Op steeds meer plekken in de wereld is er internet beschikbaar via een openbaar wifinetwerk. Dat is niet alleen fijn voor de reisliefhebber, maar vooral ook voor de digital nomad die zo wereldwijd opdrachten remote kan uitvoeren. Maar wie werkt met vertrouwde informatie zoals klantgegevens bevindt zich op gevaarlijk terrein.
Vroeger was wifi nog een luxe product, maar tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat accommodaties en vliegvelden gratis wifi aanbieden. Maar als de dienst gratis is ben jij het product. Kortom, gratis betekent ook dat er privacy risico’s zijn en vooral als digital nomad die zijn hele hebben en houden op die ene laptop heeft staan moet je daar voor oppassen. Veel wifinetwerken zijn namelijk zonder code of via een vrij verkrijgbare code toegankelijk en voor hackers is het dan kinderlijk eenvoudig om data te onderscheppen. Dat kunnen hackers zijn met verkeerde bedoelingen (ongeacht of het persoonlijk is gericht of niet), maar ook overheden die het niet zo nauw nemen met jouw privacy.
VPN voor digital nomads
Als doorsnee reiziger is het slim om niet elk wifinetwerk zomaar te gebruiken om even op social media te gaan of wat geld over te maken via internetbankieren. Maar als digital nomad staat doorgaans alles op de laptop. Van privébestanden tot klantgegevens en van persoonlijke reisfoto’s tot mails van klanten met vertrouwelijke informatie. Zaken die niet zomaar in verkeerde handen mogen vallen, ongeacht of de hacker er iets aan heeft en ermee gaat doen of niet. Dat probleem is op te lossen door het gebruiken van een VPN verbinding.
Een VPN verbinding maakt gebruik van encryptie waardoor jouw data versleuteld is tot en met de server. Onbetrouwbare openbare netwerken hebben op deze manier vrijwel geen mogelijkheid om inzicht te krijgen in jouw dataverkeer. Een bijkomend voordeel is dat door de VPN verbinding het lijkt alsof de gebruiker actief is vanaf het land waar de server staat. Met een VPN server in Nederland hebben gebruikers dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om uitzending gemist en het Nederlandse aanbod van Netflix te kijken.
VPN met Nederlandse servers
Goede VPN diensten zijn niet gratis en zeker als digital nomad wil je de zekerheid hebben dat de dienst die wordt afgenomen van goede kwaliteit is. Gelukkig zijn er veel goede aanbieders te vinden, maar een dienstverlener die in Nederland en vele andere landen servers heeft staan krijgt wel de voorkeur. Niet alleen omdat je internet verbinding dan via Nederland loopt, bijvoorbeeld voor je bankzaken of e-mail, maar ook vanuit Amerika kan komen als je een specifieke Netflix serie wil kijken die in Nederland niet beschikbaar is.
Als betrouwbare, uitgebreide en goed geprijsde kunnen wij daarom NordVPN adviseren. Dit is een VPN service met keuze uit servers wereldwijd waar je met één abonnement gelijk helemaal klaar bent. Zo is de service compatible met alle besturingssystemen, op al je devices tegelijkertijd te gebruiken en is het zelfs mogelijk om te switchen tussen verschillende IP-adressen om toegang te krijgen tot alle websites, in welk land je ook bent. NordVPN is gevestigd in Panama en hoeft zich daarom niet te houden aan de wetgevingen die organisaties verplichten om log-bestanden te bewaren en inzicht te geven aan inlichtingen diensten.
Zelf een VPN verbinding opzetten
Ben je als digital nomad werkzaam binnen de ICT sector of is er enige technische kennis in huis, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een eigen VPN server op te zetten. Dat kan via een eigen server thuis, maar als digital nomad is het huren van een VPS (virtual private server) bij een provider waarschijnlijk een betere optie. Ook dan heeft niemand behalve jij toegang tot de server, maar er hoeft geen rekening gehouden te worden met het vinden van een geschikte plek en het onderhouden van hardware. Zo behoud je de controle over de inhoud van de VPS en is het mogelijk de VPN verbinding te delen met bekenden of alleen voor eigen gebruik te houden. Uiteraard vereist dat ook eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot gebruikersbeheer en het uitvoeren van veiligheidsupdates.
Voor het opzetten van een eigen VPN server adviseren wij een VPS te huren bij Snel.com. Zij zijn niet alleen een erkende organisatie op het gebied van Dedicated Servers en VPS, maar hebben ook meerdere formaten VPS beschikbaar en bieden een uitstekende service. De reviews zijn goed en het bedrijf is in Nederland gevestigd. Dat is zoals eerder aangegeven niet alleen fijn voor de communicatie in eigen taal bij problemen, maar door de Nederlandse wetgeving m.b.t. privacy kun je er ook écht vanuit gaan dat zij geen inzage of toegang hebben tot jouw server. Voor de installatie van je eigen VPN server kunnen we het open-source besturingssysteem Linux aanbevelen (Ubuntu 18.04) en WireGuard VPN in plaats van het gebruikelijke OpenVPN. WireGuard is een veelbelovende ontwikkeling en kent een veel gemakkelijkere installatie. Zo zijn er meer initiatieven beschikbaar om de VPN eenvoudig te configureren en kun je kiezen om een Nginx proxy voor het GitHub project ‘wg-dashboard’ te plaatsen zodat je via een versleutelde https-verbinding bij je dashboard kan om WireGuard te configureren. Heb je eenmaal je eigen VPS draaien, dan kun je deze gerust inzetten voor meer dan alleen je eigen VPN server. Gebruik ‘m bijvoorbeeld ook voor je eigen webhosting en als mailserver, zo heb je alles zelf in beheer en garandeert Snel.com dat jouw server altijd beschikbaar is.
Dit artikel bevat een affiliate- en gesponsorde link. Lees hier meer over in de disclaimer.