Wat moet je wel en niet doen als beginnende ondernemer? Inmiddels is het al best wat jaartjes geleden dat ik begon met ondernemen (2012) en daarom deel ik graag mijn ervaring over mijn beginjaren als ondernemer en wat ik daarvan leerde. Wat had ik achteraf anders gedaan en welke tips zou ik met die kennis nu aan beginnende ondernemers geven?
Het was april 2012 toen ik als broekie van 20 jaar oud naar de Kamer van Koophandel stapte voor het inschrijven van mijn bedrijf. Onervaren maar toch vol vertrouwen begon ik aan het ondernemersavontuur als online marketeer met een focus op webdevelopment, zoekmachine optimalisatie en webteksten. Door de opgedane kennis en ervaring ziet mijn ondernemerschap er inmiddels toch een tikkie anders uit. In dit artikel deel ik je wat ik leerde van mijn beginjaren zodat jij niet dezelfde fouten hoeft te maken.
#1 Te laag tarief/gratis werken
Als beginnende ondernemer ben je logischerwijs nog een tikkie onzeker over je kwaliteiten om anderen te laten betalen voor jouw dienst of product. Wat veel ondernemers dan doen is hun tarief daarop aanpassen. Op zich logisch, want iemand met meer ervaring kan terecht meer vragen, maar pas op dat je niet té laag gaat zitten. Ook als beginnende ondernemer ben je tijd kwijt, bied je waarde en moet je thuis je rekeningen betalen. Daar mag dus best wat tegenover staan. Besef dat het ook lastiger is om later een (uur)tarief te verhogen, dan om een bekende of vaste klant wat korting te geven.
Hetzelfde geldt voor gratis werken. Wat geld betreft is dat mijn grootste fout geweest. Ik had voor een startende online marketeer een prima tarief, maar voor bekenden en vaste klanten ging ik steeds vaker gratis aan het werk. “Mijn website is gehackt, kun je daar even naar kijken?”, “Wil je deze teksten even aanpassen?”, “Wil jij die dag dan een paar foto’s maken?” en “Ik wil beter online zichtbaar zijn bij mijn doelgroep, heb je goed advies voor mij”? Voor ik het wist was ik bijna dagelijks dit soort klusjes aan het uitvoeren zonder dat daar een factuur tegenover stond. Daarmee ben ik een boel geld misgelopen.
Vraag waarde voor je dienst of product en geef eventueel korting als het om een vaste klant, grote opdracht of bekende gaat. Een vriendendienstje kan natuurlijk best een keer, maar weet dat jouw tijd er ook toe doet en dat veel gevraagde klusjes vaak niet ‘even’ zijn.
#2 Alles zelf willen doen
Eerlijk gezegd vind ik het nog steeds moeilijk om dingen uit handen te geven, maar dat is eerder een persoonlijk dingetje dan dat ik per se wil besparen op investeringen. Een groot misverstand onder beginnende ondernemers is namelijk dat investeren een kostenpost is. Om geld te besparen doen ze daarom maar zoveel mogelijk zelf. Echter is het idee van investeren juist dat je er op een later moment meer voor terugkrijgt. Investeren kost dus in eerste instantie wel geld, maar dat verdien je als het goed is op een later moment ruimschoots terug. Investeren loont dus om je bedrijf te laten groeien. Niet alleen omdat je zaken uitbesteedt waar een ander misschien beter in is, maar ook omdat je meer tijd overhoudt om te doen waar jij goed in bent.
Investeer om je bedrijf te laten groeien en besteedt vooral uit waar je zelf niet goed in bent, geen tijd voor hebt of wat je niet leuk vindt om te doen. Dan houd jij meer tijd over om aan je bedrijf te werken en ook op die manier weer je bedrijf te laten groeien.
#3 Doe wat je leuk vindt en wees jezelf
In 2012 begon ik als online marketeer en wilde ik in mijn eentje eigenlijk alles aanbieden wat een groot online marketingbureau ook aanbiedt. En zo werkte ik als tekstschrijver, social media beheerder, webdeveloper en SEO-specialist met als doelgroep iedereen. Door die keuze werkte ik vaak voor bedrijven waar ik niks mee had en ook de werkzaamheden vond ik niet allemaal even leuk. Dit was duidelijk niet wat bij mij paste en ik ging dan ook steeds vaker met tegenzin aan het werk. Gaandeweg richtte ik me daarom steeds meer (onbewust) op het merk achter de ondernemer. Zo dacht ik regelmatig met klanten mee en adviseerde over zaken zoals identiteit, doelgroep, tone-of-voice en online zichtbaarheid. Het maakte mijn werk een stuk interessanter en mijn focus werd daarmee langzaam verlegd naar online branding en communicatie.
Een paar jaar geleden besloot ik daarom om het roer om te gooien. Ik ging aan het werk als online communicatiespecialist en startte mijn blog met het idee om van freelancer de switch te maken naar ondernemer waarbij ik kan leven van mijn eigen werk. Op de blog deel ik mijn ervaring als locatie-onafhankelijke ondernemer met de thema’s die daarbij horen zoals mijn huisje- en kantoor op wielen, financiële vrijheid en duurzaamheid. Ik wil gelijkgestemden inspireren, maar ook concreet begeleiden door mijn ondernemingservaring te gebruiken voor het ontwikkelen van e-books en online programma’s. Dat is wie ik ben en wie ik wil zijn. Met de branding adviezen die ik eerder aan anderen gaf ging ik nu dus zelf ook aan de slag. En zo ontstond ook ineens mijn eigen merk als duurzame vrijheidsondernemer. Ik kreeg weer plezier in mijn werk en het motiveert me alleen maar om daarin verder te groeien.
Maak dus niet dezelfde fout door te doen wat anderen doen, zoveel mogelijk klanten te willen bedienen en een doelgroep aan te spreken die helemaal niet bij je past. Doe vooral waar je gelukkig van wordt en ga daar 100% voor. Dat is niet alleen beter voor je bedrijf, maar vooral ook beter voor jezelf.
#4 Werk aan je onderneming, niet in je onderneming
Als eenmaal alles staat zijn we als ondernemer druk in de weer met netwerken, deadlines halen, afspraken afgaan, mails beantwoorden, social media bijhouden, telefoneren, werk uitvoeren en de administratie bijwerken. Genoeg te doen, maar voor je het weet ben je meer in je bedrijf aan het werk in plaats van aan je bedrijf. Een groot verschil. Want in plaats van ondernemen ben je een werknemer van je eigen bedrijf geworden. Sta daarom eens wat vaker stil bij onderstaande vragen om jezelf als ondernemer verder te ontwikkelen en het bedrijf dat je graag wilde starten te laten groeien:
- Waar wil ik over een paar jaar staan met mijn bedrijf?
- Wie is mijn ideale klant en hoe bereik ik die?
- Welke skills wil ik nog leren die ik wil toepassen binnen mijn bedrijf?
- Hoe staat het ervoor met mijn missie en visie?
#5 Durf te dromen en vooral ook te doen
Ondernemen is soms onzeker, maar je kunt echt veel meer dan je zelf denkt. Durf daarom groot te dromen en ergens voor te gaan! Dromen geven je een duidelijke richting en door ermee aan de slag te gaan ook een boost aan positieve energie. Zorg er gewoon voor dat je niet te veel in één keer wilt en in kleine stappen ergens naartoe werkt. Dat geeft overzicht en daardoor kun je makkelijker bijsturen. Een grote droom van mij was altijd al om eigen te werk te creëren en daar van te kunnen leven. Ik wilde artikelen schrijven over mijn interesses, mensen bewust maken over het milieu, fotograferen, verhalen vertellen, boeken schrijven en online programma’s ontwikkelen. Ik geloofde niet dat dit kon. Ik was immers niet opgeleid tot fotograaf of journalist en was al helemaal nog geen succesvolle ondernemer. Toch besloot ik er een paar jaar geleden voor te gaan door klein te beginnen. Inmiddels heb ik een succesvolle blog en mijn eerste e-book (camper bouwen) uitgebracht. Hoe gaaf is dat?! Meer eigen werk staat op de planning voor 2021, waardoor ik steeds meer kan leven van mijn eigen werk 🙂
Doe dus niet alleen wat je leuk vindt binnen het ondernemerschap, maar durf ook groot te dromen en daar 100% voor te gaan. Begin klein en bouw het daarna in overzichtelijke stappen steeds verder uit. Je kunt namelijk echt veel meer dan je denkt. Go for it!