Tijdens warme zomerdagen en vakanties vergeten mensen nog weleens de invloed van het weer op hun huisdier. Huisdieren kunnen echter minder goed tegen de warmte dan mensen. Dit komt omdat ze hun lichaamstemperatuur niet efficiënt kunnen reguleren door te zweten. In plaats daarvan raken ze hun warmte kwijt door te hijgen, via verdamping van vocht op hun vacht en via hun voetzooltjes. Dit maakt huisdieren extra kwetsbaar tijdens warm weer. In deze blog deel ik daarom waar op te letten bij warm weer en geef ik tips over hoe je jouw huisdier het beste koel kan houden tijdens warme reizen.
Invloed van warmte op huisdieren
Een belangrijke reden waarom huisdieren minder goed tegen warmte kunnen dan mensen is omdat ze hun lichaamstemperatuur niet efficiënt kunnen regeluren door te zweten. Dit geldt in het bijzonder voor honden. Katten zijn doorgaans namelijk minder actief, hebben minder vetweefsel en hebben een minder dikke vacht dan honden. Daardoor houden ze minder warmte vast of hebben ze veel minder snel last van de warmte. Bovendien hebben katten een beter instinct en zoeken ze sneller zelf een schaduwrijke plek op als ze het warm hebben of beginnen hun vacht te likken waardoor het vocht verdampt wat ze helpt met afkoelen. Zolang een kat toegang heeft tot vers drinkwater en een koelere, schaduwrijke plek hoef je je dus minder druk te maken over je kat met betrekking tot warm weer. Honden kunnen daarentegen veel minder goed tegen de warmte. Ze likken hun vacht niet, hebben meer vetweefsel en zijn vaak actiever dan katten. Ze kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzooltjes. Bovendien zullen honden minder snel uit zichzelf rustiger aandoen of een schaduwrijke plek zoeken. Daardoor zijn ze afhankelijker van hun baasje die hen helpt te beschermen tegen de warmte. Dit maakt honden extra kwetsbaar tijdens warme zomerdagen en warme reizen. Mogelijke gevolgen van hitte:
Oververhitting:
De lichaamstemperatuur stijgt omdat de hond (of kat) zijn warmte niet meer kwijt kan.
Hitteslag:
Een ernstige vorm van oververhitting wat kan leiden tot orgaanfalen en het overlijden van het dier als er niet snel gehandeld wordt.
Uitdroging:
Door veel hijgen verliezen honden extra vocht, wat leidt tot uitdroging als je jouw huisdier niet voldoende drinkwater geeft.
Verbranding:
Hete oppervlakten zoals asfalt kunnen erg heten worden door warme temperaturen en de zon. Dit kan leiden tot verbrande voetzooltjes. Ook lichaamsverbranding van de huid komt voor bij huisdieren. Vooral huisdieren met een lichte vacht en plekken die minder behaard zijn (zoals oren) kunnen door de zon verbranden en huidkanker veroorzaken.
Tips om je huisdier te koelen tijdens warm weer
Om ernstige gevolgen door warm weer te voorkomen is het goed om de eerste tekenen van oververhitting aan te pakken en natuurlijk liever nog te voorkomen. Dit kun je doen door je huisdier koel te houden en activiteiten die zorgen voor extra warmte te vermijden.
Laat je huisdier nooit alleen en zonder ventilatie in de auto of camper
Veel mensen weten het wel, maar toch gebeurt het nog regelmatig dat mensen met warm weer hun huisdier achter in de auto laten. Soms is dit maar kort en denken mensen daarom dat het wel kan, maar zonder ventilatie en/of airco loopt de temperatuur in een auto al snel op. Zelfs bij 20 graden stijgt de temperatuur in een auto binnen 10 minuten al met zo’n 10 graden. Na een half uur is het zelfs al 40 graden. Een raampje op een kiertje laten heeft dan weinig zin. Alleen de airco biedt dan uitkomst, maar die kan je natuurlijk niet aan laten staan als je weg bent. Neem je huisdier daarom altijd mee als het warm weer is. Dit geldt natuurlijk ook als je reist met een camper.
Moet je jouw huisdier wel even kort achterlaten in de auto? Doe dit dan alleen als de temperatuur het toelaat (doe bijvoorbeeld de boodschappen dus liever vroeg in de ochtend of later in de avond), zet de auto of camper in de schaduw, blijf maar kort weg en zorg dat je altijd zicht houdt op de situatie zodat je kan ingrijpen mocht dat toch nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een camera en temperatuurmeter te plaatsen. Ik heb dit in de camper en kan zo de temperatuur binnen en aanwezige huisdieren in de gaten houden via mijn telefoon. Ik doe dit echter alleen bij lagere temperaturen en als extra zekerheid. Bij warm weer moet je in geen enkel geval je huisdier alleen in de auto achter laten.
Schaduw en koele ruimtes
Zowel voor katten als honden is het aan te raden om ze toegang te geven tot een schaduwrijke plek en waar het bij voorkeur ook wat koeler is. Bijvoorbeeld onder een boom in het gras als je buiten aan het kamperen bent of binnen op een plavuizen vloer in een ruimte waar de zon niet op staat. Vermijdt in ieder geval direct zonlicht, warme ruimtes zoals in de camper en hete oppervlakten zoals asfalt of tegels in de tuin. Let hier dus ook op wanneer je toch even met je hond naar buiten moet om hem of haar uit te laten. Loop zoveel mogelijk in de schaduw en laat je hond nooit op heet asfalt lopen.
Zorg dat je huisdier niet te actief is
Katten zijn uit zichzelf vaak al minder actief dan honden en anders voelen ze vaak zelf goed aan wanneer ze rustiger aan moeten doen i.v.m. de warmte. Voor honden geldt dit minder en zal je als baasje meer moeten doen om je hond rustig te houden tijdens warm weer. Wandel daarom vroeg in de ochtend en later op de avond als de temperatuur op zijn laagst is en de zon niet zo fel. Laat je hond overdag zoveel mogelijk met rust.
Hydratatie
Wilt je hond zelf toch graag wat actiefs doen? Speel dan met water en vul bijvoorbeeld een honden zwembadje. Let er wel op dat je hiervoor altijd lauw water gebruikt, dus niet te koud of met ijsblokjes. Lauw water helpt namelijk om het lichaam gelijkmatig af te koelen en voorkomt een schok van het systeem. Dit geldt ook voor drinkwater. Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot vers, maar niet te koud drinkwater. Neem dit ook mee als je jouw hond toch even moet uitlaten. Voor katten die uit zichzelf niet veel drinken kan een drinkfontein uitkomst bieden. Katten worden namelijk aangetrokken tot stromend water en zullen daardoor meer drinken.
Koelaccessoires
Andere koelaccessoires die kunnen helpen zijn koelmatjes om op te liggen (of een natte handdoek waar ze op willen liggen) of speciale koelvesten om te dragen. Verder kun je ook de voetzooltjes van je hond of de vacht van je kat af en toe een beetje nat maken (niet te nat) en verkoelende snacks uit de vriezer geven. Denk aan een gevulde kong, een bevroren wortel of speciale hondenijsjes. Maak de snacks echter niet te groot en vries het in tot het stevig is (3-4 uur). Zo houd je je huisdier een tijdje bezig en voorkom je dat ze te veel te koud voedsel in één keer binnen krijgen. Spoel het product na het uit de vriezer halen ook kort even af met water om te voorkomen dat misschien de tong van je huisdier aan het ijs blijft plakken. Voor katten kun je overigens beter kiezen voor een likmat met daar wat natvoer in die je in de vriezer legt. Bevroren eten zoals een wortel is namelijk te hard voor een kattengebit.
Airco
Houdt de airco aan tijdens autoritten of trips met de camper, en investeer eventueel in een airco thuis. Airco’s zijn echter niet milieuvriendelijk, dus gebruik het alleen als het echt nodig is en het in huis echt té warm is voor jou en je huisdier. Bovenstaande tips zouden in de meeste gevallen namelijk voldoende moeten zijn om oververhitting bij je huisdier te voorkomen.
Tekenen oververhitting huisdier
Houd je huisdier tijdens warme zomerdagen en warme reizen extra goed in de gaten. Zo kun je ook de eerste tekenen van oververhitting op tijd signaleren en snel ingrijpen om erger te voorkomen. Waar je op moet letten is o.a. overmatig hijgen en kwijlen (vooral honden), overmatig de vacht likken (katten), snel ademhalen of zelfs moeite hebben met ademhalen, instabiliteit, lusteloos, overgeven, diarree en/of een felroze tong/tandvlees. Breng je huisdier dan zo snel mogelijk naar een schaduwrijke koele plek en begin met het koelen van de kop, oren, hals en poten (hond) of de vacht (kat) met lauw water. Gebruik dus niet te koud water en koel geleidelijk om een schok van het systeem te voorkomen. Reageert je huisdier niet of nauwelijks op prikkels? Begin dan niet alleen direct met koelen, maar bel ook direct de dierenarts. Mogelijk heeft je huisdier een hitteshock.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.