Onze eerste kat Saartje was pas 8 toen ze voor het eerst met ons meeging in de camper, maar is daarna altijd met ons mee gereisd in de camper. Super gezellig natuurlijk, maar het was ook altijd een zorg. Een kat heeft tenslotte een heel ander karakter dan een hond en kun je daardoor niet zomaar meenemen in de camper. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat je kat negatieve associaties krijgt met de camper en het hem of haar alleen maar stress oplevert. Maar hoe maak je het dan wel leuk en comfortabel voor je kat? En waar moet je verder allemaal op letten als je jouw kat mee naar het buitenland wil nemen? In deze blog deel ik mijn tips en ervaring.
Saartje kwam als kitten in 2011 bij ons, maar het was pas in 2019 toen ze voor het eerst met ons mee op reis ging in de camper. Dat kwam omdat we eerder altijd een vaste oppas hadden gehad en we daardoor vrij waren om te reizen waar, wanneer en hoelang we wilden. Helaas vielen deze twee vaste adresjes door omstandigheden af en waren we genoodzaakt om naar andere opties te kijken. Een vreemde laten oppassen vonden we echter niet zo’n fijn idee en ook Saartje naar een pension brengen had niet onze voorkeur. Katten zijn tenslotte erg gehecht aan hun thuis en daar kwam nog bij dat Saartje ook maar weinig gewend was. Ze is haar hele leven alleen bij ons geweest en opgegroeid als binnenkat. Haar bij een vreemd persoon of zelfs bij een compleet vreemde plek brengen leek ons dan ook geen goed idee. Dat had haar alleen maar een hoop stress opgeleverd. Omdat we sinds 2018 steeds vaker met onze camper op reis gingen, kwamen we op het idee om haar dan maar gewoon met ons mee te nemen. Dat was een flinke uitdaging met een kat die toen al 8 jaar oud was, alleen opgegroeid is als binnenkat en maar weinig gewend was.
Maar daardoor hebben we ook de nodige ervaring als het gaat om het meenemen van een kat op reis in een camper. Want een kat meenemen in de camper is al niet zo gebruikelijk en niet altijd even makkelijk, maar een oude kat meenemen op vakantie kan al helemaal een flinke uitdaging zijn. Zeker als je kat alleen en/of binnen is opgegroeid en daardoor niet zoveel gewend is. De kans is daardoor groter dat je kat bang is tijdens het reizen, snel ergens van schrikt of het sowieso helemaal niet leuk vindt. De tips uit deze blog zijn dus op basis van onze ervaring en zijn daardoor zowel van toepassing op het meenemen van een kitten als het meenemen van een oudere kat op vakantie.
Tips voor kat mee op reis in de camper
#1 Bouw (héél) rustig op
Zeker als je kat niets gewend is en snel in de stress schiet, is het belangrijk om het reizen in de camper met je kat rustig op te bouwen. Daar kan veel tijd overheen gaan, maar daar hebben jij en vooral ook jouw kat later alleen maar profijt van. Want het laatste wat je wil is dat je te snel gaat en je kat een negatieve associatie krijgt met de camper. Reizen wordt dan een stuk lastiger en daar doe je je kat echt geen plezier mee. Neem daar dus de tijd voor door het langzaam op te bouwen. Wij hebben onze eerste kat Saartje eerst een tijdje laten snuffelen in de bus, haar regelmatig erbij gelaten tijdens het ombouwen van onze bus naar camper, zijn kleine stukjes met haar gaan rijden, een nachtje met haar gaan kamperen en zo steeds verder. Bij de ene kat zal dit allemaal sneller gaan dan bij de ander. Dat merk je vanzelf. Wij namen het zekere voor het onzekere en bouwde het gewoon langzaam (lees: maanden) op voordat we echt een serieuze kampeertrip met haar gingen maken. Heb je een kitten? Dan is dit natuurlijk een goede kans om je kat gelijk van begin af aan te laten wennen aan de camper en het reizen.
#2 Type camperkat
Behalve rustig opbouwen is het ook belangrijk om te achterhalen wat voor type camperkat jouw poezenvriend eigenlijk is. Saartje sliep bijvoorbeeld veel en was erg gehecht aan ons en bleef daardoor graag in onze buurt. Verder is ze opgegroeid als binnenkat en vond daardoor al snel iets spannend. Een beetje in de buurt van ons en de camper rondwandelen, snuffelen en kijken en luisteren naar alle nieuwe dingen onderweg was daardoor genoeg om haar energie kwijt te kunnen en haar nieuwsgierigheid te voeden. Maar misschien is jouw kat wel avontuurlijker ingesteld en heeft hij of zij meer bewegingsvrijheid nodig en meer behoefte om er echt op uit te gaan. Of misschien is je kat wel super snel bang en ziet hij of zij de camper niet als een fijne veilige plek. Het camperleven is dan überhaupt niet aan jouw kat besteedt. Jij kent je kat het beste en weet daardoor ook of en wat voor camperleven het beste voor hem of haar is.
#3 Pas je aan aan de kat, niet andersom
Wees je ervan bewust dat jij voor jouw kat hebt gekozen en hem of haar graag mee wil nemen op reis in de camper. Het is dan ook jouw taak om ervoor te zorgen dat je kat het fijn gaat vinden om met je mee te gaan. Dat doe je door je aan te passen aan de kat en niet andersom. Ga bijvoorbeeld niet naar te warme landen of juist te koude landen als je daar geen goede oplossing voor hebt zoals een airco of kachel. Maak ook geen te lange autoritten als je kat dat niet fijn vindt en overweeg sowieso om je kat thuis te laten als je vooral plannen hebt om op pad te gaan en je kat constant alleen achterlaat in de camper. Bijvoorbeeld omdat je liever op stedentrip gaat in plaats van in de natuur verblijft.
#4 Maak je camper een beetje ‘catproof’
Een complete krabpaal meenemen is niet nodig, maar zorg er wel voor dat je kat meerdere plekjes in de camper heeft. Van de kattenbak en een plek om te krabben tot een fijne plek om te liggen, een plek waar ze kan eten en drinken en zelfs een plekje waar je kat zich even kan terugtrekken. Saartje kon in onze camper bijvoorbeeld op de bedbank combinatie liggen, maar zich ook terugtrekken op de draaibare bijrijdersstoel met het gordijntje ervoor of in de zomer in het slaaphefdak. Haar kattenbak hadden we gemaakt in een keukenkastje, haar voer- en drinkbakjes stond naast de keuken bij de opstap bij de schuifdeur. Krabben kon als ze buiten was, bijvoorbeeld aan een boom, maar kon ook binnen aan een krabmat die aan de schuifdeur hing.
#5 Europees paspoort
Net als bij ons is het ook voor een kat noodzakelijk om een paspoort te hebben om de grens over te mogen. Een Europees paspoort is verkrijgbaar bij de dierenarts en wordt door elk Europees land herkent. In het paspoort staan logischerwijs de gegevens van de kat zoals naam, geboortedatum en ras, maar bijvoorbeeld ook alle vaccinaties. Sommige vaccinaties zijn verplicht als je jouw huisdier mee wil nemen naar het buitenland (Rabiës), check dus even met je dierenarts welke vaccinaties er nodig zijn en of deze up-to-date zijn.
*Op de website van LICG lees je meer over de invoereisen van een huisdier per EU land.
#6 Chip
In Nederland is het niet verplicht om je kat te laten chippen (al zijn ze daar wel mee bezig), maar als je jouw kat mee wil nemen naar het buitenland is het wel verplicht. Een chip is een registratie van jouw kat die onderhuids wordt aangebracht en is gekoppeld aan jou als baasje. Als je kat wegloopt of kwijtraakt kan een dierenarts de chip uitlezen en zo weer contact zoeken met het baasje om de kat weer bij zijn eigenaar terug te brengen.
#7 Voer en kattengrit
Huisdieren krijgen vaak voer van een vast merk en daar ineens vanaf stappen is meestal niet zo’n goed idee. De kans is dan groot dat je kat last krijgt van diarree of zelfs dat er allergieën optreden. I.v.m. een allergie kreeg Saartje van ons bijvoorbeeld voer van het merk Ecostyle dat 100% natuurlijk en ecologisch is. Daardoor had ze veel minder last van jeuk en krabte minder dan ze vroeger deed met het commerciële voer uit de supermarkt. Dit voer is niet zomaar overal verkrijgbaar, zeker niet in het buitenland. Voor ons was het daarom noodzaak om voldoende brokjes mee te nemen zodat ze hetzelfde voer kon blijven eten. Moet je toch van merk voer wisselen? Merk dat dan op tijd op zodat je de mogelijkheid hebt om het voer eerst te mengen.
De verschillende soorten kattengrit zijn daarentegen beter verkrijgbaar. Wel is het aan te raden om hetzelfde soort kattengrit of iets vergelijkbaars te nemen. Stap dus niet ineens over van houtkorrels naar zand of van gewone kattenbakvulling naar gerecycled papier. Als het grit te veel afwijkt van wat jouw kat gewend is kan hij of zij buiten de bak zijn behoefte gaan doen. Zoek daarom zoveel mogelijk dezelfde kattenbakvulling of iets vergelijkbaars. Meng het eventueel eerst met de oude kattenbakvulling om je kat te laten wennen als het toch wat afwijkt van wat je kat gewend is.
#8 Medicijnen
Ook voor medicijnen geldt dat het handig is om een voorraad mee te nemen, zeker als het speciale medicijnen zijn – bijvoorbeeld voor een ziekte – en je niet zeker weet of dit ook verkrijgbaar is in het land waar je naartoe gaat. Vergeet ook niet een wormenkuur en pipetje tegen vlooien en teken mee te nemen en toe te dienen indien nodig. De datum van toedienen schreven wij altijd op de verpakking. Dan wisten we precies wanneer Saartje al een pipetje of wormenkuur had gehad en ze eventueel een volgende moest.
#9 GPS
Veel mensen laten hun kat los naar buiten. Persoonlijk ben ik daar niet zo’n voorstander van. Ik vind het niet netjes als mijn kat bij iemand anders in de tuin loopt en daar eventueel zijn behoefte doet, maar het gebeurt ook regelmatig dat een kat op een gegeven moment niet meer thuiskomt. Ze raken vermist of worden soms platgereden langs de weg teruggevonden. Ik moet er niet aan denken en liet Saartje daarom alleen bij ons thuis en in de tuin aan een lange lijn. Op reis je kat los laten lopen zorgt dus voor extra risico. Katten zijn namelijk erg gehecht aan hun thuis en hebben vanuit hun instinct de neiging om daar naar terug te keren. Na een verhuizing wordt daarom ook altijd aangeraden om je kat pas na een x aantal weken weer naar buiten te laten. De kans bestaat anders dat je kat probeert de weg terug naar ‘huis’ te vinden en de weg kwijt raakt. Hetzelfde geldt voor op reis. De camper kan weliswaar als thuis voelen voor je kat, maar het is niet makkelijk om de weg terug te vinden als deze steeds op een andere locatie staat.
Tevens zijn er nog andere risico’s waardoor je kat de benen neemt en mogelijk niet meer terugkomt of te vinden is. Bijvoorbeeld omdat ze iets ruiken en daar op afgaan of omdat ze ergens van schrikken en vluchten. Bijvoorbeeld door onweer, een ander voertuig of een hond die plots op de kat af komt rennen. En dat gebeurt regelmatig. Ik ken meerdere mensen die hun kat op die manier zijn kwijtgeraakt… Mocht je jouw kat toch graag los willen laten lopen, omdat er genoeg vertrouwen is of omdat je op een veilige plek kampeert? Zorg dan in ieder geval voor een goede GPS tracker. Deze kun je aan de halsband van je kat bevestigen, waarnaar je via een app op je telefoon precies kan zien waar je kat uithangt. Handig als je kat graag aan de wandel en wat verder van de camper gaat, maar ook als je kat van iets schrikt en daardoor ineens wegvlucht. Als extra kun je nog een label met jouw naam en telefoonnummer aan de halsband bevestigen. Dan kunnen mensen die je kat vinden altijd contact met je opnemen.
#10 Tuigje met lange lijn
Vind je het toch te veel risico om je kat los te laten of blijft je kat sowieso wel een beetje in de buurt van de camper? Neem dan een tuigje met lange lijn. Dan kun je de lijn aan een aanlegspiraal die je stevig in de grond kan drukken vastknopen en kan je kat zonder risico in de buurt van de camper rondwandelen. Je kunt de lijn natuurlijk ook zelf vasthouden en met je kat meelopen als hij of zij toch even aan de wandel wil. Op deze manier kan je kat toch op ontdekkingstocht en heeft deze voldoende bewegingsvrijheid.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.