Met een side hustle heb je de mogelijkheid om naast je echte werk of hoofdinkomen wat extra geld te verdienen. En wie wil dat nou niet? Een beetje extra geld kunnen we allemaal wel goed gebruiken en het is natuurlijk extra interessant als we dat kunnen doen zonder dat we er veel tijd of energie in hoeven te steken. Maar wat is zo’n side hustle dan precies? In dit artikel leggen we het uit en delen we 3 voorbeelden.
Letterlijk vertaalt betekent een side hustle bijkomstigheid. Een side hustle is een manier om wat extra geld te verdienen zonder dat je er veel tijd en energie in hoeft te steken. Het is echt iets voor erbij en staat los van je echte werk of hoofdinkomen. Een side hustle is dus vooral bedoeld om de vrije uren in je week nuttig te maken om zo een beetje extra geld te verdienen. De ene side hustle kost wel meer tijd dan de andere. Zo kan een side hustle niet of nauwelijks tijd en energie kosten, maar ook een parttime of tijdelijke baan kan een side hustle zijn. Want ondanks dat een parttime of tijdelijke baan natuurlijk wel meer tijd en energie kost, kan het nog steeds wel iets voor erbij zijn. Zolang het jouw echte werk niet in de weg zit en je het leuk vindt om te doen, kun je spreken van een side hustle. Maar een side hustle kan dus ook veel minder tijdrovend zijn. Omdat je er eigenlijk nauwelijks iets voor hoeft te doen of omdat je wat extra geld kan verdienen met iets wat je sowieso al van plan was om te doen. Meestal zit er dan wel een verschil in opbrengst, maar ook met weinig moeite zijn er genoeg mogelijkheden om wat extra geld te verdienen.
Een goede side hustle is dus een extra inkomen of extra zakcentje met iets wat echt los staat van je echte werk, je leuk vindt om te doen waardoor het meer als een hobby voelt dan als werken en/of omdat het gewoon helemaal niet zoveel tijd en energie kost. Goed, maar wat zijn die side hustles dan? Tijd voor een paar voorbeelden!
Voorbeelden side hustles
#1 Spullen verhuren
Wat veel mensen niet weten is dat je naast deelauto’s ook andere spullen kan verhuren aan particulieren in de buurt. Denk aan het verhuren van je camera, bakfiets, hogedrukreiniger of gereedschap om te klussen. Dit klinkt in eerste instantie misschien wat suf, maar er zijn nogal wat spullen die mensen vaak maar eenmalig of een enkele keer nodig hebben. Als je dat voor niet al te veel geld kan huren in plaats van het te moeten kopen is dat een mooie oplossing voor iedereen. Die persoon bespaart geld, jij verdient juist wat extra geld en deze deeleconomie zorgt er ook voor dat we minder kopen en is daarmee ook hartstikke duurzaam. Een platform waar je je jouw spullen kan verhuren is o.a. Peerby.
#2 Les geven
Heb je bepaalde skills die anderen juist zouden willen leren? Gebruik die dan door les te geven. Dit kan gaan om het geven van bijles in een bepaald vak aan jongeren op school, maar ook het geven van les in andere skills. Denk aan het geven van gitaarles, iemand helpen om beter Spaans te leren spreken of beginnende fotografen leren hoe ze hun foto’s kunnen bewerken in Lightroom. Het leuke aan les geven is dat je soms ook weer net een wat andere vraag krijgt van degene die jouw hulp kan gebruiken. Iedereen heeft natuurlijk weer een andere reden om iets te leren. Je skills aanbieden kan bijvoorbeeld op een platform zoals Marktplaats onder de categorie diensten en vakmensen > cursus, workshop en les.
#3 Tijdelijk bijbaantje
Het kost natuurlijk meer tijd en energie, maar zoals gezegd, als het je echte werk niet in de weg zit en je het leuk vindt om te doen is een (tijdelijk) bijbaantje ook een prima side hustle. Zo kun je ergens werken als oproepkracht, vakantiekracht of seizoenswerk verrichten. Denk aan fruit plukken, werken op een festival, ijs verkopen, helpen in de horeca, kerstbomen verkopen in december of bijvoorbeeld een paar uurtjes bijspringen op een camping waar je een tijdje verblijft.
BONUS TIP!
En als laatste nog een bonustip. Eigenlijk is het geen echte side hustle, maar je kunt wel een beetje geld terug verdienen op spullen of diensten die je toch al van plan was om te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld met het spaarprogramma Euroclix (let op: affiliate link) clix sparen met verschillende aankopen als je dat via een Euroclix link doet. Je kunt dit bijvoorbeeld toepassen bij bestellingen van aangesloten webwinkels, maar je kan ook clix verdienen als je eten besteld via Thuisbezorgd, meedoet aan marktonderzoeken, enquetes invult en overstapt naar een nieuwe zorgverzekering of tv aanbieder. Met name diensten zoals die laatste twee kunnen veel clix opleveren. Genoeg clix gespaard? Dan kun je het in euro’s laten uitbetalen.
Wil je meer inzicht in je financiën? Bekijk dan eens onze Financiële Vrijheid Excel Sheet.