Koningspad Zweden
Voorbereiding voor je meerdaagse wandeltocht in het buitenland
18 januari 2017
Wintersport in La Plagne, Frankrijk
Skiën tot aan de voordeur in La Plagne
28 januari 2017

Authentiek Curaçao, bestaat dat nog?

Grote Knip Curaçao

Ver van ons koude kikkerlandje ligt in het Caribisch gebied het Nederland in de tropen. Een terechte opmerking, want met een Albert Heijn, perfect Nederlandssprekende locals en op elke toeristische plek een uitgaansgelegenheid waar Nederlandse DJ’s uit de speakers knallen is er nog maar weinig authentiek Curaçao over. Althans, zo lijkt het.

Letterlijk aan de andere kant van het eiland, weg van alle luxe resorts en betaalde zandstranden, ligt het dorpje Westpunt. Een nog authentiek stukje Curaçao, gesticht in 1860 door pas vrijgekomen slaven, waar het nog mogelijk is om een stukje strand voor jezelf te hebben en een praatje te maken met lokale bewoners die zich ver van het toerisme vandaan houden.

Het dorpje Westpunt is gelegen in Bandabou, het westen van het eiland. Met bekende bezienswaardigheden zoals de Christoffelberg en het Shete Boka Park moet je deze plek tegenwoordig delen met een handjevol andere toeristen. Maar hoewel de regio in opkomst is, kun je je hier nog onderdompelen in het Antilliaanse dagelijkse leven.

Westpunt is de wilde kant van Curaçao. In tegenstelling tot de toeristische kant van het eiland vind je hier nog verlaten strandjes, groene natuur, woeste kustlijnen, wegen die krioelen van de kleine reptielen, lokaal eten en oude landhuizen uit de slavernij periode. De oceaan is hier misschien wel feller azuurblauw dan de commerciële stranden en datzelfde water slaat in het noordwesten met volle kracht tegen de rotsformatie op de kade. Het levert aan de ene kant spectaculaire kanonschoten van water op en even verderop een heerlijk rustig lokaal strand.

Westpunt Curaçao

De wilde kustlijn is te bewonderen in het Shete Boka Park en is tegen een kleine vergoeding te bezoeken per auto of via verschillende wandelroutes. De zeven inhammen geven je een kijkje in de ruige kant van Curaçao. Hou hier je fototoestel gereed want het water bestormd met een behoorlijke kracht de kade en levert spectaculaire beelden op. Niet veel verder ligt de andere toeristische attractie van Westpunt, de Christoffelberg (vernoemd naar Christoffel Columbus) die zich met een hoogte van zo’n 375 meter het hoogste punt van Curaçao mag noemen. Het naast gelegen Christoffelpark is uitgerust met een rijke variatie aan flora en fauna, waaronder talloze plantensoorten en vogelsoorten en de zeldzame Curaçaose witstaarthert.

Shete Boka park, Curaçao

Om de wilde kant even om te wisselen voor een geschiedenislesje kun je wat cultuur opsnuiven in de voor bezoekers opengestelde landhuizen. Het bekendste landhuis van Curaçao, gelegen in Westpunt, is Landhuis Knip. Onder leiding van Tula die weigerde om nog op de plantage te werken ontstond hier op 17 augustus 1795 de grote slavenopstand. In het landhuis is nu een museum gevestigd dat je meer informatie geeft over de slavernij, de belangrijkste periode in de geschiedenis van Curaçao.

Landhuis Knip ligt aan de weg naar de twee populairste baaien van Westpunt. Grote Knip en Kleine Knip zijn gratis stranden die vooral populair zijn onder de lokale bevolking. Op zondag wordt hier regelmatig de barbecue tevoorschijn gehaald om met familie en vrienden een avondmaal te nuttigen bij zonsondergang. De stranden van Westpunt behoren tot de mooiste stranden van Curaçao, waarvan er een aantal gratis te bezoeken zijn. Kies je een doordeweekse dag uit dan heb je misschien geluk en heb je zelfs het strand voor jezelf. De moeite waard zijn o.a. de stranden Porto Marie, Cas Abou, Playa Jeremi, Kleine Knip, Grote Knip, San Juan en Lagun.

Grote Knip Curaçao

Je dag kun je afsluiten met een lokale avondmaaltijd in een van de in Westpunt gelegen restaurants. De meest bekende is zonder meer restaurant Jaanchies, waar je de specialiteit leguaan legaal kan proeven en waar de eigenaar als wandelende menukaart figureert om je te adviseren over zijn lokale gerechten.

Authentiek Curaçao, bestaat dat nog? Ja zeker!

Meer weten over Curaçao? Lees hier verder.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *