“Hard werken”. Dat is het antwoord dat veel rijke mensen geven als je ze vraagt naar de reden van hun succes. Ze hebben hun succes en het vermogen dat ze daarmee hebben opgebouwd dus verworven door “gewoon” hard te werken. Ik geloof oprecht dat de meeste succesvolle en rijke mensen dat ook vast en zeker hebben gedaan. Maar hoe zit het dan met de mensen die niet of minder succesvol zijn? Werken zij dan niet hard genoeg of zit er meer achter succes dan alleen gewoon hard werken?
Niels en ik waren namelijk ook gewoon twee mensen die fulltime hard aan het werk waren. Toch waren we een tijd helemaal niet zo succesvol, hadden we op een klein beetje spaargeld na geen vermogen en hadden we na de verkoop van ons eerste huis zelfs een schuld van €20.000. Hoe kan dat als je allebei fulltime werkt, altijd netjes met geld omgaat en – behalve een hypotheek – nooit schulden hebt gemaakt? Werkten we dan niet hard genoeg? Was het toeval en hadden we gewoon vette pech? Of hadden we ook andere dingen met ons geld kunnen doen en er financieel beter voorgestaan als we de kennis daarvoor hadden gehad?
Gelukkig is onze financiële situatie inmiddels veel beter en ziet ook de toekomst met het oog op het creëren van meer financiële vrijheid er goed uit. En daar zijn we best trots op. Want dat hebben we zelf gedaan en daar hebben we ook zeker hard voor gewerkt. Maar in alle eerlijkheid is het vooral kennis geweest dat ervoor heeft gezorgd dat we de mogelijkheden van geld leerden kennen en wisten te benutten. Het gaat namelijk niet zozeer om hoeveel je verdient, maar wat je met dat geld doet. Tuurlijk wordt alles makkelijker met meer inkomen, maar uit eigen ervaring van vroeger thuis weten we dat meer geld verdienen echt niet per se een garantie is voor succes of rijkdom in de vorm van geld. Bij gebrek aan kennis over geld maken ook die mensen financieel verkeerde keuzes, maken schulden of trappen in de val van levensstijl inflatie (als je meer gaat verdienen, ga je ook meer uitgeven). Het lijkt dus vooral kennis te zijn waardoor de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Het is dus niet zo dat de rijken “gewoon” harder werken dan jij, maar dat ze slimmer werken dan jij. Bovendien helpt de Belastingdienst ook nog een handje mee – heel krom, maar het is echt zo – door vermogen veel minder te belasten dan arbeid.
Als jij die kennis niet hebt (vaak omdat je ouders het ook niet wisten), wordt het lastig om alleen met hard werken een beetje vermogen voor jezelf op te bouwen. En dat is jammer. Want daardoor ontstaat er ongelijkheid in de samenleving terwijl we er allemaal beter (want: vrijer, onafhankelijker en minder zorgen) van zouden worden als we financieel wat meer zekerheid hebben.
Leer de complete basis richting financiële vrijheid
Het goede nieuws is dan wel weer dat deze kennis relatief makkelijk te leren is en ook jij financieel iets voor jezelf kan opbouwen. Ook als je niet hoogopgeleid bent, niet de best betaalde baan hebt of geen rijke ouders hebt die je financieel kunnen helpen of hun kennis over geld kunnen delen. De basis van financiën en vermogen opbouwen is namelijk echt geen rocket science en dat is ook precies waarom ik de online cursus financieel fit & vrij heb gemaakt. Weliswaar wat meer gericht op onze doelgroep “locatie-onafhankelijk ondernemers”, maar wel vanuit het idee om dieper in te gaan op financiële thema’s en mensen te helpen die iets willen opbouwen voor een financieel vrije, onafhankelijke en zorgeloze toekomst. De online cursus is dan ook zowel voor startende als ervaren locatie-onafhankelijke ondernemers die worstelen met hun financiën en nog niet de mogelijkheden van minder vaste lasten, meer inkomen en slim investeren hebben benut om hun financiële situatie te verbeteren. Op een laagdrempelige manier leg ik de complete basis uit van beleggen, het aflossen van een hypotheek en het opbouwen van pensioen. Maar ook zaken zoals FIRE, het creëren van passief inkomen en werken aan je financiële basis komen aan bod.
En misschien denk je nu: wat is dit voor reclame voor je online cursus, maar met dit artikel wil ik vooral aangeven dat financieel succes voornamelijk zit in het opdoen van kennis over geld en veel minder in harder werken. Ik ga er namelijk vanuit dat de meeste ondernemers en werknemers hard werken. Die kennis over geld hoef je overigens ook echt niet per se op te doen via mijn online cursus. Lees voor tips vooral ook onze website met veel gratis artikelen verder door en zoek ook zeker tips via andere websites en het lezen van boeken. Online is echt super veel informatie te vinden en er zijn ook een hoop goede boeken over financiën. Onderaan het artikel delen we een paar van onze favorieten. Let er overigens wel op dat je altijd naar betrouwbare bronnen zoekt als het gaat om financiën. Sommige finfluencers (financiële influencers) delen namelijk alleen hun succesverhalen en speculeren er op los om jou ervan te overtuigen om bijvoorbeeld ook in die ene vage cryptomunt te investeren. Hun enige doel is om er zelf beter van te worden en niet dat jij ook financieel profiteert. Pas hier alsjeblieft voor op (helaas zeker ook als het gaat om bekende Nederlanders) en doe altijd je eigen onderzoek voor je besluit ergens in te investeren.
Is financiële vrijheid met kennis van geld dan wel voor iedereen weggelegd?
Maar is financiële vrijheid mét kennis van geld dan wel voor iedereen weggelegd? Ja en nee. Er zullen zeker gevallen zijn waarbij financiële vrijheid niet of in veel mindere mate haalbaar is. Wel geloof ik dat dit vooral uitzonderingen zijn en dat het voor de meeste mensen mogelijk is om hun financiële situatie te verbeteren. Bijvoorbeeld met meer inkomen (meer uren maken, omscholing, specialisme), het verlagen van de vaste lasten en/of door ook te beleggen of een mogelijke hypotheek af te lossen in plaats van alleen maar te sparen met geld dat elke maand eventueel overblijft. Of financiële vrijheid voor jou haalbaar is, is ook erg afhankelijk van de betekenis die jij er zelf aan geeft. Zo is de ene persoon financieel misschien al veel verder en is die persoon vermogen aan het opbouwen om een paar jaar eerder met pensioen te kunnen, terwijl een ander zich al financieel vrij voelt (en wat mij betreft ligt hier de basis van financiële vrijheid) als diegene elke maand zijn rekeningen kan betalen en een buffer heeft om op terug te kunnen vallen als er een keer een financiële tegenvaller is.
Dus misschien is financiële vrijheid in een bepaalde vorm minder haalbaar omdat je opties beperkt zijn of omdat je voor jouw persoonlijke situatie onrealistische doelen stelt, maar bij veel mensen is er wel de ruimte voor financiële verbetering maar mist gewoon de kennis. En daar kunnen we gelukkig wat aan doen. Door het lezen van alle gratis tips die we delen op onze website en social media bijvoorbeeld, door het lezen van boeken over geld of als je interesse hebt via de online cursus financieel fit & vrij waar je op een toegankelijke manier de complete basis bij elkaar hebt en waar we dieper ingaan op een aantal financiële thema’s.