FIRE is een afkorting die staat voor financial independence, retire early. Kortom: financiële onafhankelijkheid en vroeg met pensioen. Dit wordt door de meeste mensen pas bereikt bij het naderen van de pensioenleeftijd, maar mensen binnen de FIRE beweging proberen met hun bewuste levensstijl dit moment zoveel mogelijk naar voren te halen. Sommigen kunnen daardoor al op hun 30e of 40e met pensioen. Maar is dat wel zo positief, zo vroeg met pensioen gaan?
Zelf ben ik een aantal jaar geleden ook gefascineerd geraakt door de FIRE beweging. Door bewust te leven en te gaan beleggen met het geld dat daardoor overblijft profiteer je op de lange termijn van zo’n 7% tot 8% rendement per jaar. Als je elke maand een vast bedrag belegt en dit bedrag geleidelijk omhoog brengt, kun je mogelijk wel zo’n 20 tot 30 jaar eerder met pensioen. Echter merkte ik al snel dat ik meer geïnteresseerd was in de eerste twee letters van de afkorting FIRE in plaats van de laatste twee.
Ik wil namelijk vooral toewerken naar financiële vrijheid. Voor mij betekent dat een leven met meer financiële zekerheid, meer financiële onafhankelijkheid en minder geldzorgen. Zodat Niels en ik samen iets moois kunnen opbouwen, maar ook zodat we kunnen doen wat het liefste willen doen en voor elkaar kunnen zorgen als (een van) ons iets overkomt en we daardoor mogelijk financieel worden geraakt. Maar op onze 40e met pensioen gaan is niet ons doel en het is jammer om te zien dat werken bij sommige mensen binnen de FIRE beweging als iets negatiefs wordt neergezet.
Is werken echt zo stom en wanneer is het genoeg?
In de basis ligt de nadruk binnen de FIRE beweging overigens helemaal niet op het zo vroeg mogelijk met pensioen kunnen gaan. De meeste mensen blijven namelijk gewoon werken, ook als ze volledig FIRE zijn. Toch zie je wel steeds meer mensen veel verder gaan dan alleen meer financiële vrijheid voor zichzelf creëren. Van een student die niet eens meer met zijn vrienden de stad in gaat voor een biertje om elke euro te kunnen beleggen tot stelletjes voor wie het nooit genoeg lijkt te zijn en die zelfs als huisjesmelkers aan de slag gaan en woning voor woning van de kopersmarkt halen om deze vervolgens voor een flink bedrag te verhuren.
Ik vraag me af waarom sommige mensen al zo vroeg met pensioen willen. Is werken dan echt zo stom? Ik vind mijn werk in ieder geval heel erg leuk en ik weet Niels ook. Niet alleen omdat we doen wat we leuk vinden, maar ook omdat het voldoening geeft, het goed is voor onze ontwikkeling, het ons economisch zelfstandig maakt en ook omdat het goed is voor het collectief. En misschien denk je bij dat laatste: wat kan mij dat nou schelen, ik heb niks te maken met de rest. Maar uiteindelijk profiteert de hele samenleving – ook jij – van mensen die werken en belasting betalen. Want alleen daardoor kan de zorg betaalbaar blijven voor iedereen, kunnen we mensen die niet kunnen werken een uitkering bieden en ouderen een AOW-pensioen geven.
Het kromme in Nederland is namelijk dat vermogen veel minder belast wordt dan arbeid. Als jij stopt met werken en gaat leven van je opgebouwde vermogen draag je dus veel minder bij aan de samenleving dan wanneer je blijft werken. Dit geldt overigens ook voor mensen die beleggen in vastgoed en woningen van de kopersmarkt halen om die in de verhuur te doen. Over die woningen betaal je namelijk alleen belasting over het vermogen (de waarde van de woning) en niet over de inkomsten die je haalt uit de verhuur. Door te beleggen in vastgoed betaal je dus niet alleen nauwelijks belasting, maar je kaapt ook woningen weg voor bijvoorbeeld starters die ook iets willen opbouwen.
Kortom: echt sociaal is het niet…
*Ik bedoel hier overigens niet de mensen mee die van hun spaargeld of de overwaarde op hun eigen huis investeren in een tweede huis en die (deels) verhuren om zo een mooi potje voor later op te bouwen. Dat is naar mijn mening nog wel iets anders dan de mensen die actief panden opkopen en zo actief bijdragen aan het woningprobleem waar een groot tekort is aan (betaalbare) woningen. Kijktip: Sander en de kloof
Genoeg redenen denk ik om wel te blijven werken of om een andere baan te zoeken die wel bij je past mocht je werken wel stom vinden.
Barista FIRE
Wat betreft FIRE ben ik dan ook eerder voorstander van Barista FIRE. Deze vorm van FIRE kun je zien als een soort deeltijdpensioen. Je bent dan financieel vrij genoeg om wat minder te gaan werken, maar niet om er helemaal mee te stoppen. Het geeft je wel meer vrijheid in tijd en geld om te doen wat je graag wilt doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om wat minder te gaan werken waardoor je meer tijd met je gezin kan doorbrengen, seizoenswerk doen zodat je de rest van het jaar vrij kan nemen om bijvoorbeeld te gaan reizen of werktijd inruilen om wat meer vrijwilligerswerk te gaan doen.
Met Barista FIRE creëer je ook meer vrijheid voor jezelf, maar door te blijven werken blijf je wel bijdragen aan het collectief en geniet je van de bijkomende voordelen zoals voldoening, ontwikkeling en het verdienen van je eigen geld.