Sinds de uitbraak van het coronavirus in 2020 zijn er veel twintigers en dertigers aan het beleggen geslagen. Op zich is dat een goede ontwikkeling. Beleggen maakt je namelijk geldbewust en je bouwt zelf vermogen op voor later. Maar met deze nieuwe groep beleggers is er ook een minder goede ontwikkeling meegekomen: er zijn namelijk ook steeds meer mensen die gokken in plaats van beleggen en dat zijn toch echt twee hele verschillende dingen.
Zelf beleg ik nu een aantal jaar om vermogen op te bouwen voor later. Ik ben ondernemer en daardoor zelf verantwoordelijk voor mijn pensioen, maar ook het idee om toe te werken naar financiële vrijheid waardoor er meer ruimte ontstaat voor persoonlijke- en zakelijke ontwikkeling, het doen van vrijwilligerswerk etc. spreekt mij erg aan. Beleggen is één van de mogelijkheden met geld die ik daarvoor benut.
Ik beleg dus voor de lange termijn, maar dat doet zeker niet iedereen. Binnen de nieuwe groep beleggers zitten namelijk ook veel mensen die zijn begonnen (of willen beginnen) met beleggen om er snel rijk mee te worden. Sommige finfluencers (financiële influencers) lukt het immers ook en met een beetje geluk gaat jouw portefeuille straks ook sky high als je belegt in dat ene hippe techaandeel of die nieuwe opkomende cryptomunt.
Sommige mensen zijn gevoelig voor dit soort succesverhalen en speculaties, zeker als het om een bekend iemand gaat. Er zijn namelijk heel wat bekende mensen – zoals voetballers – die een specifiek aandeel of specifieke cryptomunt adviseren met als enige doel er zelf beter van te worden. Zodra veel volgers overgaan tot koop, verkopen zij juist hun deel om hun winst te maximaliseren. Hebben ze de buit eenmaal binnen, dan hoor je vaak niets meer van die ene vage cryptomunt waar we zo enthousiast over waren.
Wees je ervan bewust dat eigen onderzoek doen erg belangrijk is en dat klakkeloos meegaan met dit soort speculaties vooral gokken is in plaats van beleggen. Maar ook als je niet ingaat op dit soort speculaties lijken veel mensen te denken dat je met beleggen snel rijk kan worden. Misschien is het omdat veel finfluencers alleen hun successen laten zien en veel minder delen over dips, risico’s en überhaupt over hun lange termijn strategie waardoor ze die mooie portefeuille op hebben kunnen bouwen.
Zonde. Want beleggen is echt zoveel meer dan een beetje gokken en kan met de juiste strategie echt zorgen voor een mooi vermogen in de toekomst.
Verschil tussen gokken en beleggen
Goed om te weten is dat je zowel met gokken als met beleggen risico loopt om geld te verliezen. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Echter heb je met beleggen de mogelijkheid om het risico op verlies tot een minimum te beperken, in tegenstelling tot gokken dat vooral toch op goed geluk wordt gedaan. Want terwijl je met gokken op goed geluk ergens op inzet, kun je met beleggen onderzoek doen en op basis daarvan een realistische voorspelling proberen te doen. Het blijft weliswaar een voorspelling en daardoor is beleggen nooit een zekerheid – niemand kan immers in de toekomst kijken – maar een voorspelling doen op basis van goed onderzoek of op basis van goed geluk is natuurlijk een wereld van verschil.
Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om het risico op verlies met beleggen te minimaliseren. Zo is het ook goed om te spreiden en periodiek in te leggen. Je bent dan minder afhankelijk van de prestaties van één aandeel en je hebt dan zowel goede als minder goede momenten dat je instapt waardoor de kans groter wordt dat je rond het langjarige gemiddeld uitkomt. Ook lange termijn is daarom een belangrijk onderdeel van succesvol beleggen en misschien zelfs wel de belangrijkste. Want hoe langer je jouw beleggingen laat staan, des te groter de kans dat ze meer waard worden. Bovendien krijg je iets van waarde terug als je gaat beleggen. Je koopt aandelen en die zijn ook echt van jou, ondanks dat de waarde van het aandeel afhankelijk van de koers kan wisselen. Jij blijft eigenaar van het aandeel, totdat je besluit om het te verkopen.
Kortom: beleggen is echt iets anders dan gokken. Gokken doe je voor de korte termijn en op goed geluk om er snel geld mee te verdienen. Beleggen doe je voor de lange termijn met als doel om er vermogen mee op te bouwen voor later. Dus onthoud: klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat het vaak ook.
Maar waarom dan beleggen in plaats van gewoon sparen?
Misschien vraag je je af waarom beleggen dan überhaupt interessant is als je jouw geld ook gewoon veilig op een spaarrekening kan zetten. Dat komt omdat een groot voordeel van beleggen het rendement is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat beleggen op de lange termijn een gemiddeld rendement van zo’n 7% tot 8% per jaar oplevert. Dat is natuurlijk veel meer dan de spaarrente die je ontvangt. Voor het opbouwen van vermogen is beleggen daarom veel interessanter dan sparen. Mits je voor de lange termijn gaat. Bovendien is sparen ook niet geheel risicoloos. Zo loop je het risico dat je spaargeld minder waard wordt als de inflatie hoger is dan de spaarrente die je ontvangt. Ook is spaargeld bij de meeste banken maar verzekerd tot een bedrag van €100.000. Gaat je bank failliet en heb je meer dan een ton op de spaarrekening staan? Dan ben je in principe alles boven dat bedrag kwijt. Dat risico kun je natuurlijk weer beperken door jouw spaargeld te verdelen over verschillende banken. Je spreidt dan de risico’s, net als dat kan met beleggen door te spreiden en periodiek in te leggen.
Wil je ook starten met beleggen? Bekijk dan eens mijn online cursus Financieel Fit & Vrij.