranden. Curaçao ligt er vol mee, maar naast de toeristische stranden zijn er ook nog een aantal die nog minder bekend zijn bij het grote publiek. Vooral bij Westpunt liggen er paar mooie en rustigere exemplaren. Bijvoorbeeld Grote Knip, Kleine Knip, Playa Jeremi en Porto Marie. Wil je toch liever een mooi strand met het comfort van een bedje, parasol en restaurant om te lunchen? Bezoek dan Mambo Beach, Jan Thiel Beach of Cas Abou.

Grote Knip Curaçao

#4 Watamula & lunchen met lokale specialiteit
Als je toch al richting Westpunt gaat kun je gelijk een bezoekje brengen aan Watamula. Het is het meest noordwestelijke punt van Curaçao en volgens de bewoners is dit het punt waar het eiland ‘ademt’. Het is verder niet heel bijzonder, dus een kort bezoekje is voldoende. Echter laat de kust hier een stukje ruig Curaçao zien dat veel toeristen nog niet kennen. In de buurt ligt ook restaurant Jaanchies, bekend om de wandelende menukaart en lokale specialiteit leguaan.

#5 Shete Boka park
Ook het Shete Boka Park is een ruig stukje Curaçao te noemen. Binnen het park zijn verschillende baaien en inhammen die je kunt bezoeken om te zien hoe meters hoge golven met bruut geweld tegen de rotsen slaan. De kracht van het water is hier goed te zien en levert spectaculaire beelden op. De topattractie binnen het park is het kanonschot Boka Pistol waarvan de naam al doet vermoeden welk beeld dit oplevert.

Boka Pistol Shete Boka Park

#6 Klein Curaçao
Wie het paradijs wilt zien en niet snel zeeziek wordt moet zeker een dagje naar Klein Curaçao gaan. Dit onbewoonde eiland wordt als het kleine paradijs gezien, inclusief een rijke onderwaterwereld. Een ideale plek om te snorkelen en zeeschildpadden te spotten. Snorkelen kan overigens ook heel goed rondom het vaste eiland. Goede plekken zijn Playa Kalki, Porto Marie en Caracasbaai.

#7 Christoffelberg
Vlakbij het Shete Boka Park ligt het Christoffelpark. Een nationaal park bestaande uit drie voormalige plantages, een oud mijnbouwcomplex en een omringend natuurgebied met een rijke flora en fauna. Ook is het mogelijk de zeldzame Curaçaose witstaarthert hier te spotten. Door het park liggen verschillende auto- en wandelroutes waarvan eentje richting de top van de Christoffelberg leidt, het hoogste punt van Curaçao. Vanwege de tropische temperaturen en weinig schaduw is het aan te raden de klim alleen vroeg in de ochtend te maken.

Christoffelpark

#8 Het Spaanse Water
Vlakbij Jan Thiel ligt het Spaanse Water, een beschermde lagune die uitmondt in de oceaan. Het water is er rustig en daardoor is het een geliefde plek voor het huren van een motorboot of kleine zeilboot. Ga zelfstandig zonder vaarbewijs op pad en bekijk alle jaloersmakende luxe huizen die onderweg voorbijkomen.

#9 Willemstad
O.a. de pontjesbrug en het slavernijmuseum zijn te vinden in de hoofdstad, maar Willemstad is op zichzelf al een bezienswaardigheid te noemen. Loop langs de markt, ga even shoppen en struin alle straatjes af, waaronder de Handelskade met de bekende gekleurde huisjes.

Willemstad Curaçao

#10 Eten & uitgaan
Heerlijke ontbijtjes, lunchen, dineren, borrelen en lokaal eten. Het kan allemaal. Aanraders zijn o.a. Karakter, Boathouse, Jaanchies, Zanzibar, De Kleine Wereld, Saint Tropez, Eetcafé De Buurvrouw, Gouveneur De Rouville en de restaurants bij ‘de boogjes’. Aan uitgaansmogelijkheden ook geen gebrek en de diversiteit is enorm. Van tropische Antilliaanse feesten tot de lokale discotheek en van Hollandse meezingers tot toffe strandfestivals. Bezoek o.a. Zanzibar, Saint Tropez, Mambo Beach, Brakkeput Mei Mei, Café De Tijd, Cinco of Bermuda.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *